A3 Haber

Savaşın 26’ncı günü: Cepheden sıcak ve anlık gelişmeler CANLI BLOG’umuzda

Savaşın 26’ncı günü: Cepheden sıcak ve anlık gelişmeler CANLI BLOG’umuzda

Savaşın 26’ncı günü: Cepheden sıcak ve anlık gelişmeler CANLI BLOG’umuzda
Mart 21
08:50 2022

Rusya-Ukrayna savaşının 26’ıncı gününe girilirken, Ukraynalı yetkililer, Rusya’nın Mariupol’de insani yardım koridorları oluşturulması teklifini reddetti. Rusya, Mariupol’de savaşan aşırı milliyetçi gruplara silah bırakıp kenti terk etme çağrısında bulundu. ABD Başkanı Biden’ın bu hafta AB liderleri, NATO müttefikleri ve G7 liderleriyle Ukrayna’yı görüşeceği duyuruldu.

Rusya Savunma Bakanlığı yetkilisi Mihail Mizintsev, Rusya’nın sabah Mariupol’de Moskova saati ile (Türkiye saati ile aynı) 09.30’da geçici ateşkes başlatacağını belirtti. Mizintsev, Mariupol’den çıkışlar için biri doğuya biri batıya açılacak insani koridorlar üstünden geçişlerinse 10.00’da başlamasının planlandığını kaydetti.

Ukrayna Başbakan Yardımcısı Irina Vereshchuk, Rusya’nın Savunma Bakanlığı’nın sivilleri kurtarmak için 21 Mart’ta Mariupol’den insani yardım koridorları açma önerisini reddettiklerini bildirdi.

ABD Başkanı Joe Biden bu hafta perşembe günü NATO liderleri zirvesine katıldıktan sonra Ukrayna’nın sınır komşularından Polonya’yı ziyaret edecek.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenskiy, Vladimir Putin ile masaya oturmaya hazır olduğunu, ancak Rusya ile savaşı bitirecek şekilde müzakere yapılamamasının “üçüncü bir dünya savaşı anlamına geleceğini” söyledi. Zelenskiy, CNN’e verdiği röportajda aynı zamanda “Ukrayna NATO üyesi olsaydı bu savaş başlamazdı” dedi.

Birleşmiş Milletler dün Rusya’nın Ukrayna’ya yaptığı saldırılarda şu ana kadar 816 sivilin öldürüldüğünü ve bin 333 kişinin yaralandığını bildirdi.

Sıcak cepheden anlık gelişmeler şöyle: 

22.30 – Rusya’nın ültimatomlarıyla ilgili Zelenskiy’den açıklama: İlk kez “referandum” dedi… Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya’nın Ukrayna’ya dayattığı ültimatomları yerine getiremeyeceklerini söyledi. Zelenski ayrıca, Rusya ile müzakerelerde uzlaşılacak konuların Ukrayna’da referanduma sunulması gerektiğini söyledi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya ile müzakerelerde uzlaşılacak konuların Ukrayna’da referanduma sunulması gerektiğini söyledi.

21.00 – Rusya Savunma Bakanlığı: Kiev’deki AVM, roketatar yerleştirildiği için vuruldu… Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna’nın başkenti Kiev’de faal olmayan alışveriş merkezinin (AVM) çok namlulu roketatar yerleştirildiği için uzun menzilli yüksek hassasiyetli silahla vurulduğunu bildirdi. Konaşenkov, Kiev’deki alışveriş merkezine Rus ordusunun yaptığı saldırıyla ilgili görsellerle açıklamada bulundu. Kiev’in dışında bulunan Vinogradar bölgesinde, Ukraynalı silahlı grupların birkaç gündür konutlarda saklandığını ve Rus askeri birliklerine çok namlulu roket sistemlerinden ateş açtığını belirten Konaşenkov, “Aynı zamanda yakındaki alışveriş merkezinin alanı, roket depolamak ve çok namlulu roket sistemlerini doldurmak için büyük bir üs olarak kullanıldı” dedi.

20.30 – Zelenskiy: Rusya’nın ültimatomu yerine getirilemez… Ukrayna Devlet Başkanı Voladimir Zelenskiy, Rusya’nın ültimatomunu yerine getiremeyeceklerini bunun sadece Ukrayna halkının tamamen yok edildiği durumda mümkün olacağını bildirdi. Zelenskiy, Avrupalı medya kuruluşlarına verdiği röportajda, savaşın durdurulması için Rusya’nın öne sürdüğü şartları değerlendirdi. Bu bağlamda Rusya’nın ültimatomunun yerine getirilemez olduğunu vurgulayan Zelenski, “Her şeyden önce bunu fiziksel olarak yapamayız. Bunun için herkesi yok etmek gerekiyor. O zaman ültimatom otomatik olarak yerine getirilecek” dedi.

17.30 – Rusya’dan ABD’ye nota… Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD’ye Başkan Joe Biden’ın Rusya lideri Vladimir Putin’e yönelik “savaş suçlusu” sözleri nedeniyle nota verdi. Rusya Dışişleri, ABD Büyükelçisi’ne, Biden’ın Putin hakkındaki ‘savaş suçlusu’ açıklamaları nedeniyle protesto notası verdi. Rusya Dışişleri, ABD Büyükelçisi’ne “İlişkiler kopma noktasına geldi” dedi. Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD Büyükelçisi’ni çağırarak Rusya’ya karşı girişilen düşmanca eylemlere kararlı ve sert karşılık verileceği konusunda uyardı. ABD’nin Moskova Büyükelçisi Sullivan, Biden’ın Putin’e yönelik sözleri nedeniyle Rusya Dışişleri Bakanlığına çağrıldı.

16.30 – Reuters: Heyetler 90 dakikalık video görüşme yaptı…Reuters’in haberine göre, Ukraynalı müzakereci David Arakhamia, Rusya ve Ukrayna heyetinin bugün 90 dakikalık bir video konferans görüşmesi yaptığını ve çalışma gruplarının gün boyunca toplanmaya devam edeceğini söyledi.

16.00 – İsrail’den Zelenskiy’e “Holokost” yanıtı… İsrail Başbakanı Naftali Bennett, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’in İsrailli parlamentosuna seslendiği konuşmada, Rusya’nın saldırılarını Yahudi soykırımına (Holokost) benzetmesine eleştiri getirdi. Ülkesinin Ukrayna için elinden geleni yaptığını söyleyen Bennett, Holokost’un ‘şu ana kadar yaşananlarla kıyaslanmaması gerektiğini’ ifade etti.

15.10 – AVM saldırısında ölenlerin sayısı sekize yükseldi… Ukrayna Başsavcılığı’nın açıklamasına göre, Rus güçleri tarafından Ukrayna’nın başkenti Kiev’de bir alışveriş merkezine düzenlenen bombalı saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısı sekize yükseldi.

15.00 – Zelenskiy Avrupa’yı, Rusya ile tüm ticareti durdurmaya çağırdı… Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Kremlin’in daha fazla yaptırımın ‘herkesi vurabileceği’ yönündeki uyarıları üzerine, Avrupalı ​​liderleri Rusya ile tüm ticareti durdurmaya çağırdı. AFP’nin aktardığına göre Zelenskiy, “Lütfen Rusya’nın silahlarına sponsor olmayın. Enerji kaynaklarını reddedin, mallarınızı ihraç etmeyin. Rusya’nın Ukrayna’dan çıkması için baskı yapın” dedi.

14.20 – Kiev’de yeniden sokağa çıkma yasağı… Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Kliçko, başkentte 23 Mart itibarıyla yerel saatle 20.00’dan sabah 07.00’e kadar sokağa çıkma yasağı ilan edileceğini duyurdu.

12.35 – Kremlin: Görüşmelerdeki ilerleme istenilen seviyede değil… Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, düzenlediği basın toplantısında, Ukrayna ile yürütülen görüşmelerindeki ilerlemenin, ‘istenilen seviyede olmadığını’ söyledi. Peskov, konuyla ilgili bir soruya, “Görüşmelerdeki ilerleme isteyeceğimiz seviyede ya da durumun Ukrayna tarafı için gerektirdiği seviyede değil. Devlet başkanlarının karara bağlayabileceği bir şey yok, onlar tarafından karara bağlanabilecek bir anlaşma ortada yok” ifadeleriyle yanıt verdi.

10.00 – Ukrayna’ da bir fabrikadan amonyak sızıntısı olduğu açıklandı… Ukrayna’da Sumi Belediye Başkanı Dimitro Zhyvytskyiy, bir kimya fabrikasından amonyak sızıntısı yaşandığını, sızıntının 2.5 kilometre yarıçapta bölgeyi etkilediğini söyledi. Telegram üzerinden bölgede yaşananlara sığınmaları için çağrıda bulunan belediye başkanı “Amonyak havadan da hafiftir bu nedenle sığınaklar, bodrumlar ve alt katlar korunmak için kullanılmalı” dedi Amonyak, yüksek konsantrasyonlu olduğu durumlarda ölüme sebep olabiliyor.

08.45 – Müzakereler çevrimiçi sürecek… Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşta ateşkes sağlanması için başlatılan müzakerelerin 21 Mart Pazartesi günü çevrimiçi devam edeceğini bildirdi.

08.30 – Ukrayna’nın Sumy kentindeki bir kimyasal tesisinde amonyak sızıntısı tespit edildiği duyuruldu… Bölge valisi Dmytro Zhyvytskyy, Sumy kentindeki bir kimyasal tesiste amonyak sızıntısı olduğunu söyledi. Zhyvytskyy, Sumykhimprom fabrikasının beş kilometrelik yarıçapındakilerin gaz tehlikeli olduğu için bölgeyi terk etmeleri gerektiği konusunda uyardı.

07.00 – Biden, NATO ve AB liderleriyle bir araya gelecek… Beyaz Saray sözcüsü Jen Psaki, ABD Başkanı Joe Biden’ın 24 Mart’ta Brüksel’de NATO müttefikleri, G7 liderleri ve Avrupa Birliği liderleri ile görüşeceğini ardından da Polonya’ya gideceğini açıkladı. Polonya’ya Cuma günü (25 Mart) gitmesi planlanan Biden, burada Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ile ikili bir görüşme gerçekleştirecek. Psaki, “Biden, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik haksız ve sebepsiz savaşının yarattığı insani ve insan hakları krizine uluslararası tepkiyi görüşmek Polonya’da olacak” dedi. Biden bugün ise, Fransa, Almanya, Birleşik Krallık ve İtalya liderleriyle Ukrayna’nın durumunu ve Batılı liderlerin Rusya’nın askeri operasyonuna “koordineli tepkilerini” görüşmek üzere telefon görüşmesi gerçekleştirecek.

06.45 –  Yeni Zelanda, Ukrayna’ya 5 milyon 3.46 milyon dolarlık askeri yardım sağlayacak… Başbakan Jacinda Ardern, paranın yakıt, erzak, iletişim ekipmanı ve ilk yardım kitleri sağlayan bir NATO Güven Fonu’na yönlendirileceğini söyledi.
Ardern düzenlediği basın toplantısında, “Ukrayna’da yaşananları uluslararası kurallara dayalı düzende büyük bir bozulma olarak görüyoruz, hepimizi etkiliyor ve bu nedenle bu olağanüstü önlemler aldık” dedi.

06.30 –   Kiev, Rusya’nın Mariupol önerisini reddetti… Ukraynalı yetkililer, Rusya’nın Mariupol’de insani yardım koridorları oluşturulması teklifini reddetti. Ukrayna Başbakan Yardımcısı Irina Vereshchuk, Rusya’nın Savunma Bakanlığı’nın sivilleri kurtarmak için 21 Mart’ta Mariupol’den insani yardım koridorları açma önerisini reddettiklerini bildirdi. Vereshchuk, Ukrayinska Pravda’ya verdiği röportajda, “Teslim olup silah bırakmadan söz edilemez. Rus tarafını bu konuda bilgilendirdik” dedi. Rusya Savunma Bakanlığı yetkilileri, Ukrayna’nın Mariupol kentindeki aşırı milliyetçi gruplara silah bırakma çağrısı yapmış ve silah bırakanlar için 21 Mart’ta Mariupol’den güvenli çıkış sağlanacağını açıklamıştı. Rusya Savunma Bakanlığı yetkilisi Mihail Mizintsev, silah bırakanların Mariupol’dan Kiev’in denetimindeki topraklara güvenli geçişlerinin sağlanacağını kaydetmişti. Mizintsev, Rusya’nın sabah Mariupol’de Moskova saati ile (Türkiye saati ile aynı) 09.30’da geçici ateşkes başlatacağını belirtmişti.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER