A3 Haber

Ukrayna-Rusya savaşında 24’üncü gün: Bölgede son durum ne?

Ukrayna-Rusya savaşında 24’üncü gün: Bölgede son durum ne?

Ukrayna-Rusya savaşında 24’üncü gün: Bölgede son durum ne?
Mart 19
10:06 2022

Rusya-Ukrayna savaşında 24’üncü güne girildi. Saldırılar devam ederken Kiev ile Moskova birbirlerini “barış görüşmeleri”ni çıkmaza sokmakla suçladı. İşte bölgeden dakika dakika gelişmeler…

Ukrayna işgali 24’üncü güne girerken Kiev ve Moskova arasında çözümü engelleme suçlamaları başladı. Almanya Başbakanı Olaf Scholz’la telefonda görüşen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın barış görüşmelerini yavaşlatmaya çalıştığını ve gerçekçi olmayan taleplerde bulunduğunu ileri sürdü. Putin, Moskova’nın kendi ilkeleri doğrultusunda Ukrayna’da çözüme hazır olduğu mesajını da verdi. Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov da Rusya’nın müzakere görüşmelerinde hızla çalışmaya hazır olduğunu söyleyerek Moskova’nın barış görüşmelerini uzatmaya çalıştığı yönündeki iddiaların doğru olmadığını dile getirdi.

Bölgedeki gelişmeler şu şekilde:

23.53 | BM: Ukrayna’da en az 847 sivil öldü… BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliğine göre, Rusya-Ukrayna savaşında 24 Şubat-18 Mart’ta en az 847 sivil hayatını kaybetti, 1399 sivil ise yaralandı. Açıklamada, sivil ölü ve yaralı sayısının tespit edilenden çok daha yüksek olabileceği uyarısı yapıldı. BM, Ukrayna’da sivil kayıplara ilişkin sadece teyit edebildiği rakamları açıklıyor. Ukrayna makamlarına göre ise hayatını kaybeden sivillerin sayısı daha fazla.

21-45 | Rusya: Ukrayna’daki Naziler Rusya’yı suçlamak için kimyasal maddeli provokasyonlar hazırlıyor…  Rusya Savunma Bakanlığı Savunma Yönetimi Ulusal Merkezi Başkanı Tümgeneral Mihail Mizintsev, Nazilerin Ukrayna’nın birçok yerleşim yerinde Rus askerlerini suçlamak amacıyla kimyasal maddeli provokasyonlar hazırladığını, hazırlıkların ABD ve birçok Avrupa ülkesinin yönetiminin doğrudan desteği ile yapıldığını belirtti. Sputnik’in aktardığına göre, Rus komutan, “Tüm bunlar, Ukrayna’yı Rus karşıtı politikanın bir aracı olarak değerlendiren ABD ve bir dizi AB ülke yönetiminin doğrudan desteğiyle yapılıyor” ifadelerini kullandı.

19.50 | Ukrayna, Belarus ile arasındaki demiryolları seferlerinin durdurulduğunu duyurdu… Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları 24 gündür devam ederken, Rusya’nın Ukrayna’ya Belarus üzerinden ekipman sağlamasının ardından Ukrayna, bugün itibariyle Belarus’a tren seferlerinin kaldırıldığını duyurdu. Konuya ilişkin açıklama yapan Ukrayna Demiryolları Yönetim Kurulu Başkanı Alexander Kamyshin, “Rusya, kendi teknik ekipmanlarını artık Belarus üzerinden tren yoluyla Ukrayna’ya sevk edemeyecek. Çünkü Belarus ve Ukrayna arasında tren seferleri iptal edildi. Konunun detaylarını açıklamayan Belaruslu dürüst arkadaşlarımıza da teşekkür ederiz” ifadelerini kullandı.

18.34 | BM: Ukrayna’da 3 milyon 328 bin 692 mülteci komşu ülkelere geçti… Birleşmiş Milletler (BM), Rusya-Ukrayna savaşında, saldırıların ardından 3 milyon 328 bin 692 mültecinin komşu ülkelere geçtiğini bildirdi. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğince (BMMYK) yapılan açıklamada, Ukrayna’daki mülteci krizine ilişkin çeşitli kaynaklardan edinilen veriler paylaşıldı. Buna göre, 24 Şubat-18 Mart’ta yarıdan fazlası Polonya’ya olmak üzere Ukrayna’dan 3 milyon 328 bin 692 mültecinin komşu ülkelere geçtiği belirtildi. Ukraynalıların komşu ülkelerden en çok Polonya (2 milyon 10 bin 693), Romanya (518 bin 269) ve Moldova’ya (359 bin 56) geçtiği aktarılan açıklamada, Donetsk ve Luhansk bölgelerinden 18-23 Şubat’ta 50 bin kişinin Rusya’ya geçiş yaptığı kaydedildi.

17.26 | Lavrov: Rus operasyonun kapsamlı belgelerin imzalanmasıyla sona ermesini umuyorum… Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya’nın operasyonu gerçekleştirmekten başka çaresi kalmadığını, bu şekilde Batı’nın Rus karşıtı projesini bozmayı başardıklarını söyledi. Sputnik Türkiye’nin aktardığına göre Lavrov, “Operasyonun güvenlik konuları, Ukrayna’nın tarafsız statüsü ve güvenliğinin garantileri şeklinde sıraladığım konularda kapsamlı belgelerin imzalanmasıyla sona ermesini umuyorum” diye konuştu.

12.50 | Rusya: Ukrayna’daki özel operasyonda ilk kez Kinjal hipersonik füzesi kullanıldı… Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Konaşenkov, Rus ordusunun Ukrayna’da İvano-Frankivsk bölgesinde bir cephaneyi ilk defa “Kinjal” hipersonik füze kullanarak vurduğunu duyurdu.

10.00 | Askeri kışla vuruldu: En az 40 Ukraynalı asker öldü… AFP’nin yerel medyadan aktardığına göre Mıkolayiv kentinde bir askeri kışla vuruldu. Saldırıda en az 40 Ukraynalı askerin öldürüldüğü belirtildi.

09.55 | Ukrayna’nın Azak Denizi’ne erişimi kesildi… Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya ordusu Mariupol kenti çevresinde kontrolünü güçlendirdiği için Ukrayna’nın geçici olarak Azak Denizi’ne erişiminin kesildiğini belirtti.

03.40 | Zelenskiy: Ukrayna ile anlamlı müzakere, Rusya için tek şans… Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, yayımladığı video mesajında, devlet başkanlığı binasının önünden dünyaya ve halkına seslendi.

Ukrayna ile Rusya arasındaki müzakerelere değinen Zelenskiy, “Ukrayna için toprak bütünlüğünü ve adaleti yeniden sağlama zamanı geldi” dedi.

Zelenskiy, aksi takdirde verdiği kayıplar yüzünden Rusya’nın yükselmesi için birkaç neslin bile yeterli olmayacağını vurgulayarak, “Ukrayna için anlamlı, barış ve güvenlik müzakereleri, Rusya’nın kendi hatalarından kaynaklanan zararı azaltması için tek şans” ifadesini kullandı.

Öte yandan yüklerin ülkeye girişini kolaylaştırmak amacıyla gümrük işlemlerini basitleştirdiklerini kaydeden Zelenskiy, “Savunmamız ve halkımız için gerekli ürünler, fizik yasalarının izin verdiği kadar kolay bir şekilde Ukrayna’ya teslim edilecek. Tüm bürokrasiyi, KDV dahil tüm gümrük vergi ve ödemelerini kesinlikle kaldırıyoruz” açıklamasında bulundu.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER