A3 Haber

Putin: Minsk Anlaşması artık yok, Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti’ni tanıdık

Putin: Minsk Anlaşması artık yok, Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti’ni tanıdık

Putin: Minsk Anlaşması artık yok, Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti’ni tanıdık
Şubat 22
19:59 2022

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Donetsk Halk Cumhuriyeti (DHC) ve Lugansk Halk Cumhuriyeti’ni (LHC) anayasaları dahil temel belgelerinde belirtilen sınırlar içinde tanıdıklarını belirtti.

Putin, DHC ve LHC sınırlarının, anayasalarında belirtildiğini ve Rusya’nın bu sınırı kabul ettiğini belirterek, “Ama bu sorunun Ukrayna yönetimi ve DHC ve LHC yöneticileri arasında barışçıl şekilde çözüme kavuşturulmasını umuyoruz” dedi.

Putin’in açıklamalarından satır başları şöyle:

  • Ukrayna barış anlaşması artık yok.
  • En iyi çözüm Kiev’in NATO’ya katılmaması ve tarafsızlığa bağlı kalması.
  • Ukrayna’nın taktiksel nükleer silahlar elde etmesi Rusya için stratejik tehdi
  • Bir kez daha altını çizmek istiyorum, Minsk Anlaşmasının uygulanmasına ilgi duyuyorduk, çünkü bu bir uzlaşı sonucuydu. Bu belgeyi hazırlayanlar arasındaydım.
  • Ukrayna yönetimi alenen Minsk Anlaşması’nı uygulamayacaklarını açıkladı.
  • Rusya, Donbass halkına yönelik soykırıma daha fazla müsamaha gösteremezdi.
  • Minsk Anlaşması aslında Rusya, DHC ve LHC’yi tanımadan çok önce Kiev tarafından öldürüldü.
  • Avrupa, Kiev’i Minsk Anlaşmasını uygulamaya zorlamakta başarısız oldu. Bu yüzden DHC ve LHC’yi tanımaktan başka çaremiz kalmadı.
  • Evet, Minsk Anlaşması artık yok. DHC ve LHC’yi tanıdık.

Putin’in “artık yok” dediği Minsk Anlaşması nedir, maddeleri nelerdir?

Minsk anlaşması, 2014 yılında Rusya, Ukrayna Halk Cumhuriyeti, Luhansk Halk Cumhuriyeti ve Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Teşkilatı (AGİT) temsilcileri arasında Donbass bölgesindeki savaşı durdurmak için imzalandı. Minsk Anlaşması savaşı durdurmayı başaramadı, 2015’te kabul edilen Minsk II adlı yeni bir tedbir paketi hazırlandı. Minsk 2 anlaşması da çatışmayı durduramadı, fakat Minsk anlaşmaları çözüm için temel olmayı sürdürüyor.

Ukrayna’nın doğusunda silahlı çatışmaları durdurmaya yönelik üzerinde anlaşmaya varılan Minsk Anlaşması, Ukrayna Rusya gerilimi nedeniyle tekrar gündeme geldi. 13madde ile oluşan Minsk Anlaşması Belarus’un başkenti Minsk’te 5 Eylül tarihinde imzalandı.

Minsk Anlaşması, Ukrayna’nın Donbass bölgesindeki savaşı durdurmak için Ukrayna, Rusya Federasyonu, Donetsk Halk Cumhuriyeti, Luhansk Halk Cumhuriyeti ve Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Teşkilatı (AGİT) temsilcileri tarafından 5 Eylül 2014 tarihinde imzalandı.

Donbass’taki çatışmayı durdurmak için daha önce yapılan çok sayıda girişimin ardından gelen anlaşma, acil bir ateşkes uyguladı. Protokol, Donbas’taki savaşı durdurmayı başaramadı ve bunu 12 Şubat 2015’te kabul edilen Minsk II adlı yeni bir tedbir paketi takip etti. Minsk II’de çatışmayı durduramadı, ancak Minsk anlaşmaları, Normandiya Formatı toplantısında kararlaştırıldığı gibi, çatışmaya gelecekteki herhangi bir çözüm için temel olmaya devam ediyor.

– Ateşkes 15 Şubat 2015 yerel saatle 00:01’de başlayacak

– Ağır silahlar 16 Şubat’ta geri çekilecek ve iki hafta içinde tamamlanacak

– Tüm mahkumlar serbest bırakılacak; savaşa katılanlar için af

– Ukrayna topraklarından tüm yabancı birliklerin ve silahların geri çekilmesi. Tüm yasadışı grupların silahsızlandırılması

– Ukrayna, kısıtlamaları kaldırarak isyancı bölgelerde normal yaşamın yeniden başlamasına izin verecek

– İnsani yardımların dağıtımı, nakliyesi ve güvenliğinin sağlanması

– 2015 yılı sonuna kadar isyancı bölgelerde ademi merkeziyetçiliği mümkün kılacak anayasal reform

– Ukrayna, 2015 yılı sonuna kadar koşullar yerine getirilirse Rusya ile sınırını kontrol edecek

– “Lugansk ve Donetsk’e statü veren” kanun kapsamında bu bölgedeki yerel seçimlere ilişkin konuların üçlü temas grubu çalışmaları çerçevesinde görüşülüp, karara bağlanması. AGİT bu süreçte gözlemci olarak yer alması

– Anlaşma maddelerinin görüşülmesi ve hayata geçmesi için üçlü (Kiev-Donetsk-Lugansk) çalışma ve temas gruplarının oluşturulması.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER