A3 Haber

Erdoğan açıkladı: Asgari ücret 2022 zammı belli oldu

Erdoğan açıkladı: Asgari ücret 2022 zammı belli oldu

Erdoğan açıkladı: Asgari ücret 2022 zammı belli oldu
Aralık 16
15:36 2021

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün son toplantısını yapan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun belirlediği asgari ücreti duyurmak üzere kameraların karşısına geçti. 2022 asgari ücreti, 4250 TL oldu. Erdoğan, asgari ücretin üzerindeki gelir ve damga vergisinin kaldırılacağını söyleyerek bunun işverenleri 450 TL’lik bir yükten kurtaracağını belirtti.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2022 yılı asgari ücretini açıklamak için kameraların karşısına geçti.

Erdoğan, asgari ücretin yüzde 50 artışla 4250 TL yapıldığını açıkladı.

Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

  • Nasıl bu yıl aralık ayında başında başladıysak önümüzdeki yılın aralık ayında işçi işveren bir araya gelmek suretiyle yine çalışmalarını sürdürecekler ve seçim öncesi o görüşmelerle seçime gideceğiz.
  • Bugün gerçekleştirilen dördüncü toplantıyla da nihai karar aşamasına gelinmiştir. Komisyon asgari ücretin 4 bin liranın üzerinde olması yönünde görüş bildirmiştir. Öncelikle şunu ifade etmek istiyorum gerek işçi gerek işveren kesimini temsilen taraflar gerçekten çok farklı bir anlayış içerisinde özveriyle bu süreci işlettiler. Bu bugüne kadar alışılmış bir yaklaşım metodu değildi. Bundan dolayı bir cumhurbaşkanı olarak çok mutluyum.
  • Bakanlığımız tarafından şahsıma aktarılan bu görüş çerçevesinde biz de asgari ücreti belirledik.
  • Buna göre 2022 yılında asgari ücretin en alt rakamı 4 bin 250 lira olarak uygulanacaktır.

Türk-İş: Kamuoyunun beklentisi yakalandı sayılır

Bugün yapılan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplantısı ardından konuşan Türk İş Genel Sekreteri Nazmi Irgat, “Kamuoyunun beklentisi yakalandı sayılır” ifadelerini kullandı.

Komisyon adına konuşan TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç ise, “2022 yılı asgari ücretiyle ilgili kararımızı aldık. Sayın Bakanımıza takdim ettik. Gerekli açıklamayı Sayın Bakan yapacaktır” ifadelerini kullandı.

Yeni ücret enflasyonun altında kaldı

Erdoğan’ın açıkladığı zam oranı, TÜİK’in öne sürdüğü enflasyon oranının üzerine çıktı ancak gerçek enflasyonun ve sene başındaki dolar cinsinden karşılığının altında kaldı.

Açıkladığı verilere güvenilmeyen TÜİK’e göre yıllık enflasyon yüzde 21,31. Ancak bağımsız bilim insanlarının oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu, gerçek enflasyonun yüzde 58,65 olduğunu belirtiyor.

2021’de 2825 TL olarak belirlenen asgari ücretin 1 Ocak 2021 tarihli kura göre karşılığı 385 dolardı.

Yeni asgari ücretin bu yılki karşılığı ise 274 dolar oldu.

16 Aralık saat 15:00 itibariyle 15,46 TL seviyesinde olan dolar kuruna göre, asgari ücretin 385 dolarlık sene başındaki seviyesine gelmesi için yüzde 110 zamla 5 bin 952 TL yapılması gerekiyordu.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER