A3 Haber

İBB, İlim Yayma Vakfı inşaatı için “acil durdurma” istedi

İBB, İlim Yayma Vakfı inşaatı için “acil durdurma” istedi

İBB, İlim Yayma Vakfı inşaatı için “acil durdurma” istedi
Şubat 05
12:16 2022

İBB, İlim Yayma Vakfı için inşa edilen ve 2024’te bitmesi planlanan binanın Süleymaniye Camii’nin silüetini bozduğu gerekçesiyle “acil durdurma” istedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), İlim Yayma Vakfı’na ait Süleymaniye Camii’nin önündeki yurt binası inşaatının durdurulması için Koruma Bölge Kurulu’na başvurdu.

İBB, “Yenileme Alanları Ada Avan Projeleri” ile ilgili mevzuatın gerektirdiği İBB onayı bulunmayan ve Dünya Miras Alanı Süleymaniye’nin siluetini kısmen perdeleyen projenin yeniden değerlendirilmesini talep etti.

Koruma Kurulu’ndan, Süleymaniye Camii’nin görünümünü etkileyen İlim Yayma Vakfı’na ait yurt binası inşaatı için acil durdurma kararı verilmesini isteyen İBB, yapı projesinin yürürlükteki imar planına ve yönetmeliğe aykırı olduğunu belirtti.

İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı’nın başvurusunda, Süleymaniye önünde yükselen yapının, yürürlükteki imar planına ve yönetmeliğe aykırı şekilde hazırlandığı öne sürülerek, binanın yıkılan yapıdan daha yüksek bir biçimde inşa edildiği belirtildi.

Unesco Dünya Mirası listesinde yer alan Süleymaniye Camii, Kanuni Sultan Süleyman adına 1551-1557 yılları arasında  Mimar Sinan tarafından inşa edildi.

Ne olmuştu?

İlim Yayma Vakfı’na ait yurt binasının projesi, yerel seçimlerin  ardından 1 Nisan 2019’da Koruma Kurulu’na iletilmiş ve İBB’nin onayı olmaksızın “İstanbul 1 Numaralı Yenileme Alanları Koruma Bölge Kurulu” tarafından onaylanmaştı.

İBB, projeye onay veren “İstanbul 1 Numaralı Yenileme Alanları Koruma Bölge Kurulu’nun kapatılması nedeniyle, “İstanbul 4 Numaralı Koruma Bölge Kurulu”na 2 Şubat Perşembe günü yaptığı başvuru ile uygulamaların acilen durdurulmasını istedi.

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, yaptığı açıklamada “Bina İlim Yayma Vakfı tarafından yapılıyor. İki seçim arasında alelacele projesi ve kurul izinleri çıkarılıp inşaata başlanıyor. Projeyi iptal etmeleri için kurula gidiyoruz. ” demişti.

Vakıftan açıklama

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın Mütevelli Heyet Başkanı olduğu İlim Yayma Vakfı ise yaptığı açıklamada, “Fetva Yokuşu’nda bulunan Fetva Han ismi ile 50 yıldan fazla süredir han olarak işletilen yer, malikleri tarafından yurt olarak kullanılması şartıyla İlim Yayma Vakfı’na bağışlanmıştır.

“Binanın depreme dayanıklı olmadığı anlaşıldığından bina yıkılarak yeniden projelendirilmiş, daha yüksek ve daha büyük bir bina yıkılarak yerine kademelendirilmiş bölgenin tarihi silüetine uygun ve inşaat alanı daha küçük bir bina yapılmaktadır. Böylelikle yeni binamız Süleymaniye Camisi’nin etrafının açılmasına ve caminin daha iyi görünür olmasına katkı sağlayacaktır.”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER