A3 Haber

Cem Özdemir, tarım ve gıda bakanı: Almanya’da hükümet taşları yerine oturuyor

Cem Özdemir, tarım ve gıda bakanı: Almanya’da hükümet taşları yerine oturuyor

Cem Özdemir, tarım ve gıda bakanı: Almanya’da hükümet taşları yerine oturuyor
Kasım 26
09:36 2021

Yeşiller Eşbaşkanı Robert Habeck, partisinin toplantısında bir açıklama yaparak kararın cuma günü açıklanacağını duyurdu. Ancak medya “Yeşil bakanları” açıklamak için beklemedi.

Koalisyon görüşmelerinin hemen ardından Olaf Scholz başkanlığındaki yeni federal hükümette, Birlik’90/Yeşiller listesinden kimlerin bakanlık ve diğer üst düzey hükümet görevi üstleneceği gece geç saatlerde medyaya sızdı. Cem Özdemir’in Tarım ve Gıda Bakanı olacağının açıklanması, birçok çevreye rahat bir nefes aldırdı.

Yeni Posta’da yer alan habere göre, parti içinde olduğu kadar kamuoyunda da tepkilere yol açan “Yeşiller ortaklığında ama Cem Özdemir’siz hükümet” eğilimi ve tartışmalar, partinin bu “şimdilik gayriresmi” kararıyla sona erdi. Yeşiller’in Türkiye karşısında müdahaleci ve sert eleştirel konumuyla bilinen bir diğer ismi Claudia Roth’un kültür ve medya konusunda devlet bakanlığını üstlenmesi, Özdemir’in de hükümette yer almasıyla birlikte, Türkiye-Almanya ilişkilerindeki gerilimin artacağına dair bir işaret olarak yorumlandı.

Sol kanat Cem Özdemir’i istemedi

Yeşiller’in özellikle sol kanadının, parti sağına verilen isimle “Realos”un ağır isimlerinden Cem Özdemir’i “kabullenmekte” büyük güçlük çektiği ileri sürüldü. “Realos”, Yeşiller’in yerel, eyalet ve federal düzeydeki parlamento grupları içindeki sağcı eğilimlerin temsilcilerine verilen isim. Bu kanat “gerçekçi” ve sağa yatkın ısrarıyla tanınıyor.

Sol kanat, tarım bakanı olacağı belirtilen Cem Özdemir’e bakanlık makamının verilmesine, sol kanattan Meclis Grup Başkanı Anton Hofreiter’in bu bakanlığı üstlenmesine mal olabileceği endişesiyle karşı çıkmıştı. Endişelerinde haklı oldukları gece belli oldu. Pazarlıklardan Özdemir’in kârlı çıktığı, medyada ilan edildi. Resmi kararların gün içinde teyit edilmesi bekleniyor.

“Cem’siz kabine hayal edemiyorum”

Baden-Württemberg eyaletinin Yeşiller Partili Maliye Bakanı Danyal Bayaz, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Cem Özdemir’in olmadığı Yeşiller’in dahil olduğu kabineyi hayal edemiyorum. Bu ülkede çoğu insan da böyle düşünüyor” ifadelerini kullanmıştı. Bayaz’ın yakın gelecekte Yeşiller listesinden aralarında federal maliye bakanlığının da olduğu en üst düzeyde sorumlulukları üstlenecek genç kuşağın ağır toplarından biri kabul ediliyor.

Akşam saatlerine doğru önce Bild gazetesi, Cem Özdemir’in tarım bakanı olacağını yazdı. Almanca konuşulan dünyanın en etkili haber sitelerinden birine sahip Der Spiegel de, parti üst yönetiminin Cem Özdemir’in tarım bakanı, onun yanında “solcu” Steffi Lemke’nin de çevre bakanı olmasını istediğini, böylece Anton Hofreiter’in bakan olamayacağını duyurdu.

Medya daha sonra diğer Yeşil bakanların isimlerini art arda sıraladı. Birçok haber sitesinde ve televizyonda, yeni federal hükümette Yeşiller’in kendi içindeki “bakanlık” için iktidar mücadelesinden partinin eski genel başkanı Cem Özdemir’in önde çıkmayı başardığı vurgulandı. Parti solundan Steffi Lemke çevre bakanı olurken Rheinland-Pfalz eyaletinden Anne Spiegel de aile bakanı ilan edildi.

Beklendiği gibi, dışişleri bakanlığı görevini Yeşiller Eşbaşkanı Annalena Baerbock üstlendi. Ekonomi ve iklim koruma bakanlığını Yeşiller Eşbaşkanı Robert Habeck’in alacağı ilan edilirken, önceki yasama döneminin Federal Meclis Başkan Yardımcısı Claudia Roth’un, başbakanlıkta kültür ve medyadan sorumlu devlet bakanlığı görevini üstleneceği bildirildi.

Yeşiller Partisi, koalisyon protokolünü ve bakanlıklara getirilecek isimleri 120 binden fazla üyenin onayına sunacak. Üyelerin, protokolü ve bakanlıkları üstlenecek isimlere yeşil ışık yakması durumunda SPD ve FDP ile koalisyon hükümetinde yer alacak. SPD ve FPD ise 4-5 Aralık’ta yapılacak kurultaylarda koalisyon protokolünü oylayacak.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER