A3 Haber

Kuryeler hakları için direniyor: Yemeksepeti ve Yurtiçi Kargo çalışanları da kontak kapattı

Kuryeler hakları için direniyor: Yemeksepeti ve Yurtiçi Kargo çalışanları da kontak kapattı

Kuryeler hakları için direniyor: Yemeksepeti ve Yurtiçi Kargo çalışanları da kontak kapattı
Şubat 01
12:53 2022

Maaşlarına yapılan düşük zammı kabul etmeyerek kontak kapatma eylemine giden Trendyol Express çalışanlarının kazanımlarından sonra eylemler taşımacılık iş kolundaki diğer önemli firmalara da sıçradı. HepsiJet ve Scotty çalışanlarının eylemlerinden sonra Yurtiçi Kargo ve Yemeksepeti Banabi esnaf kuryeleri de bugün eyleme başladı.

Türkiye’nin dört bir yanında emekçiler, sefalet ücretlerine ve kötü çalışma koşullarına karşı ses yükseltiyor. Trendyol Express çalışanlarının zam talebiyle ile başlayan direnişler dalga dalga yayılıyor. Bugün de Yemeksepeti ve Yurtiçi Kargo çalışanları adil bir zam talebiyle kontak kapattı.

Tüm Taşıma İşçileri Sendikası (TÜMTİS), Yemek Sepeti ve Banabi depolarındaki sendikalaşma hakkının engellenmesi, sosyal güvenceyi ortadan kaldıran esnaf kurye ve düşük ücret dayatmasına karşı şirketin İstanbul Şişli’deki genel müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı. Eyleme çok sayıda kurye katılırken, işverene sendika hakkını tanıma çağrısı yapıldı.

“5 bin 500 TL net maaş istiyoruz”

İşçiler 5500 TL net maaş, yemek ücretlerinde iyileştirme, yan haklarda iyileştirme ve sendikal örgütlenme önündeki engellerin kaldırılmasını talep ettiklerini söylediler.

Eyleme katıldı, vardiyası bitirildi

Basın açıklamasına yarım saatlik molasından katılan kuryeler, müdür baskısına maruz kaldı. Günlük vardiyası sona erdirilen Karataş tepkisini, “Bugün bize ekmek yok” sözleriyle getirdi.

Esnaf kurye modeline tepki

Sendikanın açıklamasında ise Yemeksepeti’nin esnaf kurye modeliyle, güvencesiz ve esnek koşullarda işçi çalıştırdığı belirtildi. Performans baskısı altında çalıştırılan kuryelerin prim ücretlerinin düşürüldüğü ve sözleşmeleri dahi yenilenmeden asgari ücretin altında ücretlerle çalıştırıldıkları, işten atılmakla tehdit edildikleri ifade edildi. Ayrıca Yemeksepeti’nin işyeri NACE kodunu değiştirerek çalışanların sendikalaşma hakkını engellemeye çalıştığı ifade edildi.

“Sigortasız çalışma ve enflasyonun altında zam dayatılıyor”

TÜMTİS İstanbul 1 Nolu Şube Başkanı Ersin Türkmen, iş hacmini her yıl büyüten Yemeksepeti’nin özellikle pandemi döneminde kârını ikiye katladığını belirterek, “Çalışanlara ise düşük ücreti reva görüyor, işçilerin, sendika hakkını tanımıyor. Esnaf kurye modeli adı altında sigortasız, güvencesiz, esnek ve sendikasız çalışmaya zorluyor. Basın açıklamamızdan haberdar olan işveren dün akşam geç saatlerde ücret artış oranlarını açıkladı. TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranının ve asgari ücret artış oranının bile gerisinde bir artış oranıyla adeta işçilerle dalga geçti” dedi.

“İşçiler sefalet zammını asla kabul etmeyecek”

İşverenin ilan ettiği enflasyon oranlarının altında olan ücret artış oranlarını kabul etmediklerini belirten Türkmen, şunları söyledi: “Ücret ve prim artış taleplerimiz kabul edilene kadar mücadeleye devam edeceğimizi ilan ediyoruz. Bugün, asgari ücretin temel ihtiyaçları bile karşılamaya derman olamadığı, TÜİK verilerine göre enflasyonun yüzde 36’lara dayandığı koşullarda yapılan bu zammın kabul edilebilir bir tarafı bulunmamaktadır. Başta gıda maddeleri olmak üzere temel tüketim maddelerine yapılan zamlar sebebiyle alım gücü gerilemiştir. İşçiler ev kirasını, elektrik, su, doğalgaz faturalarını ödeyemez hale gelmiştir. Bu nedenle Yemeksepeti işçileri, sefalet ücretini asla kabul etmeyecektir. TÜİK tarafından açıklanan sahte enflasyon oranında değil gerçek enflasyon oranında bir ücret artışı yapılmalıdır. En düşük ücret insanca yaşamaya yetecek ücret olmalıdır.”

İzmir’de de eylem vardı

Yemeksepeti kuryeleri İzmir’de de eylemdeydi.

İşçiler, “Haklarımızı kimseye yedirmeyiz. Maaş, prim, ek ücretler, can güvenliği, sendikalaşma ve tüm haklarımızı alacağız” diyerek, haklarını talep etti.

Yurtiçi kargo çalışanları da eylemde

Yurtiçi kargo çalışanları da yüzde 17 zamma ve sözleşme fesihlerine karşı Varyap Plaza Yurtiçi Kargo Bölge Müdürlüğü önünde eylem yaptı.

Yurtiçi Kargo Çalışanları’nın Twitter hesabından yapılan paylaşımda talepler şöyle sıralandı:

Yurtiçi Kargo çalışanları olarak kamuoyuna duyurumuz:

Bu sabah 9.00’da %17 zamma ve sözleşme fesihlerine karşı haklarımızı almak için Varyap Plaza Yurtiçi Kargo Bölge Müdürlüğü önünde olacağız. Halkımızı bizimle dayanışmaya çağırıyoruz.

Yurtiçi Kargo çalışanları olarak iş ortağı adı altında hiçbir gelir elde edemeyen emekçileriz. Hiçbir güvencemiz yok ve sadece parça başı ücret alıyoruz. Parça sayılarımız da birçok şubede çok düşük. Şirket ise bize % 17 zammı reva gördü. Bu zam üzerine şirkete taleplerini dile getiren İstanbul Yasemin DDN Şubesi’nden 20 çalışma arkadaşımızın sözleşmesi fesh edildi.

Biz, bu sabah 09.00’da kontak kapatarak Varyap Plaza Yurtiçi Kargo Müdürlüğü önünde buluşacağız.

1. %40 zam yapılsın.

2. Dağıtılacak parça sayıları artırılsın.

3. Sözleşme fesihleri iptal edilsin, hiçbir çalışma arkadaşımızın sözleşmesi fesh edilmesin.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER