A3 Haber

Ayvalık’ta çevre felaketi: Demir madeni atık döküm sahası bir yılda ikinci kez çöktü!

Ayvalık’ta çevre felaketi: Demir madeni atık döküm sahası bir yılda ikinci kez çöktü!

Ayvalık’ta çevre felaketi: Demir madeni atık döküm sahası bir yılda ikinci kez çöktü!
Aralık 14
09:41 2021

Balıkesir Ayvalık’ta Karaayıt Köyü yakınlarındaki demir madenin atık depolama alanı bir kez daha çöktü. Yoğun ağır metaller içeren atıklar ocak ayında olduğu gibi Madra Barajı’na akıyor.

Balıkesir’in Ayvalık’a bağlı Karaayıt köyüne 300 metre uzaklıkta yaklaşık 11 yıldır faaliyetlerini sürdüren Bilfer Demir Zenginleştirme tesislerinin atık depolama alanı olarak kullandığı pasa tepesi, yoğun yağışın ardından geçen ocak ayında da çökmüştü.

Bu olayın ardından Ayvalık’ın Karaayıt Köyünde Balıkesir İl Mera Komisyonu tarafından pandemi yasaklarının başladığı ilk gün alınan karar ile mera alanları Bilfer Madencilik’e devredilmişti. Geçtiğimiz Pazar günü yaşanan yağışlar sonrası bölgede yine göçük meydana geldi ve maden atıkları suya karıştı.

Ajans Bakırçay’ın haberine göre, Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, belediye olarak Balıkesir Çevre İl Müdürlüğü’ne ihbarda bulunduklarını söyledi. Başkan Ergin, barajdan alınan numunelerin suya kimyevi madde bulaşıp bulaşmadığının kontrolünü yapmak üzere Balıkesir Çevre İl Müdürlüğü’ne gönderdiklerini belirtti.

“Madenin zehri baraja akıyor”

Karaayıt köyü muhtarı Bayram Kaçar, madenin zehirli atıklarının Madra Barajı’na gittiğine dikkat çekerek, “Bu madenden köylü de zarar görüyor şehirlerde yaşayanlar da. Biz sesinden, gürültüsünden, tozundan, zehrinden illallah dedik. Bize 30 metre mesafede bir maden. Köyümüzün dibine bu madenin kurulmasına nasıl izin verdiler bilemiyoruz. Sahil kısımlarında Dikili, Altınova, Ayvalık gibi ilçeler suyunu Madra Barajı’ndan alıyor. Madra Barajı içme suyu barajı olarak kullanılıyor. Ama madenin zehri bu baraja akıyor” dedi.

Bir yılda ikinci kez felaket

Aynı madenin atık barajı bu yılın şubat ayında da çökmüş, ağır metaller ve zehirli atıklar köyün içinden geçen Dedetepe deresiyle birlikte Madra Barajı’na karışmıştı. Bu olaydan yaklaşık iki ay sonra da Karaayıt köyünden toplu hayvan ölümleri haberleri gelmişti. Karaayıt köyünde çiftçilik ve hayvancılık yapan Fatih ve Hüseyin Kocakanat isimli kardeşlerin, madene çok yakın bir noktada olan meralarında yetiştirdikleri Maltız cinsi 59 keçi ölmüştü.

Bilfer Madencilik 2008 yılında “ÇED olumlu” belgesini alarak Ayvalık-Karaayıt köyüne geldi. Köylüler, Balıkesir Barosu’nun da yardımıyla mücadeleye başlamış ve bakanlığın verdiği “ÇED olumlu” kararı bir yıl sonra iptal edilmişti. Ancak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı derhal yeni bir “ÇED olumlu” kararı alıp, madenin önünü açmıştı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER