A3 Haber

ABD, FARC’ı terör örgütleri listesinden çıkardı

ABD, FARC’ı terör örgütleri listesinden çıkardı

ABD, FARC’ı terör örgütleri listesinden çıkardı
Kasım 30
18:04 2021

ABD yönetimi, beş yıl önce hükümetle imzaladığı barış anlaşmasının ardından silah bırakan Kolombiya Devrimci Silahlı Güçlerini (FARC) yabancı terör örgütleri listesinden çıkardı.

Joe Biden yönetimi, ABD’nin Kolombiya’daki gerilla gruplarının silah bırakmalarına destek vermek amacıyla yeni bir adım attı. FARC ile dönemin Juan Maunel Santos hükümeti arasında imzalanan barış anlaşmasının beşinci yıldönümü olan 30 Kasım’da ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken tarafından yapılan açıklamada, FARC’ın artık terör ile ilişkili bütüncül bir örgüt olmadığı belirtilerek, ABD’nin yabancı terör örgütleri listesinden çıkarıldığı belirtildi.

Blinken, FARC’ın terör örgütleri listesinden çıkarılması adımının, ABD’nin barış anlaşmasının uygulanmasını desteklemesini kolaylaştıracağını dile getirdi.

Öte yandan, FARC’ın 2016’da imzalanan barış anlaşmasından sonra ikiye ayrılması sonrasında örgütten ayrılarak kurulan La Segunda Marquetalia ve FARC-EP isimli grupların ise “terör örgütü” olarak tanındığını bildiren Bakan Blinken, “FARC-EP ve Segunda Marquetalia’nın terör örgütü olarak tanınması, silah bırakmayı reddeden ve terör faaliyetleriyle ilişkili olanlara yöneliktir” ifadelerini kullandı.

Açıklamaya göre söz konusu iki gruba yönelik karar kapsamında, grupların liderleri arasında yer alan Luciano Marin Arango, Hernan Dario Velasquez Saldarriaga, Henry Castellanos Garzon, Nestor Gregorio Vera Fernandez, Miguel Santanilla Botache, ve Euclides Espana Caicedo küresel teröristler listesine eklendi.

Santos hükümeti ve FARC arasında 2016’da yapılan anlaşma 52 yıllık çatışmaya son vermiş ve Santos bu adımıyla Nobel Barış Ödülüne layık görülmüştü.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER