A3 Haber

Dövizdeki sert dalgalanmanının ardından yeni gün nasıl başladı?

Dövizdeki sert dalgalanmanının ardından yeni gün nasıl başladı?

Dövizdeki sert dalgalanmanının ardından yeni gün nasıl başladı?
Aralık 21
08:42 2021

Haftanın ilk günü 18 seviyesini gören dolar/TL, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın dün akşamki açıklamaları sonrasında 13’ün altına kadar geriledi. Dolar kuru bu sabah (Salı) 13.52 seviyesinde bulunurken, Erdoğan’ın açıklaması sonrasında 1 milyar doların bozdurulduğu belirtiliyor.

Dolar/TL  Pazartesi günü kabine toplantısı öncesinde 18 seviyesini aşarak rekor kırdıktan sonra TL’yi özendirici önlemlerin açıklanmasıyla gerileyerek 12.27 seviyesine kadar düştü. Dolar kuru bu sabah (Salı) saatlerinde yüzde 1.6 yükselişle 13.52 seviyesinde bulunuyor.

Piyasanın açılmasıyla saat 09.00 itibariyle dolar 12.15’e, avro 13.85’e, altın 750 liraya geriledi.

Dolar kurundaki düşüşe rağmen Türkiye’nin kredi temerrüt risk primi ve 10 yıllık tahvil faizlerinde bir gerileme görülmedi. Türkiye’nin CDS’i 623 baz puan seviyesinde bulunurken 10 yıl vadeli tahvil faizi yüzde 23.91 civarında seyrediyor.

Erdoğan’ın açıkladığı TL’yi özendirme paketi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, saraydaki kabine toplantısının ardından açıklamalar yaptı. Erdoğan, tasarruflarını değerlendirirken kurdaki yükselişten kaynaklanan kaygılarını gidermek isteyen vatandaşlara yeni bir finansal alternatif sunacaklarını belirterek, “Bundan sonra hiçbir vatandaşımızın kur daha yüksek olacak diye mevduatını Türk lirasından Dövize geçirmesine ihtiyaç kalmayacak. Tasarruflarını değerlendirirken kurdaki yükselişten kaynaklanan kaygılarını gidermek isteyen vatandaşlarımıza yeni bir finansal alternatif sunuyoruz. Bu yeni araç şöyle işleyecektir; insanlarımızın bankadaki TL varlığını, mevduat kazancı kur artışından yüksekse bu getiriyi elde edecek. Kur getirisi mevduat kazancının üstünde ise aradaki fark doğrudan vatandaşımıza ödenecek bu kazanç stopaj vergisinden muaf tutulacak” dedi.

TBB Başkanı Çakar: Cumhurbaşkanının açıklaması sonrasında 1 milyar dolar bozduruldu

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı TL mevduata kur farkı sistemine kamu ve özel bütün bankaların dahil olabileceğini söyledi. Çakar açıklamasında, “Cumhurbaşkanının açıklaması sonrasında şu ana kadar 1 milyar dolar bozduruldu” dedi.

Habertürk TV’de Kübra Par’ın sorularını yanıtlayan Çakar, kamu ve özel bütün bankaların dahil olabileceğini söylediği sistemi şöyle anlattı: “Sabah bizim şubeye geldiğinizde sizin 100 bin dolarınız olsun. Size belli bir vade vereceğiz. Buradaki vade konusu sizin tercihiniz çerçevesinde şekillenecek husus. O vade sonuna geldiğinde kur hangi seviyedeyse biz o günkü kurdan paranızı değerlendiriyor olacağız. Vade sonundaki faizli bakiyenizle o günkü kur seviyesinde paranızın geldiği noktada hangisi yüksekse onu alacaksınız. Yabancı para mevduatınız bozdunuz bugünkü kurdan yine belli bir vadeyle o ürünü aldınız. O ürünün vade tarihindeki kur bugünkü kur ya da o zamanki kur hangisi yüksekse o zamanki kurdan paranızı alırsınız.”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER