A3 Haber

Rusya-Ukrayna savaşında 17’nci gün: Bölgede neler yaşanıyor?

Rusya-Ukrayna savaşında 17’nci gün: Bölgede neler yaşanıyor?

Rusya-Ukrayna savaşında 17’nci gün: Bölgede neler yaşanıyor?
Mart 12
09:18 2022

Tüm dünyanın gözünü çevirdiği Rusya-Ukrayna savaşında 17’nci gün… Savaş bölgelerinden sivillerin tahliye edilmesi için geçici ateşkes kararları alınsa da, birçok kentte çatışmalar sürüyor.

Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı askeri harekat 17’nci gününe girdi.

Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna ile müzakere sürecinde “bazı önemli gelişmeler” olduğunu söylerken ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna’ya saldırıları nedeniyle Rusya ile ticari ilişkilerini askıya aldıklarını açıkladı. Rusya’ya yönelik yeni yaptırımlar duyuran Biden, “Rusya’dan alkol ve deniz mahsulleri ithalatını durduyoruz. Putin’i daha sert vuracağız. Moskova borsası iki haftadır açılmıyor. Çünkü açılınca batacağını biliyorlar. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Rusya’yı bir çöp haline getirdi. Rusya ekonomisini yıktık” dedi.

İşte Rusya-Ukrayna savaşında yaşanan dakika dakika gelişmeler:

21.18 – PayPal, Rusya’daki faaliyetini askıya alıyor… Sanal bankacılık platformu PayPal, Rusya’ya ödeme yapma ya da ülkeden ödeme almayı askıya alacağını duyurarak, müşterilerine 18 Mart’a kadar hesaplarında bulunan parayı çekmeleri çağrısı yaptı. PayPal, bireysel ya da şirket bazında online para gönderme ya da ödeme alma amacıyla kullanılan, istenilen kişiye ya da kuruma para gönderilebilen online bir ödeme sistemidir.

20.55 – Kuleba: Ukrayna müzakere etmeye hazır ancak teslim olmayacak… Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba’dan yeni bir açıklama geldi. Kuleba, Ukrayna’nın müzakereye hazır olduğunu belirterek, “Ukrayna, Rusya tarafından başlatılan savaşı sona erdirmek için müzakere etmeye hazır ancak teslim olmayacak. Herhangi bir ültimatomu da kabul etmeyecek” ifadelerini kullandı. Kuleba, çok sayıda sivil can kayıpları olduğuna değinerek, “Ukrayna’nın daha fazla savaş uçağı olması durumunda sivil hayatlar kurtarılacak” dedi.

20.41 – Moskova Borsası gelecek hafta kapalı kalacak… Moskova Borsası gelecek hafta da işlemlere açılmayacak. Moskova Borsası’ndan yapılan yazılı açıklamada, piyasalardaki işlemlere 14-18 Mart’ta da devam edilmeyeceği belirtildi. Rus rublesinin Batılı ülkelerin yaptırım açıklamalarının ardından dolar karşısında değer kaybı 28 Şubat’ta yüzde 20’yi aşmıştı. Moskova Borsası da 28 Şubat’tan bu yana işlemlere kapanmıştı.

17.58 – Almanya’nın bir bankası daha Rusya’daki faaliyetlerini sonlandırdı… Almanya’nın dev banka şirketleri arasında yer alan Commerzbank, Rusya’daki faaliyetlerini sonlandırdığını açıkladı. Ülkenin en büyük bankası Deutsche Bank da bu sabah yaptığı açıklamada, Rusya’daki faaliyetlerini “kademeli” sonlandıracağını duyurmuştu.

17.35 – Putin’den Macron ve Scholz ile üçlü zirve: Ukrayna’daki “gerçek” durum değerlendirildi… Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile görüştü. Kremlin’den yapılan açıklamada “Putin, bu gerçeklerin muhaliflere karşı yargısız misilleme yapmak, rehin almak ve sivilleri canlı kalkan olarak kullanmak, yerleşim bölgelerine, hastanelerin, okulların, kreşlerin yakınlarına ağır silahlar yerleştirmek olduğunu belirtti. Aynı zamanda, milliyetçi taburların, halkı kurtarmak için operasyonları sistematik olarak aksattığını ve tahliye etmeye çalışırken sivilleri korkuttuğunu ifade etti. Putin, Macron ve Scholz’u bu tür suç eylemlerini durdurmaları için Kiev yetkililerini etkilemeye çağırdı.” denildi.

17.00 Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile görüştü… Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüştü. Çavuşoğlu ile Lavrov’un yaptığı görüşmede Ukrayna’daki son gelişmeler ele alındı. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bugün Ukrayna’daki son gelişmeleri ele aldığı bir telefon görüşmesi gerçekleştirmiştir” denildi.

16.50 – Macron’dan Putin’e acil ateşkes çağrısı… Kremlin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz arasında yapılan telefon görüşmelerinin sona erdiğini duyurdu. Yaklaşık 75 dakika sürdüğü belirtilen görüşmelerde, Macron’un Putin’e “Ukrayna’da acil ateşkes ilan etmesi” çağrısı yaptığı belirtildi. Putin’in ise Rusya ve Ukrayna arasında yapılan müzakerelere ilişkin bilgi verdiği aktarıldı.

15.36 – Zelenskiy: Rus birlikleri on yıllar sonra en büyük kayıplarını veriyor…Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna televizyonlarında yayınlanan son video konuşmasında Rusya ordusunun “son on yılların en büyük kayıplarını verdiğini” ifade etti. Rusya ordusunun 31 taburunun “artık savaşamaz hale geldiğini” söyleyen Zelenskiy, “Rus birliklerine onlarca yıl sonra gelen en büyük darbe hakkında konuşabiliriz. Rus birlikleri büyük kayıplar veriyor” dedi.nUkrayna’nın güneyindeki Melitopol kentinin belediye başkanı Ivan Fedorov’un kaçırılmasıyla ilgili de konuşan Zelenskiy, “Moskova ile konuşan tüm dünya liderlerine sesleniyoruz. Fransa, Almanya, İsrail ve diğerleri. Rus güçlerince kaçırılan Federov derhal serbest bırakılmalı” dedi. Zelenskiy, Rusya’ya Mariupol’daki tahliyelerin devam etmesi için varılan geçici ateşkese uyma çağrısında da bulundu.

15.01 – Blinken Ukraynalı mevkidaşı Kuleba ile Türkiye’deki üçlü zirveyi görüştü… ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile Türkiye’nin ev sahipliğindeki üçlü toplantının yanı sıra G7 ve Avrupa Birliğinin (AB) Moskova’ya yönelik yaptırımlarını görüştü. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, yaptığı yazılı açıklamada, Blinken ile Kuleba’nın telefonda görüştüğünü bildirdi. Price, Blinken’in Rusya’dan Ukrayna’ya karşı “önceden tasarlanmış, kışkırtılmamış ve haksız savaşın” hesabını sormanın yanı sıra Belarus’u da Rusya’nın savaş operasyonlarına yardımcı olmaktan sorumlu tutmak için ABD ve küresel çabalar hakkında bilgi verdiğini kaydetti.

14.41 – Belarus: Ukrayna’daki askeri operasyona katılmayacağız… Belarus Genelkurmay Başkanı Viktor Guleviç, Belarus’un Rusya’nın Ukrayna operasyonlarına katılma planı olmadığını açıkladı. Ukraynalı güvenlik yetkilileri tarafından “Rusya’nın Belarus’u çatışmalara dahil etmeye çalıştığı” iddialarına ilişkin açıklama yapan Guleviç, “Sınırlarımıza gerçekleştirdiğimiz askeri birlik transferlerinin Rusya’nın Ukrayna’daki özel askeri operasyonuna olası bir katılımla ilgili olmadığını vurguluyoruz” diye konuştu. Guleviç, Ukrayna sınırında konuşlandırılan askeri kuvvetlerin yerini almak üzere beş taburun sınıra gönderileceğini de ifade etti.

12.20 | Ukrayna: Sivillerin tahliyesi için 10’dan fazla bölgede insani koridor açtık… Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşuk, sivillerin tahliyesi için Mariupol ve Pologi şehirleri başta olmak üzere Kiev ve Sumi bölgelerindeki 10’dan fazla yerleşim yerinde insani yardım koridoru açtıklarını duyurdu.

11.00 | Ukrayna: 80’den fazla sivilin bulunduğu cami bombalandı… Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Mariupol kentinde aralarında Türklerin de olduğu 80’den fazla sivilin bulunduğu bir caminin bombalandığını duyurdu.

Bakanlık tarafından paylaşılan Twitter mesajında “Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan Camii Rus işgalciler tarafından bombalandı” denildi. Camide aralarında çocukların da bulunduğu 80’den fazla kişi olduğu ifade ediliyor. Bombardımanın tam olarak ne zaman yapıldığı ve ölü ya da yaralı olup olmadığı konusunda ise bilgi paylaşımında bulunulmadı.

08.48 | Zelenskiy: İnsani yardım koridorları engelleniyor…  Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Melitopol belediye başkanının Rus güçlerince kaçırılmasının ‘demokrasiye karşı işlenen suç’ olduğunu söyledi. Zelenski, Telegram kanalında yayımladığı video mesajında, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı savaş süreciyle ilgili konuştu.

Rus askeri güçlerinin, Melitopol Belediye Başkanı İvan Fedorov’u kaçırdığını söyleyen Zelenskiy, “Melitopol belediye başkanının kaçırılması, Ukrayna’daki kent ve halka sadece değil, demokrasiye karşı işlenen bir suçtur. Demokratik ülkelerdeki halkın yüzde 100’ü bunu öğreneceğinden eminim” dedi.

Rusya’nın eylemlerini IŞİD’le kıyaslayan Zelenskiy, “Tüm Ukrayna, Herson, Berdyansk ve diğer kentler olduğu gibi Melitopol’ün de işgalcilere teslim olmadığını gördü” dedi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER