A3 Haber

Kazakistan’da son durum: Almatı’da silahlı çatışmalar sürerken, KGAÖ barış gücü gönderme kararı aldı

Kazakistan’da son durum: Almatı’da silahlı çatışmalar sürerken, KGAÖ barış gücü gönderme kararı aldı

Kazakistan’da son durum: Almatı’da silahlı çatışmalar sürerken, KGAÖ barış gücü gönderme kararı aldı
Ocak 06
08:56 2022

Kazakistan’da önceki başlayan protesto gösterileri, ülkenin en büyük kenti Almatı’da şiddet eylemleri ve silahlı çatışmalara sahne oldu. Kazakistan İçişleri Bakanlığı, şimdiye dek yaklaşık 300 kişinin yaralandığını duyurdu. Bununla birlikte Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) liderleri, ülkeye barış gücü konuşlandırma kararı aldı. Emniyet Sözcüsü Azırbek, onlarca eylemcinin öldürüldüğü söyledi.

Kazakistan’da doğalgaz zammının ardından başlayan protesto gösterileri, ülkenin en büyük kenti Almatı’da şiddet eylemlerine dönüştü. Kentte gece boyunca silahlı çatışmalar yaşandı.

Kazakistan İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, güvenlik güçleri ve protestocular arasında yaşanan çatışmalarda, dokuz polis ve askerin hayatını kaybettiği, yaklaşık 300 kişinin yaralandığı belirtildi. Bazı bölgelerde işyerleri ve bankalar yağmalandı.

KGAÖ’den barış gücü kararı

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü’nün (KGAÖ), Kazakistan Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev’in konuyla ilgili talebi üzerine Kazakistan’a barış gücü göndermeye karar verdiğini söyledi. Dış müdahale dahil, Kazakistan’ın ulusal güvenliğine ve egemenliğine yönelik tehditlerin göz önünde bulundurulduğunu belirten Paşinyan, “KGAÖ Kolektif Güvenlik Konseyi, Kolektif Güvenlik Anlaşması’nın 4. maddesi uyarınca Kazakistan’daki durumu normalleştirmek ve istikrara kavuşturmak için KGAÖ’nün kolektif barış gücünü sınırlı bir süre için bu ülkeye göndermeye karar verdi” dedi.

Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma’da Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) Komitesi Başkanı ve Komünist Parti vekili Leonid Kalaşnikov da, “Kazakistan’daki KGAÖ güçleri, esas olarak tesislerin ve altyapının güvenliğini sağlamak için kullanılacak” dedi.

Ülke genelindeki protestocuları “uluslararası terörist çeteler” diye nitelendiren Tokayev, “Yurt dışında ciddi eğitimden geçtiler. Kazakistan’a saldırıları, dış müdahale olarak değerlendirilebilir ve değerlendirilmeli de. Bu bağlamda, Kolektif Güvenlik Anlaşması’na dayanarak bugün, Kazakistan’a terör tehdidinin üstesinden gelmesinde yardımcı olmaları için KGAÖ ülke liderlerine başvurdum” demişti.

Rusya Savunma Bakanlığı, RF Silahlı Kuvvetlerinin ilk birimlerinin Kazakistan’a transferinin görüntülerini yayınladı.

THY, Nur Sultan’a yapacağı seferleri iptal etti

Türk Hava Yolları (THY), Kazakistan’da hükümet karşıtı protestolarda yaşanan şiddet olayları nedeniyle bugünkü İstanbul-Nur Sultan tarifeli seferlerini karşılıklı iptal etti. Alınan bilgiye göre, TK 354 sefer sayılı İstanbul-Nur Sultan tarifeli seferi yapılamadı. THY’nin başkent Nur Sultan’dan İstanbul’a yapacağı dönüş seferi de iptal edildi. THY’nin dönüş seferi için Nur Sultan’da bulunan dört kabin ve iki kokpit görevlisinin bir otelde konakladığı öğrenildi. THY yetkililerinin, Kazakistan’daki gelişmelere göre seferlerin geleceğiyle ilgili kararı ilerleyen günlerde vereceği belirtildi.

Uranyum fiyatı yüzde sekiz arttı

Dünya uranyum tedarikinin yüzde 40’ını karşılayan Kazakistan’daki iç karışıklık nedeniyle uranyum fiyatlarında yüzde sekizlik artış yaşandı.

Gazeteci Pepe Escobar: Kazakistan’daki karmaşanın sponsoru İngiliz istihbaratı

Ünlü gazeteci ve yorumcu Pepe Escobar, Kazakistan’daki karmaşanın sponsorunun İngiliz istihbaratı MI6 olduğunu öne sürdü. İddiasını bir istihbarat kaynağına dayandıran Ecobar, “Maydan (Ukrayna’da eski Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’in azledildiği darbe süreci) yeniden yürürlüğe konuldu. Cenevre’de önümüzdeki hafta yapılacak olan Rusya-ABD görüşmelerinden hemen önce Rusya’ya karşı yeni bir cephe açtılar. Rusya’yı Doğu’da oyalayarak Batı’da geri adım atmaya zorlama niyetindeler” dedi.

KGAÖ Sekreterliği’nden açıklama

KGAÖ Sekreterliği’nin internet sitesindeki açıklamada, “KGAÖ Sekreterliği, Kazak tarafından yardım başvurusunun alındığını teyit ediyor. Müracaat, bu durumun yurtdışında eğitilmiş çetelerin işgali olarak görüldüğünü söylüyor. Kolektif Güvenlik Analşamsı Konseyi, ülkedeki durumu istikrara kavuşturmak ve normale döndürmek için Kolektif Barış Gücünü sınırlı bir süre için Kazakistan Cumhuriyeti’ne göndermeye karar verdi” denildi.

Sekiz güvenlik gücü öldü

Emniyet Müdürlüğü Sözcüsü Saltanat Azırbek, Haber-24 kanalına yaptığı açıklamada, Almatı’da gece devlet güçleri ve protestocular arasında ‘çatışmaların çıktığını’, ‘idari ve polis binalarını ele geçirmeye çalışan’ onlarca eylemcinin öldürüldüğünü söyledi. Azırbek, “Bunların kimlikleri belirleniyor” dedi.

Azırbek, Almatı’da polis ve askerler tarafından başlatılan operasyonun sürdüğünü ifade ederek, şehirde yaşayanları, sokağa çıkmamaları yönünde tehditvari bir şekilde uyardı.

Dün Kazakistan İçişleri Bakanlığı, ülkedeki protestolar esnasında “güvenlik güçlerinden sekizinin hayatını kaybettiğini” bildirmişti.

Öte yandan Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’in talebiyle Rusya’nın öncülüğündeki askeri birliklerin, ülkedeki hükümet karşıtı gösterilerin bastırılmasına yardım edeceği öğrenildi.

Tokayev gösteriler sonrası hükümeti görevden almış ve Başbakan Yardımcısı Alihan Smailov’u geçici başbakan olarak atamıştı. Ülke genelinde OHAL ilan eden Tokayav, gece sokağa çıkılmasını ve gösterilerle toplantılar düzenlenmesini de yasaklamıştı.

Öte yandan Kazakistan Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada binlerce kişi yaralandığını, 400 kişi hastaneye kaldırıldığı ve çok sayıda kişinin yaşamını yitirdiği iddia edildi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER