A3 Haber

Rusya-Ukrayna savaşında 18’inci gün: Bölgede neler yaşanıyor?

Rusya-Ukrayna savaşında 18’inci gün: Bölgede neler yaşanıyor?

Rusya-Ukrayna savaşında 18’inci gün: Bölgede neler yaşanıyor?
Mart 13
09:37 2022

Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı askeri harekat 18’inci gününe girdi. ABD, Ukrayna’ya daha fazla savunma yardımı yapacağını açıklarken, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Rusya’nın saldırılarının başarısızlıkla sonuçlanacağını söyledi.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgal operasyonunda 18’inci güne girildi.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, ABD Başkanı Biden’ın, Dışişleri Bakanı Antony Blinken’a “Dış Yardımlar Yasası” kapsamında, Ukrayna’ya 200 milyon dolar daha savunma yardımı yapılması talimatı verdiği aktarıldı. Söz konusu yardım, ABD Savunma Bakanlığı envanterinden 200 milyon dolar değerinde teçhizat ve askeri eğitimleri içerecek.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy de, savaşa ilişkin dün yeni bir konuşma yaptı. Rusya’nın saldırılarının başarısızlıkla sonuçlanacağını savunan Zelenskiy “Rus işgalcileri bize boyun eğdiremezler. Öyle bir güçleri yok, öyle bir inançları yok. Sadece şiddete dayanıyorlar. Sadece teröre dayanıyorlar. Sadece çok sayıda silahları var. Ama işgalcilerin doğal bir temeli yok. İnsanlar mutluluğu hissedebilsinler ve hayal kurabilsinler diye. Organik olarak hayatı normale döndüremezler! Rusya’nın yabancı bir ülkeye geldiği her yerde, hayalleri imkansız olur” ifadelerini kullandı.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Rusya’nın, Herson bölgesinde “referandum” düzenlemeyi planladığı iddialarına değindi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov yaptığı açıklamada, “Müzakereler çevrim içi olarak devam ediyor.” dedi

Öte yandan Ukrayna’nın bazı şehirlerinde tahliyeler sürüyor. Ülkenin Sumi kentinde bölge halkı çatışmaların ardından otobüslerle tahliye edildi.

İşte Rusya-Ukrayna savaşında yaşanan dakika dakika gelişmeler:

21.45 –  Müzakerelerin dördüncü turu yarın yapılacak… Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rus basınına verdiği demeçte, Rusya ve Ukrayna arasındaki devam eden müzakerelerin 4’üncü turunun yarın yapılmasının planlandığını açıkladı.

19.00 – “Mariupol’de 2 bin 187 kişi öldürüldü”… Mariupol Belediye Meclisi, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden bu yana kentte toplam 2187 kişinin öldürüldüğünü duyurdu. Yapılan açıklamada, son 24 saatte şehirde en az 22 bombalama olduğu ve kente şu ana kadar 100 bomba atıldığı kaydedildi.

Devlet Başkanı Zelenski, bugün yaptığı açıklamada, bir destek konvoyunun şehre iki saat uzaklıkta olduğunu söylemişti. Kentin son gıda stoklarını bugün tüketeceği belirtiliyor.

17.45 – Zelenskiy: 125 bin kişi tahliye edildi… Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, çatışma bölgelerinde açılan insani koridorlardan 125 bin kişinin tahliye edildiğini söyledi. Zelenski, “Bugün kilit nokta Mariupol. İnsani yardım 400 bin kişinin hapsedildiği liman kentine yalnızca 80 km uzaklıkta” dedi.

BM, yarıdan fazlası Polonya’ya olmak üzere 2 milyon 698 bin 280 mültecinin Ukrayna’dan komşu ülkelere geçtiğini belirtti.

16.55 – NYT’den açıklama: Bize en son 2015’te katkı sağladı… Renaud’un ölüm haberinin ardından Thew New York Times’tan bir açıklama yapıldı. Açıklamada gazetenin Renaud’un ölümünden büyük üzüntü duyduğu belirtilerek, gazetecinin en son 2015 yılında kuruma katkı sağladığı ve Ukrayna’ya New York Times tarafından gönderilmediği belirtildi.

16.05 – Kiev polisi: NYT muhabiri öldürüldü… Kiev polisi, 51 yaşındaki New York Times muhabiri Brent Renaud’ın, saldırı sonucu Kiev yakınlarındaki İrpin’de hayatını kaybettiğini açıkladı. O sırada Renaud’ın yanında bulunan bir başka gazetecinin de saldırının ardından tedavi için hastaneye kaldırıldığı öğrenildi.

14.50 – Kuleba: Dniprorudne Belediye Başkanı kaçırıldı… Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Dniprorudne Belediye Başkanı Yevhen Matveyev’in ‘Rus işgalciler tarafından kaçırıldığını’ duyurdu. Sosyal medyadan yaptığı açıklamada Kuleba, “Tüm devletleri ve uluslararası kuruluşları Rusya’nın Ukrayna’ya ve demokrasiye yönelik terörünü durdurmaya çağırıyorum” ifadesini kullandı.

14.20 Lviv Valisi: Can kaybı 35’e yükseldi… Lviv Valisi Maksim Kozitski, bu sabah Uluslararası Barışı Koruma ve Güvenlik Merkezi’ne yönelik roket saldırısında ölü sayısının 35’e yükseldiğini açıkladı. Saldırının 30’dan fazla füzeyle gerçekleştirildiğini belirten Kozitski, 130’dan fazla kişinin de yaralandığını söyledi.

14.15 – “Arabulucu olarak Türkiye ve İsrail olabilir”… Reuters’ın aktardığı habere göre, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin danışmanı ve müzakereleri yürüten Mikhaylo Podolyak, Rusya’yla barış müzakerelerinde çerçeveyi ve yeri belirlemek için İsrail ve Türkiye’yla arabulucu olarak çalıştıklarını söyledi. Ukrayna televizyonuna konuşan Podolyak “Çözüldüğünde bir toplantı olacak. Bunun çok zaman alacağını düşünmüyorum” dedi.

12.55 – Ukrayna’nın, Rusya’ya ait uçağı düşürdüğü ortaya çıktı... Rusya’ya ait bir savaş uçağı Ukrayna hava savunma sistemi tarafından bu sabah İzyum kenti yakınlarında düşürüldü. İki pilot, alev alarak parçalanan uçaktan paraşütle atladı. Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin eski Savunma Bakanı İgor Girkin de düşen uçağı ve atlayan iki pilotun görüntüsünü doğruladı.savasta-18-gun-lviv-gune-patlama-sesleri-ile-basladi-991033-1. Ukrayna hava savunma sisteminin Rusya’ya ait savaş uçağını bu sabah düşürdüğü ortaya çıktı. Harkov’un güneydoğusunda olan İzyum yakınlarında vurulan Rus savaş uçağından iki pilot paraşütle atladı. Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin eski Savunma Bakanı İgor Girkin de iki pilotun alev alan uçaktan paraşütle atladığını gösteren videoyu sosyal medya hesabından paylaştı.

12.20 – Ukrayna: Tahliye trenine ateş açıldı… Ukrayna Demir Yolları Ukrzaliznytsia’dan yapılan açıklamada, Donetsk bölgesindeki Brusyn istasyonunun yakınında yolcu trenine Rus askerlerinin ateş açtığı belirtildi. Açıklamada, “Tren, şiddetli çatışma bölgesinde bulunan Donetsk ve Luhansk bölge sakinlerini almak için Lyman şehrine tahliye seferini yapıyordu” ifadeleri kullanıldı.

10.03 – Rusya’dan Uluslararası Barışı Koruma ve Güvenlik Merkezi’ne füzeli saldırı.. Ukrayna’nın Lviv kentindeki Uluslararası Barışı Koruma ve Güvenlik Merkezine, Rus ordusu tarafından sekiz füzeyle saldırı düzenlendiği bildirildi. Lviv Belediyesi’nden yapılan yazılı açıklamada, “İşgalciler, Uluslararası Barışı Koruma ve Güvenlik Merkezine saldırı düzenledi. İlk bilgilere göre sekiz füze fırlattılar.” ifadesi yer aldı. Lviv Belediye Başkanı Andriy Sadovyi, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Maalesef dokuz can kaybı var. 57 kişi yaralandı. Şu anda ilk yardım uygulanıyor. Yaralıların bir kısmı Lviv hastanelerine sevk edildi” dedi.

09.50 – Lviv’de art arda patlamalar… Ukrayna’nın batısında bulunan Lviv kenti yakınlarında çok sayıda patlama sesi duyuldu. Guardian’da yer alan habere göre, Ukrayna’nın Polonya sınırına yakın şehri Lviv’de pazar günü yerel saatle sabah 6 civarı çok sayıda patlama duyuldu. Lviv Bölgesel Askeri Yönetimi, 8 füzenin ateşlendiğini açıkladı. Polonya sınırına 25 km uzaklıktaki askeri üssün vurulup vurulmadığına ilişkin bir detay verilmedi.

07.30 – Rusya, Ukrayna’nın Donetsk Bölgesi’nde yer alan Svyatogorsk kasabasında vatandaşların sığındığı bir kiliseyi bombalayarak, bölgede yer alan Gostomel kentine de hava saldırısı düzenledi. Rus medyasına yer alan haberlerde, Rus uçaklarının Ukrayna ordusuna ait tesisleri vurduğu iddia edilirken, Ukrayna medyası ise Gostomel’deki Rus saldırılarında sivil yerleşim alanlarının hedef alındığını ifade etti. Rusya tarafından Gostomel’e düzenlenen saldırıların ardından ise henüz iki taraftan da resmi bir açıklama gelmedi.

07.00 – Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir İsrail Başbakanı Naftali Bennett ile yaptığı telefon görüşmesinde, Rusya’nın saldırganlığı ve barış müzakerelerinin perspektiflerini görüştüğünü açıkladı.

00.30 – Ukrayna: İnsani koridorlardan cumartesi günü 13 bin sivil tahliye edildi… Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşuk, Rus ordusuyla savaşın devam ettiği şehirlerde açılan insani koridorlardan cumartesi günü 13 bine yakın Ukraynalının güvenli bölgelere tahliye edildiğini bildirdi. Vereşuk, yaptığı açıklamada, Rus ordusuyla savaşın sürdüğü farklı bölgelerde cumartesi günü açılması öngörülen 14 insani koridorun 9’unun kullanılabildiğini ifade etti. Bu koridorlar üzerinden 13 bine yakın Ukraynalının tahliye edildiğini belirten Vereşuk, “Dün 7 binden fazla insanı tahliye edebildiysek, bugün 13 binden biraz daha az kişiyi tahliye etmeyi başardık” bilgisini verdi. Bugün Sumi, Krasnopolye, Pisarevka, Konotop, Lebedin, Buça, Gostomel, Nemişaev yerleşim alanlarındaki insani koridorların çalıştığını ve bu güzergahlardan tahliyelerin yapıldığını ifade eden Vereşuk, Energodar, İrpen, Vorzel, Kozaroviç ve Borodyanka’dan tahliyelerin ise Rus ordusu tarafından engellendiğini kaydetti. Vereşuk, bugün de savaşın devam ettiği şehirlerdeki Ukraynalıların tahliye edilmesine yönelik yeni girişimlerde bulunulacağını bildirdi.

00.00 – Ukrayna’dan “Herson’da referandum” iddiasına tepki… Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Ukrayna’nın Herson bölgesinde “sahte referandum” planlaması durumunda Rusya’ya sert yaptırımlar getirilmesini istedi. Ukrayna Dışişleri Bakan Kuleba, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Rusya’nın, Herson bölgesinde “referandum” düzenlemeyi planladığı iddialarına değindi. Kuleba, “2014 metodolojisine göre, Rusya umutsuzca Herson’da ‘Halk Cumhuriyeti’ için sahte bir referandum düzenlemeye çalışıyor. Tamamen bir kurgu olduğu için halk arasındaki destek sıfır. Bu planların uygulanması durumunda, Rusya Federasyonu’na karşı güçlü yaptırımlar uygulanmalıdır. Herson, her zaman Ukrayna’dır ve öyle de kalacaktır” ifadelerini kullandı. Yerel basında, “Rusya’nın, Rus ordusunun girdiği Herson’da ‘Herson Halk Cumhuriyeti’nin kurulması için sahte bir referandum düzenlemeyi planladığına” ilişkin haberler çıkmıştı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER