A3 Haber

Ukrayna’da ahırlar, barınaklar ve hayvanat bahçelerindeki vahşi hayvanların akıbeti bilinmiyor

Ukrayna’da ahırlar, barınaklar ve hayvanat bahçelerindeki vahşi hayvanların akıbeti bilinmiyor

Ukrayna’da ahırlar, barınaklar ve hayvanat bahçelerindeki vahşi hayvanların akıbeti bilinmiyor
Mart 17
16:53 2022

Savaşta yaralanan ya da yaşadıkları yeri terk etmek zorunda kalan Ukraynalılardan geriye aslanlar dahil olmak üzere pek çok hayvan kaldı.

Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’yı işgaliyle başlayan savaş 22’inci gününe girerken ahırlar, barınaklar ve hayvanat bahçelerindeki hayvanların yanı sıra sahipli vahşi hayvanların durumu belirsizliğini koruyor.

Savaşta yaralanan ya da yaşadıkları yeri terk etmek zorunda kalan Ukraynalılardan geriye aslanlar dahil olmak üzere pek çok hayvan kaldı.

BBC’nin Çevre Muhabiri Navin Singh Khadka’nın haberine göre Kiev yakınlarındaki Hostomel kasabası 2 Mart’ta Rus güçlerinin ağır bombardımanı altındayken Ukrayna’nın en büyük köpek barınaklarından birini işleten Asya Serpinska komşusunun ahırının yandığını gördü.

Komşusunun ambulansla götürüldüğünü gören 78 yaşındaki Serpinska, yanında biriyle birlikte yangını söndürmek için ahıra koştu. Serpinska, “Kafesleri açıp birkaç kuş, tavşan ve küçük tilkiyi özgür bırakmayı başardık” dedi.

Orada yaşadığını bildikleri Rura adında bir dişi aslanın da olduğunu söyleyen Serpinska, iki yaşındaki hayvanı bodrumda bulduklarını aktardı. ve “Onu besleyecek kimsesi yoktu, oldukça huzursuz ve rahatsız görünüyordu. Biz de mama ve su vermeye başladık” dedi.

Savaş devam ederken Rus güçler 5 Mart’a kadar Serpinska’nın köpek barınağının çevresini ele geçirdi. Serpinska sonraki dokuz gün boyunca evden ayrılamadığı için Rura’ya yiyecek ve su götüremedi. Yola çıktı ancak yolda Rus askerleriyle karşılaştı. Askerler, aslana bir gün önce su verdiklerini ama artık o bölge mayınlı olduğu için kendilerinin bile giremediklerini söyledi.

“Daha fazla acı çekiyorlar”

Navin Singh Khadka’nın haberine göre hayvan hakları savunucuları Rura’nın münferit bir vaka olmadığını söylüyor. Ukrayna’da aslanlar, kaplanlar, ayılar, kurtlar, timsahlar ve pitonlar da dahil olmak üzere evlerde tutsak edilen binlerce hayvan olduğu tahmin ediliyor.

Ukrayna Hayvan Hakları Savunucuları Derneği’nde Irina Korobko, “Savaş başladıktan sonra sahipleri bu vahşi hayvanları bırakıp şehri terk etti. Şu anda akıbetleri bilinmiyor” diyor.

Bölgenin Rus bombardımanı altında olması nedeniyle kimse hayvanların durumunu denetleyemiyor. Korobko, “Bu savaş nedeniyle esaret altındaki binlerce vahşi hayvana ne olacağının bilinmemesi çok büyük bir sorun” diyor.

Ukrayna Hayvan Hakları Savunucuları Derneği Başkanı Maria Trunova, hayvanların çoğunlukla korkunç koşullarda tutulduklarını belirterek şunları söylüyor:

  • “Ve şimdi bu hayvanlar bombardıman altında korkudan, açlıktan ve soğuktan daha da fazla acı çekiyor. Ve ölebilirler.”

Yaklaşık 100 ayı küçük kafeslerde tutuluyor

Hayvan hakları aktivistlerinin uzun süren kampanyasının ardından, Ukrayna hükümeti geçen yıl tutsak hayvanların restoranlarda müşterileri eğlendirmek için kullanılmasını yasakladı. Ayrıca dilenciler ve fotoğrafçıların Kiev ve diğer şehirlerde turistlerin ayılarla fotoğrafını çekmesi yasaklandı.

Ukrayna’da 25 ayıyı kurtaran uluslararası bir hayvan refahı örgütü olan Four Paws’a göre yaklaşık 100 ayı hâlâ ülkedeki restoranların yanındaki küçük kafeslerde ve özel hayvanat bahçelerinde esaret altında yaşıyor.

Hayvan refahı kampanyacıları, işgal başladığından beri bazı vahşi hayvanların kurtarıldığını ve komşu ülkelere tahliye edildiğini, ancak bunların özel evlerden değil, çoğunlukla hayvanat bahçelerinden ve sığınaklardan kurtartıldığını söylüyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER