A3 Haber

Kazakistan’da protestolar üçüncü gününde: 2 bin 298 kişi gözaltına alındı, ölü sayısı artıyor…

Kazakistan’da protestolar üçüncü gününde: 2 bin 298 kişi gözaltına alındı, ölü sayısı artıyor…

Kazakistan’da protestolar üçüncü gününde: 2 bin 298 kişi gözaltına alındı, ölü sayısı artıyor…
Ocak 06
23:14 2022

Kazakistan İçişleri Bakanlığı, ülkedeki protestolar ve çatışmalarda ölen güvenlik görevlilerinin sayısının 18’e çıktığını ve protestoculardan da 100’den fazla ölü olduğu ifade edildi. Protestolarda 2 bin 298 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Kazakistan’da akaryakıt fiyatlarına uygulanan tavan fiyatı kaldırması ve fiyatların yükselmesi sonucu açığa başlayan isyan devam ederken Cumhurbaşkanı Tokayev’in Rusya’nın önderlik ettiği Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü’nden (KGAÖ) yardım istemesinin ardından talep edilen askeri birlikler Kazakistan’a girdi.

Kazakistan’da, protesto gösterileri sırasında ölen güvenlik gücü sayısının 18’e yükseldiği bildirildi.

18 emniyet görevlisi yaşamını yitirdi

Kazakistan İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, ülkede yaşanan protestolarda 2 bin 298 kişi gözaltına alındı.

Gösteriler sırasında 748 güvenlik personeli yaralandı, 18 güvenlik personeli öldü. Yaşamını yitiren güvenlik personelinden 2’sinin başlarının kesildiği belirtildi.

Çatışmalar sürüyor

Kazakistan’ın Almatı kentinde güvenlik güçlerinin, protestocuların ele geçirdiği binaları geri almak için operasyon yaptığı ve zaman zaman şiddetli çatışmalar yaşandığı ifade edildi.

Protestocular, Almatı’daki idari binalar, polis merkezleri ve televizyon kulesini ele geçirmeye çalışıyor. Çimkent ve Aktav şehirlerinde ise durumun kontrol altına alındığı belirtiliyor.

KGAÖ Genel Sekreteri, Tokayev ve Lukaşenko ile görüştü

Kazakistan’a asker gönderecek olan Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü’nün (KGAÖ) Genel Sekreterliğinden yapılan açıklamaya göre, KGAÖ Genel Sekreteri Stanislav Zas, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ve Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko telefonda görüştü.

Görüşmede, Kazakistan’daki durum ve KGAÖ’nün Kazakistan’a asker gönderme yönünde aldığı kararın uygulanması ele alındı.

Ne olmuştu?

Kazakistan’da gaz fiyatlarına yapılan zammın ardından bazı bölgelerde protestolar başlamıştı. Kazakistan hükümeti göstericilerle görüşmüş, eylemlerin başladığı Mangistav eyaletinde zamları geri almış, zam öncesinde 60 tenge olan gaz fiyatını 50 tengeye düşürmüş ve göstericilere ceza uygulanmayacağının sözünü vermişti.

Buna karşın gösteriler yayılmış ve 4 Ocak gecesi protesto düzenlenen bölgelerde olağanüstü hal (OHAL) ilan edilmişti. Göstericiler sadece zamlara değil yolsuzluk, sosyal eşitsizlik ve sisteme tepki gösterdiklerini belirterek protestolara devam etmişti.

Bunun üzerine bazı bölgelerde uygulana OHAL, bir gün sonra tüm ülkede geçerli hale getirildi. Göstericilerin silahlı olduğunu söyleyen ve yaşananların dış müdahale olarak nitelendiren Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü’nden (KGAÖ) yardım istedi.

Talebi kabul eden örgüt Kazakistan’a barış gücü göndereceğini açıkladı. Bu kapsamında Rus askerleri bugün Kazakistan’a ulaştı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER