A3 Haber

Bilim Kurulu üyesi Kayıpmaz: Turkovac, Sinovac’tan daha etkin

Bilim Kurulu üyesi Kayıpmaz: Turkovac, Sinovac’tan daha etkin

Bilim Kurulu üyesi Kayıpmaz: Turkovac, Sinovac’tan daha etkin
Aralık 24
07:57 2021

Yerli aşı Turkovac’ın etkililik ve güvenliğinin kanıtlandığını belirten Bilim Kurulu Üyesi Doç. Afşin Emre Kayıpmaz, “Turkovac’ın ülkemizde uygulanan diğer inaktif aşı olan Sinovac’a göre daha etkin olduğu ortaya koyuldu” dedi.

Yerli Covid-19 aşısı Turkovac, acil kullanım onayı aldı ve seri üretime başlandı. Turkovac’ın tıpkı Sinovac gibi inaktive virüs aşısı olduğunu belirten Bilim Kurulu Üyesi Doç. Afşin Emre Kayıpmaz, “Şu anda elimizdeki veriler Turkovac aşısının güvenlik ve etkililik yönünden oldukça etkin olduğunu hatta ülkemizde uygulanan diğer inaktive aşı Sinovac’a göre daha etkin olduğunu ortaya koymuş durumda. Özellikle bizim aşılardan beklentimiz ağır hastalığı ve ölümü önlemesi. Bu yönüyle de TURKOVAC olmuş grupta ağır hastalık ve ölüm vakasıyla da karşılaşılmaması oldukça sevindirici bir gelişme” şeklinde konuştu.

Çocuklara da uygulanacak mı?

Yapılacak klinik çalışmalar sonucu yerli aşının çocuklara da uygulanıp uygulanamayacağının belirleneceğine dikkat çeken Kayıpmaz, “Şu anda uygulanan acil kullanım onayı 18 yaş ve üstü bireylerin katıldığı klinik çalışmaların neticesinde elde edildi. Ama bununla ilgili 12-18 yaş arasının veya 5-11 yaş arasının dâhil edildiği çalışmalar yapılıp ona dair veriler elde edildiğinde bu sorunun yanıtını verebiliriz” dedi.

Sabah’a konuşan Kayıpmaz, “Bu çalışma Dünya Sağlık Örgütü’nün tanıdığı çalışmalardan biriydi. DSÖ tarafından da acil kullanım onayı aldığında yurtdışına çıkarken eğer varılacak ülke inaktif aşıyı ve bizim TURKOVAC aşımızı kabul ediyorsa bu anlamda bir sorun olmayacak. Bu ilerleyen günlerde gündeme gelecek konu başlıklarından biri” ifadelerini kullandı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER