A3 Haber

DİAYDER davası başlıyor: İBB teftişinde adı geçmişti

DİAYDER davası başlıyor: İBB teftişinde adı geçmişti

DİAYDER davası başlıyor: İBB teftişinde adı geçmişti
Şubat 18
10:37 2022

İstanbul’da faaliyet gösteren ve PKK ile irtibatlı olduğu iddia edilen Din Âlimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (DİAYDER) üyesi dokuzu tutuklu 23 sanık, bugün ilk kez hakim karşısına çıkacak. Sanıkların, “silahlı terör örgütüne üye olma” ve “silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme” suçlarından üç buçuk yıldan 15’er yıla kadar hapisleri isteniyor.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan 335 sayfalık iddianamede, Şirinevler’de faaliyet gösteren DİAYDER adlı derneğin KCK sistematiği doğrultusunda kurularak faaliyet yürüttüğü iddia ediliyor. İllegal olarak açılan denetimsiz mescitlerde siyasi içerikli vaaz ve hutbeler verildiği konusunda da somut deliller elde edildiği öne sürülüyor. KCK Azınlıklar ve İnanç Grupları Komitesi’nin Diyanet dışında alternatif bir dinsel yapılanmaya gidilmesi yönündeki açıklamalarının DİAYDER tarafından karşılık bulduğu, “mele” olarak adlandırılan gayriresmi din adamları aracılığıyla örgüt tarafından yapılan açıklamaların hayata geçirilmeye başlandığı iddia ediliyor.

İddianamede İBB detayı

İddianamede, DİAYDER’in referansı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) işe alınan kişilerin aldıkları maaşın bir kısmını derneğe verdikleri iddia ediliyor. Yine İBB tarafından derneğe verilen market yardım kartlarının dağıtıldığı kaydediliyor. İddianamede, Ramazan nedeniyle İBB tarafından DİAYDER’e verilen alışveriş kartlarının dernek başkanı Ekrem Baran tarafından dağıtılması maksadıyla Avrupa ve Anadolu yakasında ikamet eden dernek üyesi melelere verilmesi hususunun yer aldığı, söz konusu kartların dağıtılacağı şahıslar arasında “değer ailelerinin” de bulunduğu belirtiliyor. İddianamede, sanık Ekrem Baran’ın dijital materyalinde yapılan örgütsel irtibatını ortaya koyacak birçok tespitin yer aldığı; diğer sanık Mehmet İnan’ın DİYADER irtibatıyla İBB’de gassal olarak görev yaptığı, dernek başkanı Ekrem Baran ve dernek saymanı sanık Rıza Oğur arasında yapılan görüşmede aldığı maaş üzerinden derneğe düzenli olarak para yardımında bulunduğunu söylediği belirtiliyor.

14. Ağır Ceza’da görülecek

Aralarında dernek başkanı Ekrem Baran’ın tutuklu bulunduğu toplam 23 sanık, “silahlı terör örgütüne üye olmak” ve “silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme” suçlarından üç buçuk yıldan 15’er yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talebiyle İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkacak. (DHA)

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER