A3 Haber

BBVA’dan Garanti Bankası’yla ilgili dikkat çeken adım

BBVA’dan Garanti Bankası’yla ilgili dikkat çeken adım

BBVA’dan Garanti Bankası’yla ilgili dikkat çeken adım
Kasım 15
10:31 2021

BBVA, Garanti’de kendisine ait olmayan hisselerin alınması için gönüllü pay alım teklifi yapılmasına karar verdi. BBVA, kalan Garanti hisseleri için hisse başına 12,20 TL gönüllü pay alım teklif fiyatı belirledi. Gönüllü pay alıma konu olan tüm payların satın alınması durumunda BBVA tarafından 25,7 milyar TL, (yaklaşık 2,25 milyar avro) ödeme yapılacak. Pay alım teklif fiyatı 12 Kasım 2021’de borsada oluşan fiyatından yüzde 15 primli olarak belirlendi.

BBVA Yönetim Kurulu, Garanti BBVA’nın halihazırda BBVA mülkiyetinde bulunmayan yüzde 50,15 paylarının tamamı için gönüllü pay alım teklifi yapılmasına karar verdiğini duyurdu. BBVA Yönetim Kurulu Başkanı Carlos Torres Villa, “Bu işlem, ülkenin en iyi bankasına yatırım yapmak ve hissedarlarımıza değer yaratmak için muhteşem bir fırsat sunmaktadır” açıklamasında bulundu.

Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) Yönetim Kurulu, Garanti BBVA’nın halihazırda BBVA mülkiyetinde bulunmayan yüzde 50,15 paylarının tamamı için gönüllü pay alım teklifi yapılmasına karar verdiğini duyurdu. BBVA Yönetim Kurulu Başkanı Carlos Torres Villa, “Bu işlem, ülkenin en iyi bankasına yatırım yapmak ve hissedarlarımıza değer yaratmak için muhteşem bir fırsat sunmaktadır” açıklamasında bulundu.

Konuyla ilgili KAP’a açıklamada şu ifadelere yer verildi:

  • BBVA Yönetim Kurulu, Türkiye Garanti Bankası A.Ş.’nin (“Garanti” veya “Şirket”) hâlihazırda BBVA mülkiyetinde bulunmayan paylarının tamamı için bir gönüllü pay alım teklifi (“Gönüllü Pay Alım Teklifi”) yapılmasına karar vermiştir.
  • Gönüllü Pay Alım Teklifi’nin temel yapısı aşağıda açıklanmaktadır. Gönüllü Pay Alım Teklifi’nin şart ve koşulları ayrıntılı olarak BBVA tarafından Sermaye Piyasası Kurulu’nun (“SPK”) onayına sunulacak olan bilgi formunda yer alacaktır. Söz konusu onayı takiben bilgi formu ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde kamuya açıklanacaktır.
  • Garanti’nin sermayesi, beheri 1,00 TL nominal değerli toplam 4.200.000.000 adet paydan oluşmaktadır. Şirket’in sermayesini temsil eden imtiyazlı pay bulunmamaktadır.

Borsa İstanbul’da Garanti yükselişi

Borsa İstanbul, Garanti hisseleri ve bankacılık endeksindeki yükselişle beraber güne yüzde 2’den fazla yükselişle başladı. BIST 100 endeksi en son 12 Ağustos’ta bu kadar hızlı bir yükseliş kaydetmişti.

Borsa İstanbul çarşamba günü yüzde 2’den fazla yükselişle açılırken Garanti hisselerinin geri alım haberi sonrasında tavan açılması BIST 100 endeksini yukarıya taşıyan ana etken oldu.

Borsa İstanbul Bankacılık endeksi pazartesi günü yüzde 7,5 yükseliş kaydedererek son bir yıldaki en hızlı günlük yükselişini kaydetmiş oldu. Garanti hisseleri açılışta yüzde 9,92 yükselişle 11,63 TL’yi gördü.

Garanti’nin BIST 100 endeksindeki ağırlığı yüzde 5,47 seviyesinde bulunurken şirket BIST 100 endeksinde en fazla ağırlığa sahip üçüncü hisse konumunda.

KAP’a yapılan açıklamaya göre, BBVA Yönetim Kurulu, Türkiye Garanti Bankası A.Ş.’nin hâlihazırda BBVA mülkiyetinde bulunmayan paylarının tamamı için bir gönüllü pay alım teklifi yapılmasına karar verdi.

Yapılan açıklamaya göre Gönüllü Pay Alım Teklifi’ne konu olan tüm payların satın alındığı varsayımında, BBVA tarafından ödenecek azami bedel toplam 25,7 milyar Türk Lirası (yaklaşık 2,25 milyar avro) oldu. BBVA’nın söz konusu bedeli kendi kaynakları ile ödeyeceği belirtildi.

Pay alım teklifi yüzde 15 primli

Kalan Garanti hisseleri için teklif hisse başı 12,20 TL oldu. Söz konusu teklif 12 Kasım’da Borsa’da oluşan kapanış fiyatından yüzde 15 oranında (10,58 Türk Lirası) primli olarak belirlendi.

Teklif, duyuru tarihinden önceki 6 ay içerisinde oluşan günlük düzeltilmiş ağırlıklı ortalama borsa fiyatlarının aritmetik ortalamasından yüzde 34 (9,12 Türk Lirası) ve bu duyurudan önceki 30 işlem günü içerisinde oluşan günlük düzeltilmiş ağırlıklı ortalama borsa fiyatlarının aritmetik ortalamasından yüzde 24 oranında (9,83 Türk Lirası) primli gerçekleşti.

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER