A3 Haber

Savaşın 19’uncu günü: Bölgeden sıcak gelişmeler dakika dakika CANLI BLOG’umuzda…

Savaşın 19’uncu günü: Bölgeden sıcak gelişmeler dakika dakika CANLI BLOG’umuzda…

Savaşın 19’uncu günü: Bölgeden sıcak gelişmeler dakika dakika CANLI BLOG’umuzda…
Mart 14
08:08 2022

Rusya-Ukrayna savaşı 19’uncu gününe girerken iki ülke heyetleri arasında dördüncü tur müzakerenin video konferans yöntemiyle bugün gerçekleşmesi bekleniyor.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri operasyonları sürerken, Batılı ülkelerden Rusya’yı hedef alan yeni yaptırım kararları gelmeye devam ediyor. Öte yandan iki ülke arasında dördüncü müzakerenin bugün gerçekleşeceği duyuruldu. Ukrayna heyeti üyesi David Arakhamia, Ukrayna-Rusya arasındaki müzakerelerin bugün saat 10.30’da video konferans yöntemiyle başlayacağını açıkladı. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da Rusya-Ukrayna barış görüşmelerinin pazartesi günü devam etmesinin planlandığını doğrulamıştı.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, görüşmelerin gerçekten işe yarayacak garantiler ile sonuçlanmasını istediğini ve delegasyonunun görüşmelerdeki görevlerinden birisinin, kendisi ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bir araya gelmesini sağlamak olduğunu söyledi.

Bölgeden dakika dakika gelişmeler şöyle: 

17.20 – Ukrayna ve Rusya heyetleri arasındaki müzakerelere teknik ara verildi. Müzakereler yarın devam edecek…  İki ülke arasında merakla beklenen son tur görüşmeleri de saatler süren müzakerelerin ardından sona erdi. Rusya ve Ukrayna arasında bu sefer de beklenen genel ateşkes kararı çıkmazken, müzakerecilerin yarın yeniden bir araya gelmek üzere masadan kalktıkları belirtildi. 4. tur müzakerelerin yarın kaldığı yerden devam etmesi bekleniyor.

15.50 – BM: 2 milyon 808 bin 792 mülteci, Ukrayna’dan komşu ülkelere geçti… Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) tarafından yapılan açıklamada; 24 Şubat-12 Mart’ta yarıdan fazlası Polonya’ya olmak üzere, 2 milyon 808 bin 792 mültecinin Ukrayna’dan komşu ülkelere geçtiği belirtildi. Polonya’ya 1 milyon 720 bin 227, Macaristan’a 255 bin 291, Slovakya’ya 204 bin 862, Rusya’ya 131 bin 365, Moldova’ya 106 bin 994, Romanya’ya 84 bin 671, Belarus’a 1226 ve diğer Avrupa ülkelerine ise 304 bin 156 mültecinin geçiş yaptığı aktarılan açıklamada, bu rakamlara ilave olarak Donetsk ve Luhansk bölgelerinden 18-23 Şubat’ta 96 bin kişinin ise Rusya’ya geçtiği kaydedildi. BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’ne göre; Rusya-Ukrayna savaşında 24 Şubat-12 Mart tarihleri arasında en az 596 sivil hayatını kaybederken, 1067 sivil yaralandı.

15.38 – Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, yayınladığı yeni videoda Putin’le görüşme çağrısını yineledi, “Sadece Lviv bölgesi 30 füze fırlatıldı. Hava saldırıları sonucunda 35 kişi öldü, 134 kişi yaralandı. Orada Rusya topraklarını tehdit edecek hiçbir şey yoktu ve NATO sınırları yalnızca 20 km ötede. Ülkelerimizin temsilcileri her gün video konferans üzerinden görüşüyor. Heyetimizin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le bir görüşme ayarlamak gibi açık bir görevi var. Eminim bu, herkesin beklediği toplantı. Zor bir hikâye, zor bir yol olduğu açık ancak bir yola ihtiyacımız var.”

15.35 – Meta’nın geri adım attığı iddia edildi… Facebook ve Instagram’ın çatı şirketi Meta’nın, bazı ülkelerdeki kullanıcıların Rusya halkına, ordusuna ve Devlet Başkanı Putin’e yönelik şiddet çağrılarına izin verme yönündeki kararından döndüğü iddia edildi. Bloomberg’ün haberine göre, Meta’nın küresel işlerden sorumlu başkanı Nick Clegg, şirket içi bir yazışmada, “Hiçbir zaman genel olarak Ruslara yönelik şiddete göz yummak olarak yorumlanmayacağını kılavuzda açıkça netleştirmek için odağımızı daraltıyoruz” ifadelerine yer verdi.

15.25 – Donetsk lideri Puşilin: Ukrayna saldırısında 20 kişi öldü… Donetsk lideri Puşilin, Ukrayna ordusu tarafından Donetsk’in merkezine fırlatılan Toçka-U füzesinin havada vurulduğunu ancak buna rağmen çocuklar da dahil 20 kişinin öldüğünü duyurdu. Saldırıda Toçka-U füzesinin yasaklı kaset tipi başlık taşıdığını öne süren Puşilin, “Toçka-U füzesini vurmayı başardık ama enkazı bile böyle bir kayba yol açtı. En korkunç olanı da can kayıplarının sivil olması. Eğer füzeyi vurmasaydık, kıyaslanmayacak derecede daha fazla can kaybı verilirdi” dedi.

15.00 – Miçotakis, Zelenskiy ile görüştü… Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile telefonda görüştü. Yunanistan Başbakanlık Ofisinden yapılan açıklamaya göre, Zelenskiy’nin girişimi üzerine gerçekleştirilen görüşmenin ana gündem maddesi Rusya’nın Ukrayna saldırısının olumsuz sonuçlarıyla başa çıkma yöntemleri oldu. Miçotakis, görüşmede, Yunanistan’ın Ukrayna’ya yardım gönderme ve Ukrayna’dan mülteci kabul etmeyi de içeren desteğini tekrarladı.

13.45 Müzakerelerin dördüncü turu başladı… Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakerelerin dördüncü turu başladı. Taraflar video konferans yöntemiyle görüşüyor. Ukrayna müzakere heyetinin üyesi Mihail Podolyak, Twitter hesabından görüşmeye dair bir fotoğraf paylaştı.

12.55 – Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi, Mariupol’de 2 bin 500 sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı.

11.50 – Ukrayna Dışişleri Bakanı’ndan Avrupa Konseyi Başkanı’na örtülü yanıt… Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Batı’dan daha fazla silah ve Rusya’ya yaptırım istedi. Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel’in “NATO çatışmaya girerse üçüncü dünya savaşı çıkar” açıklamasından sonra Twitter hesabından açıklama yapan Kuleba, “Üçüncü Dünya Savaşı’na sürüklenmekten korkanlara… Savaşımıza yardım etmenize ihtiyacımız var. Bize gerekli olan tüm silahları sağlayın. Rusya’ya daha fazla yaptırım uygulayın ve onu tamamen izole edin” dedi ve Rusya’nın yenilmesinin daha büyük bir savaşı önleyeceğini savundu.

10.15 – Rusya Savunma Bakanlığı: 3 bin 920 askeri tesis ve 143 İHA vurduk… Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Rusya’nın operasyonunun başlamasından bu yana Ukrayna’ya ait 3 bin 920 askeri altyapı tesisinin imha edildiğini söyledi. Konaşenkov’un açıklamasına göre, 143 İHA, bin 267 tank ve başka zırhlı muharebe aracı, 124 çok namlulu roketatar, 457 topçu sistemi ile bin 28 adet özel askeri araç vuruldu.

10.10 – AK Başkanı Michel: NATO çatışmaya girerse üçüncü dünya savaşı çıkar… Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, NATO’nun Ukrayna’da çatışmaya girmesinin 3. dünya savaşına neden olabileceğini söyledi. ‘Çatışmayı kızdırmamak için ellerinden geleni yaptıklarını’ savunan Michel, “Rusya nükleer bir güç ve bu çatışmanın NATO ile Rusya arasında bir çatışmaya dönüşmesi halinde üçüncü bir dünya savaşına gireceğimizin gayet iyi farkındayız” dedi.

09.50 – Kiev’de bir binaya top mermisi isabet etti, iki kişi öldü… Ukrayna’da yetkililer, Kiev’de bir konuta top mermisinin isabet etmesi sonucu 2 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Yerel saatle sabah 7.40’ta 9 katlı bir binada 2 kişinin cansız bedenin bulunduğu, 3 kişinin hastaneye kaldırıldığı, 9 kişinin de olay yerinde tedavi edildiği belirtildi. Acil servisin yaptığı açıklamaya göre binada çıkan yangın kısa sürede söndürüldü ve binadan 63 kişi tahliye edildi.

08.00 – Ramazan Kadirov Kiev’de mi?… Rusya’nın Çeçenistan bölgesinin lideri Ramazan Kadirov, Telegram hesabından askeri kamuflajlı bir video paylaştı. Kadirov’un çevresinin de askerlerle dolu olduğu görüldü. Yerel basın ve AFP, görüntülerin Kiev’in eteklerinde çekildiğini belirtti.

07.30 – Rusya, bugün itibariyle Instagram’ı resmen engellemeye başlıyor… Instagram’ın sahibi olan Meta şirketi geçen hafta nefret söylemi kurallarında geçici bir değişiklik yaparak bazı ülkelerdeki Facebook ve Instagram kullanıcılarının Rus lider ve askerlerine yönelik ölüm çağrısı yapmasına izin vermişti. Moskova, bu kararla ilgili de hukuki süreç başlattıklarını bildirdi.

06.45 – ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba ile telefonda görüştü… ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba ile telefonda görüştüğünü duyurdu. Price, “ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna halkına ve hükümetine sürekli destek sunmak adına ve Rusya’nın Ukrayna’nın kentlerine yönelik devam eden ve artan sivil ölümlerine neden olan saldırılarını kınamak adına Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba ile telefonda görüştü. Blinken ve Kuleba, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in tercih ettiği savaşı durdurmak için devam eden diplomatik çabaları tartıştı. Blinken, Kremlin’in devam eden acımasız saldırganlığına karşı savunmada ABD’nin Ukrayna ile kararlı dayanışmasını yineledi” dedi.

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER