A3 Haber

Rabia Naz davasında savcılara uyarı cezası: “Dosyanın seyrini değiştirecek karar”

Rabia Naz davasında savcılara uyarı cezası: “Dosyanın seyrini değiştirecek karar”

Rabia Naz davasında savcılara uyarı cezası: “Dosyanın seyrini değiştirecek karar”
Ocak 07
19:46 2022

Şüpheli şekilde yaşamını yitiren 11 yaşındaki Rabia Naz’ın ölümüne ilişkin açılan davada görevli savcılara uyarı cezası verildi. Bu kararla birlikte HSK tarafından soruşturmanın usule uygun yürütülmediği tescillendi.

Giresun’un Eynesil ilçesinde 12 Nisan 2018’de yaşamını yitiren şüpheli şekilde yaşamını yitiren Şaban Vatan’ın başvurusu üzerine HSK iki savcı hakkında inceleme başlattı. HSYK, soruşturmanın savcıları Emine Elif Öveyik ve Halil Çokkaş hakkında uyarı cezası verdi.

Uyarı davasının verilme gerekçesi ise Rabia Naz’ın babası Şaban Vatan’ın soruşturmanın eksik yürütüldüğüne dair itirazı. Vatan’ın yaptığı itirazda savcıların bilinçli delil kararttığı ve hukuka aykırı hareket ettikleri iddiası da yer alıyordu.

“Dosyanın seyrini değiştirecek bir karar”

HSYK bu kararla birlikte Şaban Vatan’ın itirazını haklı bulmuş oldu. Vatan kararla ilgili “Dosyanın seyrini değiştirecek bir karar. Soruşturmada takipsizlik kararı verilmesinin de dosyanın ilerletilmemesinin de şaibeli olduğu ortaya çıkmış oldu” dedi.

Baba Vatan’ın paylaşımları şu şekilde:

  • Savcıların yargılanma süreci nihayet başladı . Anayasa mahkemesi başkanlığı artık savcıların Tahtikat süreci şaibeli olduğu resmi olarak netleşti . Rabia Naz Vatan cinayet soruşturmasını başlatılmasını , dosyanın yeniden açılması açıklamanızı bekliyoruz.
  • Çocuk canına rağmen kasıtlı ihlal suçu işleyen Savclıktan hakimliğe atanan Halil çokkaş ve Emine Elif Öveyik haklarında uyarı cezası ve yeni inceleme süreci başladı

“Örtbasın cezası uyarı olmamalı, ancak bu ceza yine de çok önemli”

Rabia Naz Vatan‘ın şüpheli ölümünü kamuoyunun gündemine taşıyan Gazeteci Metin Cihan, sosyal medya hesabından şu açıklamalarda bulundu:

  • Rabia Naz’ın dosyasına bakan savcılar Halil Çokkaş ve Emine Öveyik hakkında baba Şaban Vatan’ın talebiyle HSK tarafından başlatılan disiplin soruşturması sonuçlandı. İki savcıya da uyarı cezası verildi.
  • İlk savcı halil çokkaş dosyayı adeta rafa kaldırmıştı. zira, üç ay sonra tayin bekliyordu. tayini gerçekleşti ve ilçeyi terk etmeden hemen önce baba şaban vatan ile görüşüp olay yeri incelemesi itibariyle rabia naz’ın oraya düşerek ölmesinin mümkün olmadığını söylemişti.
  • Sonra dosya savcı emine öveyik’e verildi. emine hanım ve giresun başsavcısı abdurrahim alan intihar süsü verilmiş bu cinayeti örtbas etmek için her şeyi yaptılar. kimseyi inandıramadıkları intihar senaryosundan 1 yıl sonra vazgeçtiler ancak aceleyle dosyaya takipsizlik verdiler.
  • Takipsizlik kararı, rabia naz’a ne olduğunu araştırmamak anlamına geliyordu. savcı emine öveyik karara imza atarken tayini belliydi. gitmeden önce yaptığı son şey dosyayı kapatmak oldu. aynı savcı, baba şaban vatan’ın akıl hastanesine yatırılması için mahkeme kararı aldırmıştı.
  • Savcılara verilen uyarı cezası hakkında sanırım çoğunuzla benzer hislere sahibiz. örtbasın cezası “uyarı” olmamalı. ancak bu ceza yine de çok önemli. dosya aym’de. hsk kararıyla soruşturmanın usule uygun yürütülmediği tescillendi. aym kararıyla soruşturma yeniden başlatılmalı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER