A3 Haber

Gerilim tırmanıyor: Putin’in kararı sonrası dünya alarma geçti, peş peşe açıklamalar geldi

Gerilim tırmanıyor: Putin’in kararı sonrası dünya alarma geçti, peş peşe açıklamalar geldi

Gerilim tırmanıyor: Putin’in kararı sonrası dünya alarma geçti, peş peşe açıklamalar geldi
Şubat 21
23:46 2022

Rusya’nın Ukrayna’nın Donbass bölgesindeki ayrılıkçı Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetlerinin bağımsızlığını tanıma kararını açıklamasının ardından peş peşe açıklamalar geldi. NATO, AB ve ABD kararını kınayarak sert mesaj verdiler.

A3 Haber Merkezi | Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’nın doğusundaki Donbass bölgesinde bulunan Rusya yanlısı, ayrılıkçı Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetlerinin bağımsızlığını tanıma kararının ardından, Batı’dan ilk tepkiler gelmeye başladı.

NATO: Rusya, Ukrayna’yı işgal etmek için bahane yaratıyor

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya’nın kararını kınadıklarını açıkladı. Stoltenberg, Moskova’nın Ukrayna’nın doğusundaki ihtilafı ateşlemeye devam ettiği ve işgal için bir kez daha bir bahane sergilemeye çalıştığı yorumunu yaptı.

Stoltenberg, “Rusya’nın tek taraflı bağımsızlığını ilan ‘Donetsk Halk Cumhuriyeti’ ve ‘Luhansk Halk Cumhuriyeti’ni tanımaya yönelik kararını kınıyorum. Bu, Ukrayna’nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü daha da baltalıyor, ihtilafın çözümüne yönelik çabaları aşındırıyor ve Rusya’nın da taraf olduğu Minsk Anlaşmalarını ihlal ediyor” dedi.

AB: Yaptırımlarla karşılık verilecektir

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, aynı anda sosyal medya hesapları üzerinden yaptıkları paylaşımlarla Rusya’nın Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetlerinin tanınmasıyla ilgili kararını tepkiyle karşıladı.

Liderlerin ortak mesajlarında şu ifadeler yer aldı:

“Ukrayna’daki iki ayrılıkçı bölgenin tanınması, uluslararası hukukun, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün ve Minsk anlaşmalarının açık bir ihlalidir. AB ve ortakları, Ukrayna ile dayanışma içinde birlik ve kararlılıkla tepki gösterecek.”

“Açık bir ihlaldir”

Von der Leyen ve Michel daha sonra ortak yazılı açıklama yayımlayarak, Putin’in kararını “mümkün olan en güçlü şekilde kınadıklarını” bildirdiler.

Açıklamada ayrıca ,”Bu adım, Minsk anlaşmalarının yanı sıra uluslararası hukukun da açık bir ihlalidir. Birlik, bu yasa dışı eyleme karışanlara yaptırımlarla karşılık verecektir. Birlik, Ukrayna’nın uluslararası kabul görmüş sınırları içinde bağımsızlığına, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne sarsılmaz desteğini yineler” ifadeleri kullanıldı.

Borrell, AB Dışişleri Bakanları Toplantısının ardından yaptığı açıklamada, AB’nin, Rusya’nın Donbas’taki bağımsızlık yanlılarını tanıması halinde güçlü bir birleşik cephe olarak tepki vermeye hazır olduğunu söylemişti.

ABD: Ayrılıkçı bölgelere yaptırım açıklanacak

Beyaz Saray’dan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçı yönetimleri tanıma kararına yanıt geldi.

Beyaz Saray açıklamasında, Hazine ve Dışişleri Bakanları’nın Ukrayna’nın ayrılıkçı bölgelerine yönelik yaptırımları açıklayacağı belirtildi.

Açıklamada “Rusya’dan böyle bir adım bekliyorduk ve hızla cevap vermeye hazırız. ABD Başkanı Biden yakında, Ukrayna’nın ‘DNR ve LNR bölgeleriyle’ yeni yatırım, ticaret ve finansmanı yasaklayan bir kararname imzalayacak” ifadeleri yer aldı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER