A3 Haber

Savaşın 27’nci gününde sıcak bölgede neler oluyor? | CANLI BLOG

Savaşın 27’nci gününde sıcak bölgede neler oluyor? | CANLI BLOG

Savaşın 27’nci gününde sıcak bölgede neler oluyor? | CANLI BLOG
Mart 22
08:37 2022

Rusya-Ukrayna çatışmasında 27’nci güne girilirken, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Borrell, AB dışişleri ve savunma bakanlarının Rusya’ya petrol ambargosu konusunda karar vermediğini ancak yeni yaptırımların geleceğini söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden, Kiev’in biyolojik ve kimyasal silah ürettiği iddialarının gerçeği yansıtmadığını ancak Moskova’nın sürekli bu konuda açıklamaya yapıyor olmasının kendilerinin biyolojik veya kimyasal silah kullanmayı düşündüklerine dair “açık bir sinyal” olduğunu söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, bir kez daha iki lider arasında yüz yüze bir görüşme ayarlanması için Rusya lideri Putin’e çağrıda bulundu. Zelenski, “Görüşmeden bu savaşı durdurmak için neye hazır olduklarını anlamak imkansız” dedi.

ABD Savunma Bakanlığı, Rusya’nın Ukrayna’da savaş suçu işlediğine dair “açık kanıtlar” gördüklerini ve bunları toplamaya başladıklarını belirtti. Rusya da, Biden Putin’e savaş suçlusu dedikten sonra ilişkileri kesme tehdidinde bulundu.

Sıcak bölgeden anlık gelişmeler şöyle: 

22.45 – Rusya’dan kritik “nükleer silah” açıklaması… Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ülkelerine yönelik “varoluşsal bir tehdit” görmeleri durumunda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in nükleer silahlara başvurabileceğini söyledi.

22.05 – ABD: Biden Rusya’ya yeni yaptırımları duyuracak… ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan, Biden’ın, Avrupa’daki temasları kapsamında Rusya’ya Ukrayna savaşı nedeniyle uygulanacak yeni yaptırımları duyuracağını açıkladı.

Jack Sullivan, “Rus ordusu önemli ölçüde düşük performans gösterdi. Yaptırımlar sayesinde Rus ekonomisi sarsıldı, savunma ve yüksek teknoloji sistemleri tıkandı” dedi.

20.00 –  NATO: Belarus’un Rusya’nın yanında savaşa katılma ihtimalini dışlamıyoruz… CNN kanalına konuşan NATO temsilcileri, ittifakın Belarus’un Rusya’ya destek için Ukrayna’daki askeri harekata katılma ihtimalini dışlamadıklarını öne sürdü. Minsk’in halihazırda ‘harekâta katılmak üzere adımlar attığını’ savunan kaynaklar, Belarus ordusunun savaşa ne şekilde müdahale edebileceği sorusunu yanıtsız bıraktı.

Öte yandan kaynaklar, “Belarus, Ukrayna’ya batı sınırından gelen NATO askeri yardımını kesmeye çalışabilir” iddiasında bulundu.

19.00 – BM: Ukrayna’da en az 953 sivil öldü… Birleşmiş Milletler (BM), Rusya-Ukrayna savaşında Ukrayna’da en az 953 sivilin hayatını kaybettiğini, 1557 sivilin yaralandığını, saldırıların ardından 3 milyon 557 bin 245 mültecinin komşu ülkelere geçtiğini bildirdi.

13.30 – Ukrayna, Rusya’nın kayıplarını duyurdu… Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus ordusunun 24 Şubat-22 Mart dönemindeki kayıplarıyla ilgili bilgileri açıkladı. Rus ordusunun 15 bin 300 askerini, 99 uçağını, 123 helikopterini ve 509 tankını kaybettiği bildirildi.

12.30 – Zelenskiy: Müzakereye hazırım… Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya Devlet Başkanı Putin ile yapacağı ilk görüşmede, işgal edilen Kırım ve Donbass konusunu müzakereye etmeye hazır olduğunu söyledi. Zelenski, Rusya ile ateşkes anlaşması için uzlaşılacak konuların Ukrayna halkı tarafından referandumla onaylanması gerektiğini de açıkladı.

11.45 – ABD’nin Ukrayna’ya Rusya’nın hava saldırılarıyla mücadele kapasitesine artırması için on yıllar önce gizlice aldığı Sovyet yapımı hava savunma teçhizatları gönderme kararı aldığı iddia edildi. Wall Street Journal’a konuşan yetkililer, Ukrayna’nın bu ekipmanlarla daha fazla Rus hava saldırısı ve füzelerini savuşturabileceğini ifade etti.

10.30 –  Akar’dan Mariupol açıklaması… Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, yoğun Rus saldırısı altındaki Ukrayna liman kenti Mariupol’deki Türk vatandaşlarının tahliyesinin önümüzdeki saatlerde gerçekleşebileceğini duyurdu.

07.30 – AB bakanları görüşmelerinden Rusya’ya petrol ambargosu kararı çıkmadı; yaptırımlar sürecek… AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Borrell, AB dışişleri ve savunma bakanlarının Rusya’ya petrol ambargosu konusunda karar vermediğini ancak yeni yaptırımların geleceğini söyledi. Borrell, dışişleri ve savunma bakanları toplantılarının ardından basına yaptığı açıklamada, Ukrayna’ya saldırıları nedeniyle Rusya’ya yaptırımların süreceğini ancak bu hafta içerisinde yeni bir paketin kabul edilmeyeceğini bildirdi. Rusya’ya petrol ambargosu uygulanması konusunda herhangi bir karar çıkıp çıkmadığına ilişkin soru üzerine Borrell, enerji konularını gündeme getiren bazı üye ülkelerin olduğunu ve ilginç tartışmaların yaşandığını ancak bir karar alınmadığını kaydetti.

06.30 – AVM saldırısında ölü sayısı arttı… Rusya, pazartesi günü Kiev’deki Retroville alışveriş merkezini vurmuştu. Saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısı 8’e çıktı.

05.00 – Pravda’nın iddiası… Kremlin’e yakınlığıyla bilinen gazete Komsomolskaya Pravda, savaşta yaklaşık 10 bin Rus askerinin öldüğünü ve 16 bininin yaralandığını yazdı.

04.30 –  Biden’den kimyasal silah açıklaması… ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’nın Kiev’in biyolojik ve kimyasal silah ürettiği iddialarının gerçeği yansıtmadığını; ancak Moskova’nın sürekli bu konuda açıklamaya yapıyor olmasının kendilerinin biyolojik veya kimyasal silah kullanmayı düşündüklerine dair “açık bir sinyal” olduğunu söyledi.

03.00 –  Zelenskiy’den Putin’e yüz yüze görüşme çağrısı… Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, bir kez daha iki lider arasında yüz yüze bir görüşme ayarlanması için Rusya lideri Putin’e çağrıda bulundu. Zelenski, “Görüşmeden bu savaşı durdurmak için neye hazır olduklarını anlamak imkansız” dedi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER