A3 Haber

CHP’li Burhaniye Belediyesi’nde sahile 11 katlı otel planı: İtiraz dilekçesi yağdı

CHP’li Burhaniye Belediyesi’nde sahile 11 katlı otel planı: İtiraz dilekçesi yağdı

CHP’li Burhaniye Belediyesi’nde sahile 11 katlı otel planı: İtiraz dilekçesi yağdı
Mart 29
11:21 2022

Burhaniye’ de yoğun tepkiler sonucu zeytinlik alana AVM planının iptal edilmesinin ardından, gözler şimdi de sahil kıyısına yapılması planlanan 11 katlı otele çevrildi. Söz konusu plan değişikliğine karı itiraz dilekçesi yağdı.

Mete Kızık | Balıkesir’in Burhaniye ilçesi İskele mahallesinde 830 ada 1 numaralı parsel için otel amaçlı 1/1000 ölçekli uygulama İmar Plan Değişikliği önerisi, Burhaniye Belediye Meclisi ve Balıkesir Büyükşehir Meclisince onaylanarak askıya çıkarıldı. Plan değişikliğine itiraz dilekçesi yağdı.

Burhaniye Belediyesi önünde toplanan yurttaşlar plan değişikliğine niçin itiraz ettiklerini kamuoyuyla paylaştı. Burhaniye Çevre Platformu (BURÇEP), sözcülerinden Süleyman Eryılmaz, “Kamuoyunda son dönemde maalesef Burhaniyemiz zeytin ağaçlarının olduğu yere AVM yapılması ve sahilimize 11 katlı otel projesi ile olumsuz bir izlenim bırakıyor. Yoğun tepkiler sonucu bu iki felaketten biri geri çekilmek zorunda kalındı. Şimdide sahile 11 katlı otel projesi hem bilimsel gerçeklere hem kent estetiğine aykırı oluşu hem de kamu alan ve parasının böylesine çok dar bir çevreye çarçur edilmemesi için itiraz ediyoruz, durdurmaya çalışıyoruz” dedi.

Mimarlar Odası Burhaniye Temsilciliği’nden İlkim Demirbaş, “Yapılan imar değişikliği ile kat adedi beş kattan 11 kata çıkarılmıştır. Şehrin geleceğini etkileyecek bir değişikliğin hazırlanması aşamasında ilgili kurum ve kuruluşlardan veri, görüş ve öneriler elde edilerek gerekli analiz, etüt, araştırma ve çalışmalar yapılması gerekiyordu. Ayrıca bilimsel tekniklere dayalı, ekonomik, sosyal, kültürel, tarihi, sektörel ve teknolojik araştırmalar ile sorun ve potansiyel analizleri yapılmalıydı” dedi.

“Buradaki zemin sahaya özel araştırma gerektiren bir zemin”

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Balıkesir il temsilcisi Arda Erden de yazılı açıklamasında 11 katlı otelin yapılacağı alanın dolgu olduğuna, güneyindeki kısımların kil, kum killi kum gibi alüvyonal formasyonlar olduğuna dikkat çekerek şunları belirtti:

Burada yeraltı suyu 1.00 metre civarındadır. Bu bölgede alüvyon kalınlığı 50 metre üstündedir. Balıkesir-Burhaniye mikro bölgeleme çalışmalarında Yerleşime Uygunluk Durumu; (Ö.A.1.1: Sıvılaşma tehlikesi açısından önlemli alanlar) şeklinde tanımlanmıştır. Sıvılaşma tehlikeli zemin tanımlaması; zeminin deprem anında tüm ilk özelliklerini kaybedip yarı akışkan gibi davranmasıdır. Bu tür sıvılaşan bir zemin, 18 Mart 2018 tarih ve 30364 (mükerrer) sayı ile Resmi Gazete’de yayınlanmış “Türkiye Bina ve Deprem Yönetmeliği Ek: Deprem Etkisi Altında Binaların Tasarımı İçin Esaslar” başlığı altında, sahaya özel araştırma ve değerlendirme gerektiren (ZF grubu) zemindir.

“Zemin ve temel etütleri yetersiz, eksik”

Burhaniye Belediyesi’nde konuyla ilgili toplantıda zemin ve temel etütleriyle ilgili olarak “Üç sondaja gerek yok bir sondaj deneyi yeter” kararı çıktığına dikkat çeken Erden, “Bu bilime aykırı durumdur. Oysa temellerle ilgili olarak şişme, sıvılaşma, göçme, karstik boşlukların etkisi, eriyebilen jips gibi birimler, kontrolsüz yapay dolgu, drenaj, temellerin yüzmesi gibi karşılaşılabilecek özel problemlere değinilmeli ve ilgili problemler hakkında çözüm önerileri sunulmalıdır. Yapının yeraltı suyunun olası olumsuz etkilerinden korunması için alınacak tedbirler açıkça belirtilmelidir. Yapı etki derinliği içerisinde yerel zemin sınıfı ZF olan zemin birimleri bulunması halinde, Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği’nde belirtilen Sahaya Özel Araştırma, Değerlendirme ve Zemin Davranış Analizleri yapılması gerektiği bu bölümde belirtilmelidir. Zemin iyileştirme ve/veya güçlendirmesine gereksinim duyulması halinde, olası yöntemler irdelenecek, önerilen yönteme ilişkin uygulama esasları tanımlanacak, iyileştirilmiş zemin için hedeflenen zemin özellikleri, temellerin taşıma gücü ve yer değiştirme değerleri verilecektir denilmektedir” dedi.

Mimar Hamuroğlu: “Plan değişiklikleri özel yarar değil, kamu yararı için yapılmalı”

Mimar Mehmet Hamuroğlu, yasalar ve yönetmeliklerde plan değişikliklerinin özel parsellere çıkar sağlamak için değil ancak kamu yararı için yapılabileceğini vurguladı. Alınan kararla bu yöre için geriye dönüşü olmayan sonuçlar doğuracağına işaret ederek, “Özel olarak yapılacak bir yoğunluk değişikliğinin imtiyaz ve çıkar yaratarak değer parsellere de yayılacaktır. Bu durumda bölgenin yaşam koşullarına olumsuz etkiler doğurması kaçınılmazdır” dedi. Hamuroğlu, “Değişiklik önerilen yapı asasının çevresindeki yollar ve otoparklar ile çekme mesafeleri ise plan önerisinde aynı kalmaktadır. Bu durumda tek bir parsel için yapılan bu değişiklik ile şu anda dahi yetersiz durumdaki otopark ve trafik akışı standartlarını düşürmüş olacaktır” diye konuştu.

Av. Sonsuz: “Bilim, kent bilinci, kamu hakkı neyse onu savunuyoruz”

BURÇEP gönüllü avukatlarından Filiz Sonsuz da nüfusu az olan bölgelerde sosyal ve ekonomik yönden büyük ölçüde birbirine bağlı kesimlerin tepkilerini açıkça ortaya koyamadıklarına dikkat çekerek, “AVM konusunda da olduğu gibi 11 kat otel konusunda da genelde tepkisizlik ve çekingenlik yaşamaktayız. Bunun yanında bazen de sanki bizler yeni iş alanı istemiyoruz, Burhaniye’nin gelişmesine karşıyız gibi laflar da çıkartılıyor. Oysa bilim, kent bilinci, kamu alan ve hakları ne ise onu savunuyoruz. Küçükkuyu’dan Ayvalık’a kadar bölgede kış aylarında yaklaşık 300 bin kişi yaşarken, yaz aylarında bu 3 milyona çıkıyor. Toplamda beş arıtma tesisi var ancak evsel atıklarda derin sondajla denize bırakılıyor. Uzak olmayan zamanda adata coğrafi özelliği ile adeta göl durumundaki Edremit Körfezi’nde denize girilemeyecek durumla karşılaşmamız muhtemel. Bölgemizde maden aramaları nedeni ile su kirliliği ve sıkıntısı, zeytin alanlarının korunması, köylerin, hayvancılığın ve tarımın desteklenmesi gibi acil çözüm bekleyen konular ve sorunlar varken sahile 11 kat otel projesi çok dar bir çıkar çevresine kamu kaynakları hibe edilmesine yol açacak durumla karşı karşıyayız” dedi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER