A3 Haber

Yüksek elektrik faturaları yarınki kabinede ele alınacak: Masada hangi formüller var?

Yüksek elektrik faturaları yarınki kabinede ele alınacak: Masada hangi formüller var?

Yüksek elektrik faturaları yarınki kabinede ele alınacak: Masada hangi formüller var?
Şubat 15
08:02 2022

Yüksek elektrik faturalarına yönelik  yürütülen çalışmalarda sona geliniyor. Enerji yönetiminin, yüksek elektrik fiyatlarına yönelik hazırladığı paketi alternatifli olarak çarşamba günü yapılması planlanan kabinenin gündemine getireceği belirtiliyor.

Hürriyet’te yer alan habere göre konutlar için günlük 7 kw’lik alt kademe sınırının 8 kw’ya yani aylık 240 kw’ya çıkartılması seçenekler arasında yer alıyor. Konutlarda bir başka alternatifin de sadece konutlarla sınırlı kalacak şekilde KDV indirimi olduğu belirtiliyor.

Çalışmanın başından itibaren atılacak adımlar içinde esnafa kademeli tarifeye kesin gözüyle bakılıyor. Konutlardaki tüketime dayalı bir kademelendirmenin esnaf için de getirileceği söyleniyor.

Elektrik paketinde abone gruplarında bugüne kadar “ticarethane” statüsünde yer alan cemevi, dernek ve vakıfların da bu gruptan çıkarılacağı kaydedildi.

Konutlara ve esanafa ayrı sistem

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, çarşamba günü kabine toplantısında enerji faturalarındaki yükün azaltılmasına yönelik çalışmalar hakkında bir sunum yapacak.

Sabah’ın haberine göre, mesken abonelerinin elektrik tüketimlerinin günlük 7 kWh’a kadar olan kullanımları düşük kademeli tarifeden, bunun üzerindeki kısım ise yüksek kademeli tarifeden faturalandırılırken, bu rakamın günlük 8 kWh’ye çıkarılması gündemde. Faturalarda yer alan yüzde 18’lik KDV’nin yalnızca meskenlerle sınırlı olmak kaydıyla düşürülmesi de masada olacak.

Esnaf tarifesi değişebilir

Esnafa getirilmesi planlanan kademeli tarifeyle ilgili oranlar da görüşülecek. Küçük esnaf için, konutlarda olduğu gibi ortalama tüketim miktarı belirlenerek, o miktara kadar olan kısım daha düşük faturalandırılacak.

Yapılacak çalışmalarla abone gruplarında bugüne kadar “ticarethane” statüsünde yer alan Cemevi, dernek ve vakıflar bu gruptan çıkarılarak. Daha düşük faturalandırılan bir abone grubuna geçirilecek.

Aile Bakanlığı desteğinin artması planlanıyor

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı geçtiğimiz yıl yaklaşık 2 milyon haneye 2.3 milyar liralık elektrik desteği faturası yardımında bulunurken, destek verilen hane sayısı ve miktarının artırılmasına yönelik de çalışma yapıldığı öğrenildi. 2022 için yardımın üst limiti 206 TL olarak belirlenirken, 1-2 kişi oturan haneler için ise alt limit 103 TL olarak belirlenmişti. Yapılacak çalışmayla bu miktarların da artırılması bekleniyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER