A3 Haber

Esnaf “yeter artık” dedi: Faturalarını camlara asmaya başladılar

Esnaf “yeter artık” dedi: Faturalarını camlara asmaya başladılar

Esnaf “yeter artık” dedi: Faturalarını camlara asmaya başladılar
Şubat 09
09:38 2022

Zam furyasıyla mücadele eden işletmeler iflasla karşı karşıya. Esnaf gelen fahiş faturaları camlarına asmaya başladı. “Enerji şirketlerin cebi dolarken kendilerinin soyulduğunu” ifade eden esnaf “Zamlar geri alınsın” dedi.

Elektrik faturalarına gelen fahiş zamların ardından esnaflar isyan etmeye devam ediyor. Yapılan zamları protesto eden esnaflar, gelen elektrik faturalarını dükkanların camlarına astı.

2022 yılının ilk dakikasına girdiğimiz anda Türkiye’de yeni elektrik tarifesi yürürlüğe girdi. Bu tarifeyle birlikte standart elektrik tarifesine %50 zam gelirken, 150 kW ve üzeri kullanan vatandaşa %120’yi aşkın zam yansıyordu.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, vatandaşın tepkisinin ardından bu sınırın 210 kW’a çıkarılacağını açıklamıştı.

Yapılan zamları protesto eden esnaflar, gelen elektrik faturalarını dükkanların camlarına astı.

Aralık ve ocak ayına ait faturaları paylaşan bir esnaf, bir önceki aya göre 21 bin TL’den fazla fatura ödediğini ifade etti.

İşletmeler tehdit altında

Elektrik faturalarını ödemekte zorlanan bazı işletmeler ise geleceklerinin tehdit altında olduğunu aktarıyor.

Antalya’da ise bazı dükkanlar vitrinlerine elektrik faturalarını detaylandıran afişler astı. Bu hareket Türkiye’nin birçok bölgesine yayıldı.

Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Tuncay Yıldırım, elektrik zamlarının işletmelerin sürdürülebilirliğini tehlikeye attığını belirtti.

Yıldırım, “Kademeli tarifede işletmelerimiz için özel bir sınır belirlenmeli, indirime gidilmeli. Kabul edilebilir sınırı aşan artışlara önlem alınmazsa üretim, istihdam ve dolayısıyla ekonomi büyük yara alacak” açıklamasını yaptı.

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) ise elektrik dağıtım şirketlerinin denetiminin özel şirketler tarafından yapılması konusunda uyarıda bulundu, “Bu dönüşüm gerçekleşirse bütün ülkenin akıbeti Isparta gibi olacaktır” ifadelerini kullanıldı.

EMO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Pala, faturalardaki okumaların bir kısmının Aralık ayı okumaları olduğuna dikkat çekti, esas Şubat ayında gelecek faturaların daha da kabarık olacağını ileri sürdü.

“Soygunun faturasını camlara asıyoruz”

İstanbul’da Kadıköy esnafı “Soygunun faturasını camlara asıyoruz” diyerek gelen faturaları paylaştı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER