A3 Haber

İstanbul’da suya zam teklifi AKP-MHP oylarıyla reddedilmişti: “İSKİ her ay 500 milyon lira açık veriyor”

İstanbul’da suya zam teklifi AKP-MHP oylarıyla reddedilmişti: “İSKİ her ay 500 milyon lira açık veriyor”

İstanbul’da suya zam teklifi AKP-MHP oylarıyla reddedilmişti: “İSKİ her ay 500 milyon lira açık veriyor”
Mart 24
13:42 2022

İstanbul Su Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) Genel Müdürü Raif Mermutlu, kurumun işletme giderlerinin yüzde 203 arttığını ve her ay 500 milyon lira açık verildiğini söyledi.

Fiyatların sürdürülebilir olmadığı vurgulayan Mermutlu, İSKİ Genel Kurulu’nu olağanüstü toplanmaya davet etti.

İSKİ’nin zam talebini içeren Teklif AKP  ve MHP grubunun oyları ile reddedilmişti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu,  ”İBB’ye karşı çok kötü bir oyun oynanıyor. Kötülük dolu bir oyunu sizlerle paylaşmak için karşınızdayım. İSKİ yönetmeliğe göre maliyeti altında su temini yapamaz. Bu karar ret oyu veren her üyeden rücu edilecek. Bunun faturasını hukuk önünde mahkemelerde göreceksiniz. Şimdi siz düşünün” diye konuşmuştu.

İBB Meclisi AKP Grup Başkan Vekili Tevfik Göksu’ysa kararı İstanbulluların menfaatini düşünerek verdiklerini söylemişti.

İSKİ Genel Müdürü Mermutlu’dan açıklama

İSKİ Genel Müdürü Raif Mermutlu bugün basın mensuplarıyla bir araya geldiği programda son üç yıldır su fiyatlarının çok artmadığını, maliyetlerinse çok yükseldiğini söyledi. Mermutlu şöyle konuştu:

  • “Tüm giderleriyle birlikte 10 milyar 364 milyon lira olarak onaylanan İSKİ bütçesi, son artışlar sonrası 15 milyar liranın üstüne çıktı.
  • İSKİ’nin 2022 için 1 milyar 300 milyon lira hesapladığı elektrik giderleri şu an 3 milyar lira. Aynı dönemde, 2 milyar 50 milyon lira personel gideri 2 milyar 350 milyon liraya yükseldi. İçme suyu ve atık su yatırımları 5 milyar liradan 6,7 milyar liraya ulaştı. 180 milyon lira hesaplanan kimyasal gider 570 milyon liraya, 170 milyon lira hesaplanan doğalgaz-akaryakıt giderleriyse 540 milyon lirayı gördü.”

“İstanbul fiyatta 23’üncü sırada”

Mermutlu şöyle devam etti:

  • “Bugün İstanbulluların yüzde 86’lık dilimi, birinci kademe olan 0-15 metreküplük dilimden su kullanıyor. Bu suyumuzun birim fiyatıysa 5 lira 56 kuruş. Bu fiyattan verdiğimiz bir metreküp suyun parası ile hem içme suyu hem de atık su yatırımlarımızı aynı zamanda da işletmemizi yapıyoruz. Elektrik giderlerimizi karşılıyoruz. Personel giderleriyle kimyasal madde masraflarımızı karşıladığımız gibi, ayrıca bu 5 lira 56 kuruşla evlerden çıkan atık suyu da topluyor ve çevreye zarar vermeden bertaraf ediyoruz. Bu fiyatla İstanbul 30 Büyükşehir Belediyesi’nin uyguladığı su tarifeleri içerisinde 23’üncü sırada bulunuyor.”

Zam yapılmazsa yatırımlar gecikir

Toplantıda basının “İstediğiniz oranda zam olmazsa İstanbulluların suyu kesilecek mi?” sorusuna cevap veren İSKİ Genel Müdürü Raif Mermutlu, “Elbette böyle bir şey olmasını asla arzu etmeyiz. Suyu kesmeyiz ancak İstanbullunun ihtiyacı olan yatırımlar gecikecektir” dedi.

Zam oranıyla ilgili genel kurula artan maliyet oranlarını sunacaklarını belirten Mermutlu, “Genel kurulun bizim arzu ettiğimiz ve İstanbul halkını en rahatsız edecek bir zam oranı vereceklerine inanıyorum” dedi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER