A3 Haber

Ege’nin can damarı Murat Dağı yine talanla karşı karşıya: Nikel madeni için ÇED süreci başlatıldı

Ege’nin can damarı Murat Dağı yine talanla karşı karşıya: Nikel madeni için ÇED süreci başlatıldı

Ege’nin can damarı Murat Dağı yine talanla karşı karşıya: Nikel madeni için ÇED süreci başlatıldı
Şubat 04
17:55 2022

Batı Anadolu’nun önemli su kaynaklarından, orman örtüsü ve tarımsal üretim açısından önemli bir yere sahip Murat Dağı, şimdi de nikel madeni tehdidiyle karşı karşıya. Banaz ilçesinde nikel madeni için ÇED süreci başlatıldı.

Geçtiğimiz yıllarda Murat Dağı’nda yapılmak istenen altın işletmesine karşı yöre halkının yoğun tepkisi ve başlatılan dava süreci maden projesini durdurmuştu. Şimdi aynı bölgede Üç Yıldız Antimon Madencilik İthalat İhracat San. ve Tic. A.Ş. tarafından çalışmaları sürdürülen nikel-kobalt üretimi, tıpkı altın işletmeciliği gibi yöredeki suları, orman alanlarını ve tarımı tehdit ediyor.

Murat Dağı’nda açılmak istenilen nikel madeni ise Uşak’a su sağlayan en önemli baraj olan Küçükler Barajı havzasında yer alıyor. Uşak Banaz Comburt ve Karacahisar sınırlarında yer alan alanda maden işletmesi açılması takdirinde Ege Bölgesi geneli olumsuz etkileneceği gibi Uşak ilinin içme suyu da büyük tehlikeye girecek.

“370 hektarlık alana kadar yayılacaklar” 

Konuyla ilgili konuşan Murat Dağı Yok Olmasın Platformu Sözcüsü Funda Öz Akcura,  madene yöre halkının tepkili olduğunu söyleyerek, “Şirket ilk olarak 2010 yılında ruhsatını almış ama gerekli güncellemeleri yapmadığı için belge iptal olmuş. Yeniden ruhsat alabilmek  için “ÇED gerekli değildir” başvurusu yaptı. 25 hektarın altındaki alanlarda yasalar “ÇED gerekli değildir” kararının verilmesine izin veriyor. Normalde yaklaşık 370 hektarlık bir alanda faaliyet göstermeyi düşünürken raporu alabilmek için 22 hektarlık bir alan göstererek buradan ÇED gerekli değildir raporu çıkartmak istemiş. Ancak başvurusu, bahsettiği maden sahası su alanları koruma havzası içerisinde olduğu için itirazla sonuçlanınca bu sefer de ÇED raporu gerekli ihtiyacını doğurdu. Bu amaçla şirket de 8 Şubat’ta bölgede bir ÇED toplantısı düzenleyecek. Şirketin bir ön ÇED raporu var, hazırlık amaçlı 139 sayfalık bir rapor. Raporda da madenin su havzası içerinde olduğu yazıyor. Başlangıçta 70 hektarlık alanda faaliyete gireceklerini, bunun 40 hektarını maden sahası olduğunu, faaliyetlerinin 10 sene olacağını belirtmişler. Bu tarz şirketler “Çed gerekli değildir” ile sahalarını geliştirerek ile 40 hektarlık alandan 370 hektarlık alana kadar yayılacaklar” dedi.

“Bir yerden kaybettik mi ardı ardına gelir”

Bölgede çok sayıda şirketin maden işletme ruhsatları olduğunu söyleyen Akcura, “Madeni açtırırsak arkasını alamayız. 20 şirketin daha maden işletme ruhsatı almış olduğu bölgede eğer bir madene açılırsa, diğer ruhsatı olanların da önü alınamaz. Bir yerden kaybettik mi ardı ardına gelir” ifadesini kullandı.

CHP’li vekil Yalım: Bölge halkı ne istiyorsa ondan yana olacağız

Daha önce açılmak istenen altın madenine karşı duran Uşak milletvekili Özkan Yalım da, “Henüz tam değerlendirmeyi görmedim. Nikel maden ocağı olduğunu duydum. Sonuç olarak suyumuza zarar veriyorsa, ormanlarımız kesiliyorsa elbette karşıyız. Bölge halkı ne istiyorsa ondan yana olacağız” açıklamasında bulundu.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER