A3 Haber

Almanya’nın Mainz kentine BioNTech “piyangosu”: Kentin vergi gelirleri arttı

Almanya’nın Mainz kentine BioNTech “piyangosu”: Kentin vergi gelirleri arttı

Almanya’nın Mainz kentine BioNTech “piyangosu”: Kentin vergi gelirleri arttı
Kasım 15
14:12 2021

İki Türk asıllı bilim insanı Uğur Şahin ve Özlem Türeci, buldukları aşıyla sadece milyonlarca insana çare, kendilerine para ve ün sağlamakla kalmadılar, çalıştıkları kente de milyarlarca avroluk katkıda bulundular. Bir anda dünyanın ilgi odağına dönüşen küçük kentin vergi gelirleri BioNTech sayesinde patlama yaşıyor.

Yeni Posta’da yer alan habere göre koronavirüsle mücadelede en önemli koz olarak öne çıkan mRNA aşısı, sadece bunu bulan, üreten ve pazarlayanlara değil, aşıyı üreten BioNTech şirketinin bulunduğu Mainz kentine de milyarlarca avroluk katkıda bulundu. Kent bütçesinin önümüzdeki yıl sonunda tüm borçlarından kurtulacağı açıklandı.

BioNTech’in gelirleri çift haneli milyarları aşınca, ödemesi gereken işletme vergisi tutarı da bir anda tavan yaptı. Mainz kent maliyesinin yaptığı açıklamalarda, koronavirüs etkisinde gelirleri iyice gerileyen kent bütçesinin bu yıl 36 milyon avro tutarında bir açık vereceğinden hareket edildiğine dikkat çekildi. Ancak BioNTEch’teki gelişmeler tüm hesapların çöpe atılmasına yol açtı.

Koronavirüs salgınından son derece olumsuz etkilenen ve ek kaynak bulmaya çalışan Mainz Belediyesi, BioNTech şirketinin 2021 yılı itibarıyla ödeyeceği işletme vergisiyle şaşkına döndü. BioNTech’in, bu yıl kent bütçesine 1,09 milyar avroluk bir vergi katkısında bulunacağı açıklık kazandı.

Mainz’ın sosyal demokrat Belediye Başkanı Michael Ebling, bu rakamların ortaya çıkmasıyla birlikte medyanın ilgi odağına oturdu. Ebling, yaptığı açıklamalarda, önce 2021’in de geçen yıl gibi zor bir yıl olacağını düşündüklerini, ama böyle devasa boyutlarda bir vergi geliri sağlayacakları ortaya çıkınca tüm hesapların olumlu anlamda altüst olduğunu bildirdi. Ebling, çeşitli konuşmalarında, Mainz kentinin, 1450’lerde Johannes Gutenberg tarafından matbaanın icat edildiği kent olmasının ardından, ikinci kez dünyanın ilgi odağı haline geldiğini hatırlattı.

Alman medyasında yer alan haberlere göre, Mainz belediyesinin piyasalara halen 634 milyon avro tutarında bir kredi borcu var. Bu yılki 1,09 milyar avroluk işletme vergisi dışında, önümüzde yıl yine BioNTech’in ödemesi gereken yaklaşık yarım milyar avroluk işletme vergisi sayesinde, Mainz’ın 2022 sonunda tüm borçlarından kurtulmuş olacağı belirtildi.

Prof. Dr. Uğur Şahin ve eşi Dr. Özlem Türeci’nin yarattığı BioNTech mucizesi, çalışmalarını sürdürdükleri kentin hazinesine de milyarlarca avro tutarında ek vergi geliri olarak yansıdı. Kentin bu alandaki çalışmaları daha da desteklemesi bekleniyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER