A3 Haber

Rusya-Ukrayna savaşının 23’üncü günü: Bölgede neler oluyor, taraflar hangi adımları atıyor?

Rusya-Ukrayna savaşının 23’üncü günü: Bölgede neler oluyor, taraflar hangi adımları atıyor?

Rusya-Ukrayna savaşının 23’üncü günü: Bölgede neler oluyor, taraflar hangi adımları atıyor?
Mart 18
08:40 2022

Rusya-Ukrayna savaşında 23’üncü güne girilirken yaşanan gelişmeler tüm dünya tarafından dikkatle izleniyor.

ABD Başkanı Biden, savaşın başlamasından bu yana ilk kez Çin lideri Şi Cingping görüşecek. Biden’ın Çin’i Rusya’ya askeri veya ekonomik yardım göndermemesi için uyarması bekleniyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, halka seslendiği konuşmasında Rusya’nın Kırım’ı ilhak ettiği ve ayrılıkçıların Donbass’ı ele geçirdiği 2014 yılına dikkat çekerek, “Artık farklı bir ülkeyiz” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü, sağlık hizmetlerine şu ana kadar 43 saldırı yapıldığı ve bu saldırılarda aralarında sağlık çalışanları da bulunan 12 kişi hayatını kaybettiğini açıkladı. DSÖ, sağlık çalışanlarına yapılan saldırıların uluslararası insancıl hukuku ihlal ettiğini hatırlattı.

Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya ordusuna Suriye lideri Beşar Esad ve Hizbullah ordularından bin kadar gönüllünün katıldığını öne sürdü.

Öte yandan Rusya, ABD’nin Ukrayna’daki şüpheli biyolojik araştırma tesisleri ilgili BMGK’yi acil toplantıya çağırdı. ABD Başkanı Joe Biden’ın Rusya’yla normal ticari ilişkileri askıya alma kararının ardından harekete geçen Kongre ilk adımı attı.  ABD Temsilciler Meclisi, ABD’nin Rusya ve Belarus ile normal ticari ilişkilerini askıya almasını öngören yasa tasarısını onayladı. Tasarı, kongre onayına gidecek.

Müzakereler hangi aşamada?

Rusya ile barış görüşmeleri gerçekleştiren Ukrayna delegasyonunun başındaki Mihail Podolyak, Rusya tarafı ile bir barış anlaşmasına varmalarının birkaç gün ya da bir buçuk hafta gibi bir süre alabileceğini söyledi. Kremlin, “Umarız Kiev görüşmeleri uzatmaz, zira anlaşmayla Ukrayna’da olanlar hızlıca sona erebilir” açıklaması yaptı. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Kiev Ukrayna’nın tarafsız ülkeye dönüşmesinin kaçınılmaz olduğunu ne kadar çabuk anlarsa Rusya’nın özel askeri harekatının o kadar çabuk biteceğini söyledi.

Bölgedeki gelişmeler şöyle:

21.00 – İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Ukrayna halkının maruz kaldığı acımasız bombardımanlara karşı bu ülkeye yardım için daha fazla savunma silahı sağlanacağını bildirdi. Johnson, Aberdeen’de İskoç Muhafazakar Parti Konferansı’nda yaptığı konuşmada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’ya başlattığı savaşta başarısız olacağına her zamankinden daha fazla inandığını dile getirdi. Putin’in, Ukraynalıların kahramanlığını ve savaşma kararlılığını hafife aldığını belirten Johnson, ülkesinin Ukrayna halkına verdiği desteği sürdüreceğinin altını çizdi. Johnson, “Acımasız bombardımanlara karşı Ukrayna’ya yardım etmek için daha fazla savunma silahı sağlanacak.” dedi.

18.50 – Zelenskiy: Rusya, Ukrayna’ya saldırdığı için son 25 yılda ulaştığı seviyeden 90’lara geri dönecek… Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy yaptığı konuşmada, “Ukrayna’nın güçlü halkı, bugün savaşın 23. günü. Ben eminim ki bu savaşta Ruslar ülkelerini tarihlerinin başladığı zamana geri döndürecekler. Rusya, Ukrayna’ya saldırdığı için son 25 yılda ulaştığı seviyeden 90’lara geri dönecek. Rusya’nın Ukrayna’ya karşı açtığı savaşın bedeli bu olacak. Vicdansız ve saldırgan bir savaşın bedeli her zaman yüksek bedellerle ödenir. Ne olursa olsun insanlarımız geri gelmeyecek ve yaralarımız iyileştirilmeyecek. Biz her şeyi onaracağız ve Avrupa Birliği’nin üyesi olacağız. Ancak zaferden sonra hayat farklı olacak. Ölenleri saygıyla anıyoruz” ifadelerini kullandı.

18.00 – Putin: Operasyonun arkasındaki asıl ve başlıca neden insanları bu soykırımdan kurtarmak… Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasının sekizinci yılı onuruna Moskova’daki Lujniki Stadyumu’nda düzenlenen bir etkinlikte halka hitap etti. Putin, “O zamanlar Donbass’ta yaşamakta olanlar ve şimdi de burada yaşamaya devam edenler, darbeyi onaylamıyordu. Onlara karşı hemen cezalandırıcı askeri operasyonlar düzenlendi. Sadece bunlarla yetinilmedi. Aynı zamanda ablukaya alındılar, toplarla sistemli bir şekilde yapılan atışlara maruz kaldılar, buralara hava saldırıları yapılıyordu” dedi.

Putin, açıklamalarına şöyle devam etti: “İşte soykırım denen şey budur. Donbass ve Ukrayna’da başlattığımız operasyonun arkasındaki asıl ve başlıca neden, bizi harekete geçiren nokta ve hedef, insanları bu acılardan, bu soykırımdan kurtarmaktır.”

17.50 – Bulgaristan, 10 Rus diplomatı “istenmeyen kişi” ilan etti ve diplomatlara ülkeden ayrılmaları için 72 saat süre verdi.

16.30 – BM: 816 sivil yaşamını yitirdi… Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Ofisi, Ukrayna’da çatışmaların başladığı 24 Şubat’tan bu yana en az 816 sivilin öldüğünü ve bin 333 kişinin yaralandığını bildirdi.

14.34 – AB: Ukrayna’nın Avrupa yolu başlamıştır.. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Ukrayna’nın Avrupa yolundaki sürecinin başladığını, AB Komisyonu’nun da bu yolda ilerleyeceğini bildirdi. Von der Leyen, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile yaptığı görüntülü konuşma hakkında sosyal medyada açıklamada bulundu. “Devlet Başkanı Zelenski’e AB’nin desteğinin devamı konusunda teminat verdim. Ukrayna’nın AB yolu başlamıştır” ifadesini kullanan von der Leyen, bu tür zamanlarda vizyon, sebat ve tahammül gerektiğini ifade etti. Von der Leyen, “AB komisyonu da bu yolda ilerleyecektir” ifadesini kullandı. Zelenski’i ayrıca AB’nin daha önce onayladığı makro finansal desteğinin 300 milyon avroluk ikinci diliminin ödeneceği konusunda bilgilendirdiğini aktaran von der Leyen, “Ukrayna’nın cesur halkının bu paraya şu anda ihtiyacı var. Bu anlamsız savaş devam ederken bu para ülkenin maliyesini destekleyecektir” dedi.

14.10 – Çin’den ABD’ye “ateşi körükleme” eleştirisi… Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, ABD Başkanı Joe Biden ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in telefon görüşmesi öncesi yaptığı açıklamasında, “ABD, Ukrayna krizindeki ateşi körüklemek yerine üzerine düşen sorumlulukları almalı. ABD Ukrayna’ya askeri yardım göndererek barış getiremez” dedi.

13.00 – Putin: Ukrayna’nın talepleri gerçekçi değil… Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Almanya Başbakanı Olaf Scholz’la telefonda görüştü.

Kremlin’den yapılan açıklamaya göre Putin Scholz’a, Rusya’nın kendi ilkeleri doğrultusunda Ukrayna’da çözüme hazır olduğu mesajı verdi. Putin ayrıca Ukrayna’nın barış görüşmelerini yavaşlatmaya çalıştığını ve gerçekçi olmayan taleplerde bulunduğunu da söyledi.

12.40 – Lavrov: Rusya’ya 5 binden fazla yaptırım uygulanıyor… Lavrov, “Bu yaptırım baskısı devam edecek. Batı, ayrıca beşinci yaptırım dalgası tehdidinde bulunuyor, belki de ondan sonra bir dalga daha gelecek, fakat biz bunlara alıştık. Yaptırımların her zaman bizi sadece güçlendirdiğini söylemeliyim” dedi.

Yaptırımların son turunun eşsiz nitelikte olduğunu ve Devlet Başkanı Vladimir Putin’in dediği gibi Rusya’nın yaptırım sayısı bakımından şampiyon olduğunu kaydeden Lavrov, Rusya’ya 5 binden fazla yaptırım uygulandığını ve bunun Kuzey Kore ve İran’a uygulananların 2 kat fazla olduğunu belirtti.

Lavrov’un konuşmasından öne çıkan başlıklar:

  • Batı’ya kapıları kapatan biz değiliz, kapıları kapatan onlar
  • Yaptırımlar bizi güçlendiriyor. Ekonomimizi bunlara göre düzenleyeceğiz.
  • Amacımız Ukrayna topraklarından Rusya’ya yönelik tüm tehditleri ortadan kaldırmak
  • Ukrayna’da Pentagon’un en büyük biyolojik laboratuvar projesi ihtimali olabileceğini göz ardı edemeyiz.

11.50 – Ukrayna: 24 Şubat’tan bu yana Rusya’nın saldırılarında 109 çocuk öldü… Ukrayna Başsavcılığı’ndan yapılan açıklamada, Rus ordusunun bombardımanında 439 eğitim kurumunun hasar gördüğü, bunlardan 63’nün tamamen yıkılarak kullanılamaz hale geldiği kaydedildi.

Açıklamada, Rusya’nın saldırılarına başladığı 24 Şubat’tan bugüne kadar ilk belirlemelere göre, 109 çocuğun öldüğü, 130 çocuğun yaralandığı kaydedildi.

08.30 – İngiliz The Guardian gazetesi, Rusya’nın Ukrayna topraklarında ne kadar ilerlediğini gösteren bir harita hazırladı.

08.15 – S&P Rusya’nın notunu bir kez daha indirdi… Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), Rusya’nın kredi notunu bir kez daha düşürerek CCC-‘den CC seviyesine indirdi.

07.30 – Rusya’daki birçok kuruluşun Slack hesapları engellendi… Salesforce’a ait İş mesajlaşma uygulaması Slack, Rusya’daki hesapları askıya almaya başladı. Rusya’daki birçok kuruluş, Slack hesaplarının haber vermeden askıya alındığını bildirdi. Şirket, ülkede çok az sayıda müşterisi olduğunu ve ülkedeki hesapları bir hafta önce kapatmaya başladığını açıkladı.
Hesaplarına erişimi kaybeden kuruluşların, uygulamadaki verilerini indiremedikleri belirtiliyor.

07.00 – Japonya’dan Rusya’ya yaptırım… Japonya, Rusya’dan 15 kişi ve dokuz kuruluşa yaptırım uygulayacak. 15 kişi arasında Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova ile Savunma Bakan Yardımcıları da var.

06.30 – Avustralya’dan 11 Rus bankasına yaptırım… Avustralya Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın devlet borcunu yönetmekten sorumlu olanlar da dahil olmak üzere 11 Rus bankasına ve birçok devlet kurumuna yaptırım uyguladığını açıkladı.

 

 

 

 

 

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER