A3 Haber

Suriye Parlamentosu’ndan skandal bildiri: Hatay’ı geri alacağız!

Suriye Parlamentosu’ndan skandal bildiri: Hatay’ı geri alacağız!

Suriye Parlamentosu’ndan skandal bildiri: Hatay’ı geri alacağız!
Aralık 02
19:03 2021

Suriye Halk Meclisi, Hatay’ın Türkiye’ye katılmasının 82’nci yılında bir bildiri yayımladı. Skandal açıklamaların yer aldığı bildiride “Hatay’ın Türkiye’nin eline kalmaması ve geri alınması için mümkün olan her şeyin yapılacağı” ifadelerine yer verildi.

Suriye Halk Meclisi, Hatay’ın Türkiye topraklarına katılmasının yıl dönümünde skandal bir bildiri yayımladı.

Hatay’ın Suriye toprağı olduğunu öne süren Suriye Parlamentosu’nu bildirisinde Hatay’ın, “İşgal altındaki Suriye topraklarının bir parçası olduğu” ileri sürülerek, “Türkiye’nin eline kalmaması ve geri alınması için mümkün olan her şeyin yapılacağı” iddia edildi.

Bildiride “İskenderun sancağı, Suriye’nin ayrılmaz bir parçasıdır. Suriyeliler, İskenderun sancağını vatan topraklarına katmak için her bedeli ödeyecek” ifadeleri kullanıldı.

1918’e kadar Osmanlı hakimiyetinde kalan Hatay, bu tarihten sonra Fransız yönetimine girmiş, 1938’de ise bağımsızlığını ilan etmişti. Bağımsızlığını ilan eden Hatay Cumhuriyeti, bundan kısa bir süre sonra Türkiye’ye katılmıştı.

Dışişleri Bakanlığı’ndan tepki geldi: Hadsiz ve hukuksuz

Suriye Parlementosu’nun bildirisine Dışişleri Bakanlığı’ndan yanıt geldi. Bakanlık’tan yapılan açıklamada, “Türkiye, geçmişte olduğu gibi bugün ve gelecekte de, vatan topraklarına göz diken alçakça emellere ve milli çıkarlarına yönelik her türlü tehdide karşı gerekli karşılığı verme azim ve kararlılığına sahiptir.” denildi.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklama şöyle:

“Rejimin içinden çıkamadığı hezeyanın bir başka tezahürü”

Suriye halkını hiçbir şekilde temsil etmeyen, demokratik meşruiyetten yoksun Halk Meclisi’nin ülkemizin toprak bütünlüğünü hedef alan hadsiz ve hukuksuz açıklamasını şiddetle reddediyoruz. Bu tarz açıklamalar, kendi halkına yıllardır zulmeden, yüzbinlerce masumun ölümünden ve milyonlarcasının yerlerinden yurtlarından edilmesinden sorumlu bir rejimin içinden çıkamadığı hezeyanın bir başka tezahürüdür. Türkiye, geçmişte olduğu gibi bugün ve gelecekte de, vatan topraklarına göz diken alçakça emellere ve milli çıkarlarına yönelik her türlü tehdide karşı gerekli karşılığı verme azim ve kararlılığına sahiptir.

Suriye Parlamentosunun açıklamasında, “Hatay’ın Türkiye’nin eline kalmaması ve geri alınması için mümkün olan her şeyin yapılacağı” belirtilirken dönemin Fransız mandasının, 2’nci Dünya Savaşı’nda Türkiye’yle müttefiklik kurmak için Hatay’ı rüşvet olarak verdiği öne sürülmüştü.

Etiketler
Paylaş

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER