A3 Haber

Financial Times’tan çarpıcı analiz: “Türk Lirası’ndaki değer kaybının nedeni Erdoğan”

Financial Times’tan çarpıcı analiz: “Türk Lirası’ndaki değer kaybının nedeni Erdoğan”

Financial Times’tan çarpıcı analiz: “Türk Lirası’ndaki değer kaybının nedeni Erdoğan”
Kasım 28
21:07 2021

Dünyaca ünlü ekonomi gazetesi Financial Times, Türk lirasındaki değer kaybı ve dövizdeki dalgalanmaya ilişkin bir analiz yayınladı. Analizde, Türkiye’nin döviz krizinde AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın etkili olduğu belirtildi.

Türk Lirası’ndaki değer kaybının nedeninin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olduğu belirten Financial Times gazetesi bugünkü baş yazısında, “Türklerin bu koşullarda tasarrufları korumasının tek yolu, Erdoğan’ın kontrolü altında olmayan bir para birimine dönmek” dedi.

Türkiye son derece sıra dışı bir krizden geçtiği ifade edilen yazıda geride kalan iki haftada Türk Lirası’nın yüzde 20 değer kaybettiğine dikkat çekildi.

TL’deki çöküşün, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi ülkenin ekonomik temellerindeki sorunlardan kaynaklanmadığı belirtilerek “Para birimindeki sıkıntıların neredeyse tamamı tek bir adamın giderek daha fazla hata içeren kararlarını ve sözüm ona bağımsız olan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası üzerinde kullandığı nüfuzunu yansıtıyor” denildi.

“Fiyatlar merhametsizce artacak” 

Erdoğan’ın ‘Türkiye ekonomik bir kurtuluş savaşı veriyor’ sözlerinin hatırlatıldığı yazıda “Yüksek fiyatlar yaşam standartlarını gerilettikçe, Erdoğan’ın popülaritesi azalıyor. Enflasyon şimdiden yıllık yüzde 20 oranında seyrediyor. Bu da gerçek faiz oranlarının yaklaşık negatif yüzde 5 oranında olduğu anlamına geliyor. Eğer Cumhurbaşkanı faiz indirme programına devam ederse, TL daha da düşecek ve fiyatlar merhametsizce artacak” değerlendirmesi yapıldı.

“Erdoğan gitmeden önce ne kadar hasar verecek?”

Türklerin tasarruflarını korumasının tek yolunun Erdoğan’ın kontrolü altında olmayan bir para birimine yönelmek olduğu vurgulanan yazıda, “Eğer Erdoğan aniden bir rota değişikliğine gitmezse çok büyük bir potansiyeli bulunan bir ülke olarak Türkiye’nin önündeki tek soru, Cumhurbaşkanı’nın koltuğunda daha ne kadar kalacağı ve gitmeden önce ne kadar hasar vereceği olacaktır” denildi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER