A3 Haber

Ekonomist Murat Gülkan: Türkiye parasal egemenliğini yitirme tehlikesiyle karşı karşıya

Ekonomist Murat Gülkan: Türkiye parasal egemenliğini yitirme tehlikesiyle karşı karşıya

Ekonomist Murat Gülkan: Türkiye parasal egemenliğini yitirme tehlikesiyle karşı karşıya
Aralık 13
23:56 2021

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin “Faiz artırmayacağız. Bu işi faiz artırmadan da yapabildiğimizi göreceksiniz” açıklamasını yorumlayan ekonomist Murat Gülkan, “Bu açıklama TCMB’nin kanunla verilmiş görevini yerine getirme niyetinin olmadığının göstergesi” dedi.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre ekonomist Murat Gülkan, “Karar verme yetkisi Merkez Bankası’ndan siyasi katmana kaymış durumda, bu aşamada siyasilerin ne dediği daha önemli. Onlar da çok net bir şekilde ortodoks para politikasına dönüş olmayacağını söylüyorlar” dedi.

TCMB Para Politikası Kurulu, Perşembe günü toplanarak aylık faiz kararını açıklayacak. Reuters haber ajansının anketine göre piyasa beklentisi ortalama 100 baz puan faiz indirimi yönünde. TCMB, Eylül ayından bu yana politika faizini yüzde 19’dan yüzde 15’e indirdi. Öte yandan TCMB, dolar satarak piyasaya doğrudan alım yönünde müdahale etse de bu adım TL’nin değer kaybının önüne yeterince geçemiyor.

Ekonomist Murat Gülkan’a göre “TCMB’nin müdahalesinin hiçbir işe yaramayacağını” öngörmek zor değil: “Bir para birimini elinde tutan bir kişi, yarın daha az mal ve hizmet alabileceğini düşündüğü sürece o para biriminin değer kaybının bir sınırı olmaz, tarih bunun örnekleriyle dolu.”

Bu yüzden müdahalelerin bir işe yaramayacağını düşünen Gülkan, “Piyasa, Merkez Bankası’na ne kadar satarsan ben alırım diyor” dedi.

Dolar/TL kuru, haftanın ilk gününde 14,75’i aşıp rekor tazeledi. Merkez Bankası’nın piyasa müdahalesi kurun hareketinde büyük bir etki yaratamadı. Ekonomist Murat Gülkan’a göre TL’deki değer kaybının bu şekilde devam etmesi, Türkiye’nin parasal egemenliğini yitirme tehlikesini doğuruyor.

Gülkan’a göre bu durumun iki kritik sonucu olabilir. Biri enflasyonda kalıcılık, diğeri de Türkiye’nin parasal egemenliğini yitirme tehlikesiyle karşı karşıya kalması.

Küresel piyasa koşullarında bir para biriminin ne kadar denetlenebilir olduğu tartışılsa da parasal egemenlik genel olarak bir devletin kendi para biriminin üzerinde ne kadar kontrolü olduğunu ele alan bir kavram.

Gülkan’a göre TL’nin bir para biriminin yerine getirmesi gereken işlevlerden bazılarını halihazırda gerçekleştirememesi, Türkiye’de parasal egemenliğin tartışılmasına yol açmış vaziyette.

Gülkan, bu durumu, “TL, bir alışveriş aracı olma özellğini bile kısmen yitirmiş durumda, TL ile vadeli ticaret şu anda pek yapılamıyor. Piyasaya gidin, demir çelik satın almak istiyorum diyin, size vadeli dolar fiyatı veriliyor. Bu gidişat kontrol altına alınmazsa çok ağır bedelleri olacak” sözleriyle özetliyor.

Gülkan’ın bahsettiği bu durum, yabancı kurumlar cephesinde şimdiden kendini göstermeye başladı. İsviçre bankası UBS, bundan sonra TL ile ilgili rapor yayımlamayacaklarını belirterek yatırımcıların TL ile ilgili son raporlarını dikkate almamalarını istedi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER