A3 Haber

Uzmanından kritik uyarı: Test sonucunuz negatif çıksa bile Covid-19 hastası gibi davranın

Uzmanından kritik uyarı: Test sonucunuz negatif çıksa bile Covid-19 hastası gibi davranın

Uzmanından kritik uyarı: Test sonucunuz negatif çıksa bile Covid-19 hastası gibi davranın
Ocak 11
16:05 2022

PCR testlerinde yetersiz numune alımı nedeniyle, pozitif olanların sonuçlarının negatif çıkabildiğine dikkat çeken Doç. Dr. Nafiz Koçak vatandaşları uyararak, “Eğer Covid-19 belirtileriniz varsa test sonucunuz negatif çıksa bile hem kendiniz hem de toplum için Covid-19 hastası gibi davranın” dedi.

Hızlı antijen test sonuçlarının yanlış çıkma oranının PCR’a göre daha fazla olduğunu ifade eden İstanbul Çamlıca Medicana Hastanesi’nde Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı olan Doç. Dr. Nafiz Koçak, kritik uyarılarda bulundu.

Doç. Dr. Nafiz Koçak, Batı ülkelerinde öncelikli olarak kullanılan hızlı antijen testlerinin pozitif prediktif değerinin (duyarlılıkları yaklaşık yüzde 40 ile yüzde 60 arasında) PCR’a göre düşük olması nedeniyle; sadece yanlış negatif sonuçlar için dikkatli olunması, koronavirüs (Covid-19) temaslısı olduktan sonra iki gün üst üste en az iki kez kendilerini test etmeleri ve test sonuçlarından bağımsız olarak potansiyel Covid-19 semptomlarını takip etmelerini söyledi.

Hızlı testler Omicron’a karşı daha az duyarlı

Doç. Dr. Koçak, “Ayrıca, ön veriler hızlı testlerin Omicron varyantına daha az duyarlı olduğunu göstermektedir. Her iki test yönteminde de uygun olmayan şekilde ve yetersiz alınan numuneler nedeniyle gerçekte pozitif olsa da sonucun negatif çıkabilir” diye konuştu.

“Negatifseniz bile pozitifmişsiniz gibi düşünün”

Vakaların artmasında testleri bu şekilde negatif sonuçlanan kişilerin rahat davranmalarının da etkili olduğuna değinen Doç. Dr. Koçak, “Test sonucunuz negatif; ama 38,30C’nin üzerinde ateş, boğaz ağrısı, şiddetli baş ağrısı, nefes darlığı gibi önemli Kovid-19 semptomlarınız varsa kendinizi pozitifmişsiniz gibi düşünün. Bir süre insanlardan uzak durun ve mutlaka iki-üç gün sonra tekrar ilgili uzmanlara muayene olun” açıklamasını yaptı.

“Numuneler usulüne göre alınmıyorsa…”

Numune, eğer burun ya da genizden yetersiz şekilde alınırsa sonuç aslında pozitif olsa da negatif çıkabiliyor. Buna Omicron varyantını örnek veren Doç. Dr. Nafiz Koçak, ön çalışmalarda; Omicron’un ağızda ve boğazda, burunda olduğundan daha hızlı çoğalabileceği bilgisinin elde edildiğini belirtti.

Bu varyantın tükürükte buruna göre 1-2 gün daha önce zirve yaptığı konusunda da veriler elde edildiğini söyleyen Doç. Dr. Koçak; FDA onaylı hızlı testlerin, boğaz veya ağızda değil, yalnızca burunda; PCR testlerinin ise her iki bölge için onaylı olduğunu söyledi. (DHA)

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER