A3 Haber

Savaşın 16’ıncı günü: Bölgedeki gelişmeler CANLI BLOG’umuzda…

Savaşın 16’ıncı günü: Bölgedeki gelişmeler CANLI BLOG’umuzda…

Savaşın 16’ıncı günü: Bölgedeki gelişmeler CANLI BLOG’umuzda…
Mart 11
08:20 2022

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri operasyonu 16’ıncı güne girildi. Batı dünyasından Rusya’ya yönelik yaptırım kararları gelemeye devam ediyor. ABD Başkanı Biden’ın bugün yeni Rusya yaptırımları açıklayacağı bildirildi.

Savaşta 16’ıncı güne girilirken, Rusya, ABD’nin Ukrayna’daki biyolojik laboratuvarları nedeniyle BMGK’yi toplantıya çağırdı. Ukrayna Devlet Başkanı Zeleskiy ise “Topraklarımızda kimyasal silah geliştirilmiyor” dedi.

Putin, ülke ekonomisine ilişkin gerçekleştirilen toplantıda, ortaya çıkan problemlerin her birini aşacaklarını söyledi ve “Vatandaşlarımız, çözemeyeceğimiz hiçbir sorun olmadığını anlayacaklar” dedi.

Öte yandan, Reuters haber ajansı Facebook’un, Putin ve Lukaşenko için ölüm çağrıları dahil Ruslara karşı şiddet paylaşımlarına izin vereceğini açıkladı.

ABD Kongresi, Ukrayna’ya 13.6 milyar dolarlık yardım yapılmasını öngören bir tasarı geçirdi.

Cepheden dakika dakika gelişmeler şöyle: 

23.45 – Ukrayna Dışişleri Bakanı: Yalnızca Mariupol’de 12 günde bin 582 sivil öldü… Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Rus ordusunun Mariupol kentine yönelik saldırılarında 12 günde bin 582 sivilin hayatını kaybettiğini ifade etti.

23.00 – Ukrayna’da belediye başkanı kaçırıldı… Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Kirill Timoşenko, Melitopol Belediye Başkanı Ivan Fedorov’un Rus güçleri tarafından kaçırıldığını açıkladı.

Ukrayna İçişleri Bakanı Danışmanı Anton Geraşenko da “Melitopol’da 10 kişilik bir işgalci grubu, düşmanla işbirliği yapmayı reddeden şehrin belediye başkanı Ivan Fedorov’u kaçırdı” açıklaması yaptı.

21.00 – AB: Rusya’yı ticarette en çok gözetilen ülke statüsünden çıkaracağız… Avrupa Birliği (AB), Rusya’yı “en çok gözetilen ülke” statüsünden çıkarmaya, uluslararası finans kuruluşlarındaki üyeliğini askıya almaya, ülkeye lüks mal ihracatını durdurmaya, demir-çelik sektöründen ithalatı engellemeye, enerji sektörüne yatırımları yasaklamaya ve bazı yetkililere yaptırım uygulamaya hazırlanıyor.

AB Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri harekatı nedeniyle AB’nin hazırladığı dördüncü yaptırım paketine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Von Der Leyen, Ukrayna tarafının tekliflerine rağmen Rusya’nın, şimdiye kadar diplomatik bir çözüm için müzakerelere ciddi şekilde istek göstermediğini söyledi.

“Yaptırımlar Rusya ekonomisine çok sert darbe vurdu”

AB ve G7’deki ortakların, Rusya’ya yönelik ekonomik baskıyı artırmak için çalıştıklarına işaret eden Von Der Leyen, şimdiye kadar 3 yaptırım paketi uygulamaya koyduklarını hatırlattı.

Yaptırımların “Rusya ekonomisine çok sert darbe vurduğunu” söyleyen Von Der Leyen, “Ruble değer kaybetti. Birçok önemli Rus bankası uluslararası bankacılık sisteminden koptu. Kanlı bir rejimle ilişkilendirilmek istemeyen şirketler birbiri ardına ülkeyi terk ediyor” dedi.

“Rusya’yı daha da izole etmek ve savaşı finanse etmek için kullandığı kaynakları kurutmak” için yarın dördüncü bir önlem paketi alacaklarını vurgulayan Von Der Leyen, “Rusya’yı pazarlarımızda en çok gözetilen ülke statüsünden mahrum bırakacağız” ifadesini kullandı.

“Rusya’nın kredi ve finansman almasını önleyeceğiz”

Von der Leyen, bununla Rusya’nın bir Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) üyesi olarak sahip olduğu önemli imkanları kaybedeceğini belirterek, Rus şirketlerin artık ayrıcalıklı muamele görmeyeceğini söyledi.

Rusya’nın Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası da dahil olmak üzere önde gelen çok taraflı uluslararası finans kuruluşlarındaki üyelik haklarını askıya almak için de çalışacaklarını dile getiren Von Der Leyen, “Rusya’nın bu kurumlardan finansman, kredi veya başka bir biçimde faydalanmasını önleyeceğiz” diye konuştu.

Von Der Leyen, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yakın seçkinlere, ailelerine ve destekçilerine de baskı yapmaya devam edeceklerini, bu kişilere yaptırım getirileceğini ifade etti.

“Lüks malların Rusya’ya ihracatını yasaklayacağız”

Rus devletinin ve seçkinlerinin yaptırımlardan kaçınmak için kripto varlıkları kullanmalarını da engelleyeceklerini söyleyen Von Der Leyen, Putin’e yakın kişilerin kripto varlıklarla servetlerini transfer etmelerini önleyeceklerini kaydetti. Von der Leyen, “Lüks malların AB ülkelerinden Rusya’ya ihracatını yasaklayacağız” dedi.

Demir-çelik sektöründeki önemli malların Rusya’dan ithalatını da yasaklayacaklarına işaret eden von der Leyen, Rusya’nın enerji sektörüne yeni yatırım yapılmasına karşı da yasak getireceklerini ifade eti.

Von der Leyen, bu yasağın enerji arama ve üretimine yönelik tüm yatırımları, teknoloji transferlerini ve finansal hizmetleri kapsayacağını söyledi.

18.45 – ABD, Rusya’yla ticari ilişkilerini askıya aldı… ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna’ya yönelik askeri harekatı nedeniyle Rusya ile “ticari ilişkilerini” askıya aldıklarını açıkladı.

Basın toplantısında konuşan Biden, “Rusya, ticarette tercihli ülke statüsünden çıkarılacak. Bu statü kaldırıldığından Rusya’nın ABD ile ticareti zorlaşacak ve diğer uluslarla birlikte bunu adım olarak attığımız zaman Rusya ekonomisine çok ciddi bir darbe daha indirmiş olacağız” dedi.

17.58 – Reuters: Mariupol’da 86 Türkiye vatandaşı bir camide mahsur kaldı… Ukrayna’nın Mariupol kentinde 86 Türkiye vatandaşının mahsur kaldığı iddia edildi. Reuters haber ajansı, Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliği’nin Mariuopol’da mahsur kalan 86 Türkiye vatandaşının bir camiye sığındığı yönünde bilgi verdiğini yazdı. Haberde, mahsur kalan Türkiye vatandaşlarının 34’ünün çocuk olduğu belirtildi.

17.20 – Kiev’deki Türk büyükelçiliği tahliye edildi… Ukrayna’da Rus birliklerinin başkent Kiev’e çok yaklaşması ve bölgede çatışmalarının dozunun artmasının ardından Türkiye’nin Kiev’deki büyükelçiliği tahliye edildi. Büyükelçiliğin ülke içinde güvenli bir bölgede faaliyetlerini sürdüreceği belirtildi.

Kararın Rus birliklerinin başkent Kiev’e yaklaşması ve meskun mahal çatışmalarının dozunun artması nedeniyle alındığı ifade ediliyor.

16.35 – Rusya, Meta’ya dava açtı… Rusya, Rusları ‘öldürmeye’ çağırdığı için Facebook ve Instagram’ın bağlı olduğu Meta’ya dava açtı. Rusya Soruşturma Komitesi’nden yapılan açıklamada, “Facebook ve Instagram’ın sahibi olan Amerikan Meta şirketi çalışanları hakkında, Rusya Federasyonu vatandaşlarına karşı yasadışı biçimde şiddet çağrıları yapılması nedeniyle dava açılmıştır” denildi. Meta bazı ülkelerde, Ukrayna’nın işgali konusunda Ruslara ve Rus askerlerine şiddet ve ölüm çağrıları yapan paylaşımlara izin verecek şekilde ‘nefret söylemi’ politikasında değişikliğe gittiğini duyurmuştu. Kremlin’den bugün yapılan açıklamada, “Facebook ve Instagram Rusya Federasyonu’na yönelik şiddet çağrılarını engellemediği takdirde Moskova en sert önlemleri alacak” ifadeleri kullanılmıştı.

16.30 – Kiev Belediye Başkanı Kliçko: Şehirde hala 2 milyon sivil var.. Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko, “Şehirde hala en az 2 milyon sivilin kaldığına inanıyoruz” dedi. Reuters’a verdiği demeçte kentte normalde yaklaşık 3,5 milyon kişinin yaşadığını söyleyen Kliçko, “Başkente birkaç hafta daha yetecek temel gıdaya sahibiyiz. Şu anda elektriğimiz, gazımız, suyumuz var” diye konuştu.

15.00 – Britanya Dışişleri Bakanlığı, Rusya Parlamentosu’nun alt kanadı Duma’nın üyesi 386 kişiye yaptırım uygulayacağını açıkladı. Yaptırımlar kapsamında 386 Duma üyesi, Britanya’ya giremeyecek, Britanya’daki varlıklarına erişemeyecek ve Britanya’yla ticari ilişki kurmaları yasaklanacak.

14.38 Rusya Devlet Başkanı Putin, “Yaptırımlar bize zarar vermez, sadece bizi daha güçlü yapar” dedi. Putin, Ukrayna ile müzakere sürecinde bazı olumlu gelişmeler olduğunu söyledi.

14.00 – Rusya’dan Facebook ve Instagram’a uyarı… Kremlin’den yapılan açıklamada, “Rusya’nın pozisyonu açık ve net. Ukrayna, Kremlin’in taleplerini biliyor” dedi. Sözcü Dmitry Peskov tarafından yapılan açıklamada Batı’ya tepki gösterilerek, “Güvende olmadığımızı, tehlike altında hissettiğimizi sürekli olarak söyledik ancak Batı bize cevap vermedi” mesajı verildi. Peskov ayrıca, Batı’nın yaptırımlarının, Rusya’ya harekatı olmasa bile uygulanacağını belirtti. Meta tarafından işletilen Facebook ve Instagram’ın askeri personel de dahil olmak üzere Ruslara yönelik şiddet çağrılarını engellememesi konusuna da değinen Peskov, Moskova’nın ‘en sert önlemleri alacağını’ söyledi. Peskov ayrıca, Kremlin’in Putin ile Zelenski arasında bir görüşme yapma olasılığını dışlamadıklarını ancak bunun sonuç vermesi gerektiğini dile getirdi.

13.48 – Zelenskiy, Antalya’ya bağlanacak… Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin, saat 15.45’te video konferans yöntemiyle Antalya Diplomasi Forumu’nda oturuma katılacağı öğrenildi. Forumda dün, Rusya ile Ukrayna’nın dışişleri bakanları bir araya gelmişti.

13.40 – Ukrayna’da 1 milyon insan elektriksiz kaldı… Ukrayna devletinin Ulusal Nükleer Enerji Üretim Kuruluşu Energoatom, ülkede yaklaşık 1 milyon insanın elektriksiz kaldığını açıkladı.

13.05 – AB yetkilisi Borrel’den itiraf: Ukrayna’nın NATO üyeliği konusunda hata yaptık… AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Fransız TF1 kanalına yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın olası NATO üyeliği süreciyle ilgili hata yaptıklarını söyledi. “Bir takım hatalar yaptığımızı ve Rusya’nın Batı ile yakınlaşması fırsatını kaybettiğimizi kabul etmeye hazırım” diyen Borrell, “Daha iyisini yapabileceğimiz anlar, önerdiğimiz ve sonradan uygulayamadığımız şeyler oldu. Ukrayna ve Gürcistan’ın NATO’nun bir parçası olacağına dair söz vermek gibi. Sanıyorum yerine getiremeyeceğiniz sözler vermek bir hata sayılır” ifadelerini kullandı. Borrell, AB olarak Ukrayna’ya desteği artıracaklarını kaydetti.

12.10 – Harkov Valisi: Psikiyatri hastanesine hava saldırısı düzenlendi… Reuters, Harkov bölgesindeki bir psikiyatri hastanesinin bombalandığını yazdı. Harkov Bölge Valisi Oleh Synegubov, Rusya birliklerinin hastaneye hava saldırısı düzenlediğini, 330 kişinin hastaneden 73 kişinin tahliye edildiğini açıkladı. Vali, can kaybına ilişkin bir bilgi paylaşmadı.

12.00 – Ukrayna Başbakan Yardımcısı: Tahliyelerin başarılı şekilde yapılmasını ümit ediyoruz…Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşuk, ülke genelinde gerçekleştirilecek tahliye noktalarını açıklayarak, “Bugün başarılı bir şekilde tahliyelerin yapılmasını ümit ediyoruz” dedi. Vereşuk, bugün yapılması planlanan tahliyelerin daha önce denendiğini ancak başarılı olunamadığını belirterek, “Tahliyeler Mariupol-Zaporijya, Pologe-Zaporoji, Volnovaha-Pokrovsk, Energodar-Zaparoji, İzum-Lozovaya, Buça-Kiev, Gostomel-Kiev, Mikuliçin-Kiev, Andreyevka-Jitomir, Makarov-Jitomir, Borodyanka-Jitomir güzergahlarında olacak. Bugün başarılı bir şekilde tahliyelerin yapılmasını ümit ediyoruz” ifadelerini kullandı.

11.50 – “Ukrayna ekonomisi 119 milyar dolar zarara uğradı”… Ukrayna Ekonomi Bakan Yardımcısı Denys Kudin, Rusya’nın işgalinin Ukrayna ekonomisinde 119 milyar dolarlık bir zarara neden olduğunu söyledi. Kudin, Savaşın vurduğu bölgelerdeki işletmelerin yüzde 75’inin faaliyetlerini durdurduğunu ve Ukrayna’nın doğusundaki çoğu metalürji işletmesinin çalışmadığını belirtti.

11.30 – “Paralı askerler Ukrayna’ya gönderiliyor” diyen Putin’den Donbas’a silah desteği.. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Güvenlik Konseyi toplantısında, “Kiev rejiminin Batılı sponsorları, uluslararası hukuku göz ardı ederek Ukrayna’ya açıkça paralı asker gönderiyor” dedi. Ukrayna’ya karşı savaşacak gönüllüleri kabul edeceklerini belirten Putin ayrıca, Donbas’ta Moskova’nın tanıdığı Donetks ve Luhansk cumhuriyetlerine silah gönderme önerisini de destekledi. Gönderilecek silahlar arasında ‘taşınabilir hava savunma sistemi’ olan MANPADS da yer alacak. Rus lider bununla birlikte, Savunma Bakan Sergey Şoygu’dan, NATO’nun hamlelerine yanıt olarak Rusya’nın batı sınırlarındaki güvelik önemlerinin güçlendirilmesi konusunda rapor istedi. Öte yandan Şoygu, Rusya ile birlikte savaşmaya hazır, 16 bin gönüllü olduğunu söyledi.

10.00 – Zelenskiy: Son iki günde 100 bin kişi tahliye edildi…Ukrayna lideri Volodimir Zelenski, Rusya’nın Mariupol ve Volnavaha’da tahliye koridorlarını ‘engellediğini’ söyledi. Son iki günde 100 bin insanın çatışmaların olduğu kentlerden tahliye edildiğini dile getiren Zelenski, dün tahliye edilenlerin sayısının 40 bini geçtiğini belirtti. Zelenski’nin verdiği bilgiye göre, tahliyelerin çoğu başkent Kiev, Sumi ve İzyum’dan gerçekleşti.

09.50 – BM, Moskova’nın biyolojik silah iddiasını konuşacak… Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi bugün, Moskova’nın, Ukrayna’da biyolojik silahlar üretildiği iddiasını ele almak üzere toplanıyor. Toplantının TSİ 19.00’da başlaması bekleniyor.

09.24 – Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Ukrayna’da biyolojik silahlar üretildiği iddiaları üzerine konuşmak üzere Moskova’nın talebiyle cuma günü acil toplanacak. Toplantının TSİ (Türkiye Saati İle) 19.00’da başlaması planlanıyor.

08.00 – UNICEF: 1 milyon çocuk Ukrayna’yı terk etti… UNICEF Genel Direktörü Catherine Russell, 24 Şubat’tan bu yana ülkede Rus askeri operasyonunun başlamasından bu yana bir milyon çocuğun Ukrayna’dan kaçtığını söyledi.

07.30 – Beyaz Saray: Biden bugün Rusya’ya yaptırım açıklayacak… Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden’ın bugün 18.15’te Rusya’ya karşı yeni yaptırımlar açıklayacağını duyurdu. Reuters haber ajansına göre Biden bugün, Rusya ile normal ticari ilişkilerin sona ermesi çağrısında bulunacak.

07.00 – Rusya Büyükelçiliği’nden Facebook’a tepki… Rusya’nın ABD Büyükelçiliği, Facebook’un Ruslara karşı nefret ve düşmanlığı körüklemeye yol açan saldırgan ve suçlu bir politika izlediğini söyledi. Rus Büyükelçilik, ABD makamlarından Facebook’un aşırılık yanlısı faaliyetlerini durdurmasını talep etti.

06.45 – ABD Senatosu, Ukrayna için 13,6 milyar dolarlık askeri ve insani yardımı içeren 1,5 trilyon dolarlık bütçe paketini onayladı… Tasarı imza için ABD Başkanı Biden’ın masasına gidecek.

06.30 – Google Cloud, Rusya’da yeni müşteri kabul etmeyecek… Google Cloud, Rusya’dan artık yeni kullanıcıların hizmetten yararlanamayacağını açıkladı. Google Cloud’un bu kararı, Microsoft ve Amazon dahil olmak üzere diğer bulut sağlayıcılarının benzer askıya alma açıklamalarının ardından geldi. Salı günü Amazon, Rusya’daki yeni Amazon Web Hizmetleri müşterilerini artık kabul etmeyeceğini açıklamıştı. Microsoft ise geçen hafta Rusya’daki tüm ürün ve hizmetlerinin satışını askıya almıştı.

06.00 – ABD’li bankalar Goldman Sachs ve JP Morgan, Rusya’dan çıkıyor… ABD’li bankalar Goldman Sachs ve JP Morgan Chase, Rusya’daki operasyonlarını sonlandırma kararı verdi.

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER