A3 Haber

İstanbul Kürt Film Festivali başladı

İstanbul Kürt Film Festivali başladı

İstanbul Kürt Film Festivali başladı
Mart 25
08:43 2022

Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) Sinema Kolektifi tarafından ilki 2019’da düzenlenen İstanbul Kürt Film Festivali (Festîvala Fîlmên Kurdî ya Stenbolê), üç yıl aradan sonra ikinci kez düzenleniyor. Festivalin açılışı Şişli Cemil Candaş Kültür Merkezi’nde başladı.

Festivalinin açılışına HDP eş genel başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, Gülten Kaya, HDK eş sözcüleri ve HDP İstanbul il eş başkanları da katıldı. Koma Aryen’in sahne aldığı festivalin açılışında, Şırnak’ta 3 Ekim 2015 yılında öldürülen Hacı Lokman Birlik ve öldürülenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşu yapıldı.

Festivalde altı gün boyunca kadın, doğa, yaşam ve insan hakları temalı olmak üzere uzun, belgesel ve kısa metrajlı üç kategoride filmler gösterilecek. Programda yer alan filmlerin gösterimleri de Beyoğlu Cine Majestic Sinemaları’nda yapılacak. Festivalin kapanışı törenleri yine Şişli Cemil Candaş Kent Kültür Merkezi’nde yapılacak.

İstanbul Kürt Film Festivali Komitesi üyesi Hazal Gültekin, “Çok yoğun bir ilgi vardı. Salon tamamen dolup taştı. Kürt sineması için çok önemli bir geceydi. Açılış filmimiz de 1933 yapımı Êzîdî Kürtleri konu alan bir film. Kürtlerin sinema ile tanışıklığı çok önceden başladı fakat bir türlü izleyicisiyle buluşamadı. Çünkü 1933 yapımı bir filmin bu kadar yoğun bir ilgi ile karşılanması tam da böyle okunabilir diye düşünüyorum. Kürt nüfusunun en yoğun olduğu şehirde bir festival düzenlemek istedik” dedi.

İstanbul Film Festivali Komitesi’nden Veysi Altay şunları söyledi: “Açılışımıza çok ilgi vardı. Bu da bizi çok mutlu etti. Festivalin kalan süresi için bu ilgi devam edeceğini bekliyoruz. Çünkü insanlar gerçekten merak ediyor. Burada hiç gösterilmemiş filmleri gösterdiğimiz için çok ciddi bir ilgi bekliyoruz.”

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER