A3 Haber

“Dolarda 4.94’ün üstü Erdoğan’ın maliyeti”

“Dolarda 4.94’ün üstü Erdoğan’ın maliyeti”

“Dolarda 4.94’ün üstü Erdoğan’ın maliyeti”
Kasım 22
17:27 2021

İYİ Parti Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu, cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin Türk ekonomisine çok ciddi zarar verdiğini savunarak, “Dünyada, ‘kırılgan beşli’ olarak bilinen ülkelerden Brezilya, Güney Afrika, Endonezya ve Hindistan’ın para birimleri 2018’den bu tarafa yüzde 31 değer kaybetmiş. Dünyaya yağan yağmur bize yağsaydı dolar bugün 4,94 olmalıydı. Bunun üstü Erdoğan ve sistemin maliyetidir” dedi.

Tatlıoğlu, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında mevcut durumda Türkiye’de Merkez Bankası (TCMB) diye bir şey kalmadığını dile getirerek, “Merkez Bankası ile Tapu İdaresi’nin arasında hiçbir fark kalmamıştır” dedi.

İYİ Partili Tatlıoğlu, partili cumhurbaşkanlığı sisteminden beri yapılan ve kamuoyuyla paylaşılan hiçbir plan ve öngörünün tutmadığının da altını çizerek şöyle devam etti:

  • Türkiye’nin 8 milyon göçmen bir tarafa, 84 milyonun fakirlik kapanına sürüklendiği bir gerçektir. 2012’de 950 milyar dolar üreten Türkiye, 2018’de partili cumhurbaşkanlığına başlarken 881 milyar dolar, eylül ayında 700 milyar dolar bugünlerde de 600 milyar dolara doğru inmektedir.
  • Dünya’da ‘kırılgan beşli’ şeklinde bir ifade var. Yani ekonomileri en sıkıntılı olan yerler bunlar. Brezilya, Güney Afrika, Endonezya, Hindistan ve Türkiye. Bakın bu ülkelerde 2018’den bu tarafa milli para yüzde 31 değer kaybetmiş. Biz de bunlar kadar kaybetseydik yani dünyaya yağan yağmur kadar bize yağmur yağsaydı bugün dolar 4,94 olmalıydı. Bunun üstü Erdoğan maliyetidir. Bunun üstü partili cumhurbaşkanlığı maliyetidir. Bugün bu “kırılgan beşli”de faiz ortalama 4,8’dir. Bugün bizde politika faizi 15’tir. Yüzde 10,2 Erdoğan maliyetidir, sistemin maliyetidir.
  • Sorun sadece ekonomik bir sıkıntı değil. Yargısıyla, diplomasisiyle, eğitimiyle, kamu idaresiyle ve liyakatiyle bir yapısal tıkanmadır. Bu yapısal tıkanmanın açılması ve Türkiye’nin kendine yakışır bir yere çıkışı ancak siyasal iklimin değişimiyle mümkündür.

(DHA)

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER