A3 Haber

Yurtdışına çıkış yasağı olan Boğaziçili gençlerden biri Cern’den diğeri Münih’ten kabul aldı

Yurtdışına çıkış yasağı olan Boğaziçili gençlerden biri Cern’den diğeri Münih’ten kabul aldı

Yurtdışına çıkış yasağı olan Boğaziçili gençlerden biri Cern’den diğeri Münih’ten kabul aldı
Ocak 07
22:24 2022

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Boğaziçi Üniversitesi’ndeki rektör atamalarına karşı protestolarda gözaltına alınıp haklarında dava açılan ve yurtdışına çıkış yasağı konulan gençlerden birinin Cern’den diğerinin ise Münih Teknik Üniversitesi’nden kabul aldığını açıkladı.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla geçen yıl Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan Melih Bulu, hem öğrencilerin hem de akademisyenlerin tepkisini çekmişti. Bu karardan vazgeçilmesi için Boğaziçililer ve diğer üniversitelerden öğrenciler, protesto gösterileri düzenlemiş, 500’e yakın öğrenciye davalar açılmıştı.

Sözcü’den Hayati Arıgan’ın haberine göre, Tepkiler devam ederken 6 ay sonra Melih Bulu, atandığı yöntemle görevinden alındı. Yerine ise en az oy alan Naci İnci yine Erdoğan’ın kararıyla atandı. Protestolar bu kez İnci’ye yönelik devam etti. 4 Ekim’de bir grup Boğaziçili öğrenci rektörlük binası önünde yaptıkları protestoda, Naci İnci’nin aracının üzerine çıktıkları ve bir güvenlik görevlisini darp ettikleri iddia edildi. 14 öğrenci gözaltına alındı, 2 öğrenci tutuklandı. Serbest kalan diğer öğrenciler hakkında yurtdışına çıkış yasağı getirildi.

“Akademinin özgün olması için mağduriyetler yaşıyoruz”

Bugün davanın ilk duruşması görülürken tutuksuz yargılanan Kaan Bozgül ile Mehmet Velat İnci’nin CERN ve Münih Ludwig Maximilian Üniversitesi’den kabul aldıkları öğrenildi.

Hakkın yurtdışı yasağı olduğu için Almanya’da kabul edildiği programlara gidemeyen Kaan Bozgül, “Boğaziçi Üniversitesi’nden Fizik ve matematik çift ana dal mezunuyum. Almanya’da bulunan Münih Ludwig Maximilian Üniversitesi Fizik programına kabul edildim. Almanya’ya gitmeye hazırlanırken bir hafta sonra bu olay yüzünden yurtdışı yasağı konuldu. Daveti dondurdum. Akademinin özgün olması için bazı mağduriyetler yaşıyoruz ama mücadelemize devam edeceğiz” dedi.

“Yanlış olanı eleştirmekte ülkeye hizmettir”

Boğaziçi Üniversitesi Fizik Yüksek Lisans öğrencisi olan Mehmet Velat İnci de, “CERN’den altı aylık bir araştırma programına kabul edildim. Bu olay nedeniyle yurtdışı yasağı konulunca gidemedim. İtiraz etmek ve eleştirmek cezalandırılıyor. Özgür akademinin temelinde eleştiri kültürü yatar. Biz özgür akademiyi savunmaya devam edeceğiz. Yanlış olanı eleştirmekte bu ülkeye bir hizmettir.” diye konuştu.

“Dünyanın gıptayla baktığı gençler”

Davayı takip eden CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de, İstanbul Adliyesi’nden gençlerle birlikte çektirdiği fotoğrafı paylaşarak, “Boğaziçi duruşmasını Münih’ten kabul alan dahi Kaan Bozgül ve dava devam ederken CERN’den kabul alan Mehmet Velat İnci ile takip ediyorum. Dünyanın gıptayla baktığı bu gençler yurtdışı çıkış yasakları nedeniyle eğitimlerine devam edemiyor. Yasaklarının kalkmasını bekliyoruz” dedi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER