A3 Haber

ANKA Haber Ajansı, habercilik etik ilkelerini duyurdu

ANKA Haber Ajansı, habercilik etik ilkelerini duyurdu

ANKA Haber Ajansı, habercilik etik ilkelerini duyurdu
Şubat 01
17:16 2022

ANKA Haber Ajansı, özel haber ajansları arasında bir ilke imza atarak, habercilik etik ilkelerini yayımladı.

ANKA Haber Ajansı, 24 maddeden oluşan “Değerlerimiz ve Yayın İlkelerimiz” metnini yayımladı. Yayımlanan habercilik etik ilkeleri kapsamında yeni bir döneme başladığı ifade edilen ANKA Haber Ajansı, hazırladığı ilkelerle birlikte özel haber ajansları arasında bir ilke imza atmış oldu.

Hazırlanan metne dair medya ombudsmanı Faruk Bildirici, “ANKA’nın etik ilkeleri, ajans haberciliğine yeni bir perspektif sunuyor. Gazetecilerin sorumlulukları ve kurumsal yükümlülüklere de yine basın ve ifade özgürlüğü açısından yaklaşılıyor. Etik sınırları çizerken, temel insan hak ve hürriyetlerini korumaya özen gösteriyor” dedi.

ANKA Haber Ajansı daha önce, Faruk Bildirici’nin internet sitesinden yaptığı medya ombudsmanlığını kurumsallaştırma çağrısına olumlu yanıt vermiş ve Bildirici’yi medya ombudsmanı olarak kabul etmişti.

Kapsam ve Bağlayıcılık, temel görev, terör ve şiddet, siyasi faaliyetler, yanıltıcı ve yanlış yöntemler, haberin niteliği, kaynağı gizli haber, isimlerin kodlanması, düzeltme ve cevap, özel yaşam, çıkar çatışması, reklam ve halkla ilişkiler, reklam yasağı, geziler, yargılama ve soruşturmalar, sağlık ve ilaçlar, intiharlar, trafik kazaları, mülteci, sığınmacı ve göçmenler, sosyal medya ve hak ve sorumluluk bildirgesi başlıklarında oluşturulan “Değerlerimiz ve Yayın İlkelerimiz” metninin “değerlerimiz” bölümünde şu temel ilkeler yer aldı:

  • ANKA, gücünü özgürlüğünden alan bağımsız bir haber ajansıdır. Cumhuriyet’in temel değerleri olan demokrasi, laiklik ve hukukun üstünlüğü ilkelerine bağlıdır. Evrensel insan haklarını, basın ve ifade özgürlüğünü, toplumun bilgi edinme ve haber alma hakkını, eleştiri özgürlüğünü, eylem ve örgütlenme hakkını, çoksesliliği ve barışı savunur. Her tür şiddete, ayrımcılığa, cinsiyetçiliğe ve nefret söylemine karşıdır.
  • İnançlara ve farklılıklara saygı gösterir. Kadın, çocuk ve hayvanlara yönelik şiddeti önlemeyi; iklim ve çevreyi korumayı amaçlar. Evrensel gazetecilik ilkelerini ödünsüz şekilde uygular; basın özgürlüğü mücadelelerinin yarattığı özgür ve bağımsız gazetecilik birikimini ve bu uğurda öldürülen gazetecilerin anılarını korumaya özen gösterir. Haber, yazı ve tüm yayın faaliyetlerinde mağdurun, güçsüzün, yoksulun, ötekileştirilenin, ezilenin haklarını savunur; sesi duyulmayanın sesi olur.

ANKA’nın “Değerlerimiz ve Yayın İlkelerimiz” başlıklı metninin tamamını BURADAN okuyabilirsiniz. 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER