A3 Haber

Asgari ücret görüşmelerinde üçüncü toplantı başladı: Neler konuşulacak?

Asgari ücret görüşmelerinde üçüncü toplantı başladı: Neler konuşulacak?

Asgari ücret görüşmelerinde üçüncü toplantı başladı: Neler konuşulacak?
Aralık 09
11:06 2021

İşçi, patron ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2022’de geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında üçüncü toplantı için bir araya geldi. Görüşmelerde patronları temsil eden TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol, “Bizim için çok meşakkatli bir süreç” dedi.

Doğrudan 7 milyona yakın çalışanı, dolaylı olarak tüm vatandaşları ilgilendiren yeni asgari ücreti belirleme çalışmalarında resmi süreç devam ediyor. İşçi, patron ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2022’de geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında üçüncü toplantısını yapıyor.

İlk toplantısını 1 Aralık’ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda, ikinci toplantısını 7 Aralık’ta Türk-İş’in ev sahipliğinde yapan Komisyon, üçüncü toplantısını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonunda (TİSK) gerçekleştiriyor.

Toplantıdan önce açıklama yapan TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol, asgari ücret komisyonunda kuvvetli bir uyum olduğunu, bu sene üçlü mutabakatı sağlamak istediklerini söyledi. Asgari ücrette dengeli bir seviye istediklerini söyleyen Akkol, şimdiye kadar toplantılarda herhangi bir rakam telaffuz edilmediğini belirtti. Kendilerine çok yüksek gelen rakamlar duyduklarını vurgulayan Akkol asgari ücrette süreci en kısa zamanda tamamlamak istediklerini de ifade etti.

Akkol, “Bizim için önemli bir süreç. Çok meşaketli bir süreç yönetiliyor. On binlerce satır verileri analiz ediyoruz. Kamu, meslek örgütleri, sivil toplum örgütlerinin tek tek görüşlerini alıyoruz. Bu sene işveren fedakarlık yapsın, kamu destek versin, çalışanların da rızasıyla üçlü imza arayışındayız. Hızlı bitirmek istiyoruz” dedi.

Akkol teşvik konusunda da,“Devletimizin işverene vereceği teşviklerin, çalışanlara yapılabilecek birtakım vergi indirimlerinin oyunu çok rahatlatacağını düşünüyorum. Özellikle vergi indirimi ve teşvik konusu burada belirleyici olacaktır” ifadelerini kullandı.

Neler görüşülecek?

Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder’in başkanlığındaki toplantıda, Çalışma Genel Müdürlüğü ve TÜİK’ten gelecek veri ve raporlar görüşülecek. Bu raporların ardından, işçi ve işveren tarafının pazarlık sürecindeki ilk rakamları da telaffuz etmesi bekleniyor.

Beklenti ve anketler ne yönde?

Yeni dönem asgari ücret ne olmalı sorusuna katılımcılar ağırlıklı olarak yüzde 37.3 oranı ile 3 bin 750 ile 4 bin TL arasında beklenti ortaya çıktı. 4 bin ile 4 bin 500 TL arasında olmalı diyenlerin oranı yüzde 13, 4 bin 500 TL üzerinde olmalı diyenlerin oranı ise yüzde 21.8 olarak araştırma sonuçlarına yansıdı.

“Ailenizde sizden başka çalışan var mı?” sorusuna katılımcıların yüzde 61’i hayır, yüzde 39’u evet yanıtını verdi.

“Asgari ücretin artırılması işten çıkarmalara yol açar mı?” sorusuna katılımcıların yüzde 40,3’ü evet, yüzde 59,7’si hayır yanıtını verdi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER