A3 Haber

Merkez Bankası yılın ikinci toplantısında da faizi sabit tuttu

Merkez Bankası yılın ikinci toplantısında da faizi sabit tuttu

Merkez Bankası yılın ikinci toplantısında da faizi sabit tuttu
Şubat 17
14:05 2022

Merkez Bankası, bu yılın ikinci Para Politikası Kurulu’nun ardından yüzde 14 seviyesindeki politika faizini değiştirmediğini açıkladı.

Merkez Bankası, Şubat Para Politikası Kurulu toplantısını gerçekleştirdi. PPK’den piyasa beklentilerine paralel bir şekilde faizlerin sabit tutulması kararı çıktı. Böylece haftalık repo faizi olan politika faizini yüzde 14 seviyesinde kaldı.

Merkez Bankası, Eylül’den itibaren üst üste dört toplantısında faizi toplam 500 baz puan indirdikten sonra, Ocak toplantısında bir değişikliğe gitmemiş, politika faizini sabit tutmuştu.

Merkez Bankası’ndan PPK sonrası yapılan yazılı açıklamada bir önceki toplantıdaki metinle benzer ifadeler yer aldı.

Faiz kararı sonrasında döviz kurlarında kayda değer hareketler yaşanmadı. Dolar/TL 13.62, avro/TL 15.50-52 bandında değerleniyor.

Karar metninde uzun vadeli TL yatırım kredisi vurgusu

Karar metninde önceki kararlardan farklı olarka uzun vadeli yatırım kredisi vurgusu dikkat çekti. Buna göre metinde TCMB cari işlemler dengesindeki iyileşme eğiliminin güçlenerek devam etmesinin fiyat istikrarı için önem arz ettiğini bu hedefe ulaşmak için uzun vadeli Türk lirası yatırım kredilerinin önemli bir rol oynayacağını değerlendirdiğini ifade etti.

Kapasite kullanım seviyeleri ve diğer öncü göstergelerin yurt içinde iktisadi faaliyetin, dış talebin de olumlu etkisiyle güçlü seyrettiğine işaret ettiğini söyleyen TCMB büyümenin kompozisyonunda sürdürülebilir bileşenlerin payı artarken, cari işlemler dengesinin 2022 yılında fazla vereceğini öngördü.

Liralaşma vurgusu

Karar metninde TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun son enflasyon raporunda dikkat çektiği liralaşma stratejisine de atıf yapıldı.

Metinde, “TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elindeki tüm araçları liralaşma stratejisi çerçevesinde kararlılıkla kullanmaya devam edecektir” ifadeleri kullanıldı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER