A3 Haber

Erdoğan, Çanakkale Köprüsü’nün geçiş ücretini açıkladı

Erdoğan, Çanakkale Köprüsü’nün geçiş ücretini açıkladı

Erdoğan, Çanakkale Köprüsü’nün geçiş ücretini açıkladı
Mart 18
17:05 2022

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu Açılış Töreni’nde açıklamalarda bulundu. Burada yaptığı konuşmada kamu-özel işbirliği projelerini öven Erdoğan, modelin uzun yıllar boyunca devlete kazanç sağlayacağını savundu. 1915 Çanakkale Köprüsü’nde otomobil geçişleri ile ilgili ücreti de açıklayan Erdoğan “Fiyatı, 200 lira olarak belirledik” dedi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu Açılış Töreni’nde konuştu.

Otomobil geçişleri ile alakalı fiyatını aktaran Erdoğan, “Otomobil geçişleri ile ilgili fiyatı 200 TL olarak belirledik. İlk bir hafta ücretsiz olacak'” diye konuştu. Erdoğan,”İlk hafta ücretsiz, sonra 200 lira. Çünkü buradan biliyorsunuz, yap-işlet-devret… Eğer buradan aldığı aylık ve yıllık bedel, yüklenici firmanın aleyhineyse, farkı kim ödeyecek; onu devletin kasasından biz ödeyeceğiz” dedi.

Erdoğan’ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

  • “Coşkunuz, coşkumuzdur. Bu ilginiz bugün açılışını yaptığımız bu eserin ne anlama geldiğini en güzel şekilde ifade etmektedir. Binlerce yıl, binlerce yıl boyunca farklı medeniyetlerin, kültürlerin, toplumların gözbebeği olmuş Çanakkale, bugün yepyeni bir geleceğe kucak açıyor. Çanakkale Boğazı’na yakut gerdanlık olarak gördüğümüz 1915 Çanakkale Köprüsü’nün açılışını yapmak üzere bir aradayız. Bugün önce Çanakkale şehitlerimize gittik, anmamızı yaptık.”
  • “Şehitlerimizin aziz hatıralarına, ecdadın 107 yıl önce kazandığı muhteşem zafere adadığımız 1915 Çanakkale Köprüsü’nü bir hilal uğruna, tarihe gömülemeyecek kadar büyük ecdada ithaf ediyoruz.”
  • “Ülkemize, milletimize, şehrimize, tüm insanlığa hayırlı olmasını diliyorum. Bu köprümüzde tıpkı İstanbul Boğazı’ndaki 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Marmaray, Avrasya Tüneli gibi, ve şimdi burada 6. köprüyü açıyoruz. 143 yıl önce Sultan Abdülhamid Han o köprülerin eskiz çalışmalarını yapmıştı. Hayata geçirilemeyen Abdülhamid Han yadigarı bu projelerin bir kısmını hayata geçirmek bize nasip oldu.”

Köprünün sembol rakamları

  • “Köprümüzün isminin başındaki 1915, 1. Dünya Savaşı’nın en kanlı, en ibretlik mücadelelerine sahne olan Çanakkale’de deniz zaferini kazandığımız yılı, kule yüksekliği 318 metre de martın 18’ini ifade ediyor. 3, Mart ayı, 18, bugün. Orta açıklığın uzunluğu 2023 metre ise Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılının, büyük hedeflerimizin işaretidir.”
  • “Az önce Güney Kore Başbakanı’nı dinledim. Heyecanını gördünüz değil mi? Kore herhangi bir anlaşma şu, bu yokken, o zaman da bizim büyüklerimiz, ne yaptılar, Kore’de savaşa gittiler. Orada şehit olanlar oldu. Şu anda orada kabristanları var. İnanıyorum ki en kısa zamanda ticaret hacmimizi 20 milyar dolara çıkaracağız. Türkiye’nin istediğinde başaramayacağı hiçbir şey olmadığını dosta düşmana gösterdik, gösteriyoruz.”
  • “Karşımızda İstanbul’u Tekirdağ ve Çanakkale üzerinden Balıkesir’e bağlayacak dev bir ulaşım projesi var. Türkiye orta açıklığı itibarıyla dünyanın en uzun köprüsüne sahip Japonya’yı geride bırakarak, bu alanda ilk sıraya yerleşti.”
  • “1,5 saatlik yol sadece altı dakikada tamamlanacak; yılda 415 milyon avro akaryakıt tasarrufu sağlanacak.”
  • “Artık Çanakkale şehitlerimizin aziz hatıralarını sadece mezarlarda değil bu nadide eserle boğazın üzerinde de yaşatacağız”
  • “Kamu-özel işbirliği modeli performansında Avrupa’da üçüncü, dünyada 13. sırada yer alıyoruz. İki kıtayı 6. defa birleştiren 1915 Çanakkale Köprüsü’nün hangi zorluklar aşılarak inşa edildiğinin hikayesini bu akşam TRT’de seyredebilirsiniz. İhmal etmeyin, belgesel.”

Yap-İşlet-Devret modeli açıklaması

  • “Yap işlet devret modeli ile inşa ettiğimiz son eserdir. İnşallah devamı gelecek, bununla kalmayacağız. Ülkemizde bu modelin en başarılı örnekleri bizim dönemimizde ortaya çıkmıştır. Almanya son dört yılda 15 milyar dolarlık, kamu özel işbirliğine dayalı otoyol projesi yaptı. Asya ve Ortadoğu bölgelerinde de bu yaygın. Türkiye bu yöntemle son 20 yılda ulaştırmada 37,5 milyar dolarlık yatırımı hayata geçirdi. Kendi kasamızdan değil, dışarıdan getirmek suretiyle bunu başarmıştır. Milli gelirimize katkısı 395 milyar dolar. Üretime katkısı 838 milyar dolar.”
  • “Bu modele karşı çıkanlara, ülkenin kalkınması için hangi teklifleri olduğunu sorun. Bu soru, onların ne denli riyakar olduklarını gösterecektir. Biz burada bugün bir kalkınma köprüsü kuruyoruz.”

Otomobil geçiş ücretini açıkladı

  • “Otomobil geçişlerinin fiyatını 200 TL olarak belirledik. Pahalı mı? Bir hafta ücretsiz. Ondan sonra 200 TL.”

“Devletin kasasından biz ödeyeceğiz”

  • “Çünkü buradan biliyorsunuz, Yap-İşlet-Devret… Eğer buradan aldığı aylık ve yıllık bedel, yüklenici firmanın aleyhineyse, farkı kim ödeyecek; onu devletin kasasından biz ödeyeceğiz.”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER