A3 Haber

Danıştay, yazılı emir olmadan kolluğun arama yapma yetkisini iptal etti

Danıştay, yazılı emir olmadan kolluğun arama yapma yetkisini iptal etti

Danıştay, yazılı emir olmadan kolluğun arama yapma yetkisini iptal etti
Nisan 14
18:29 2022

İçişleri Bakanlığı’nın yazılı emri sonradan hazırlanmak üzere, üst ve araç aramasına izin veren yönetmeliği Danıştay tarafından iptal edildi.

Danıştay, Batman Barosu’nun “Adli ve Önleme Arama Yönetmeliği”nin yazılı emri sonradan hazırlanmak üzere, kolluğa üst, araç ve aracın görünmeyen yerlerinde arama yetkisi veren maddelerine yaptığı itirazı kabul ederek, ilgili maddelerin iptaline karar verdi.

Batman Barosu, 29 Nisan 2016 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan “Adli Ve Önleme Aramaları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’in 9’uncu maddesi ile Adli ve Önleme Aramaları Yönetmeliği’nin 27’nci maddesinin değiştirilmesine” yönelik başvuruyu karara bağlayan Danıştay 10’uncu Dairesi, söz konusu yönetmeliğin bir kısmı hakkında iptal kararı verdi.

Konuya ilişkin açıklama yazılı açıklama yapan Batman Barosu, şunları ifade etti:

  • 29.04.2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Adli ve Önleme Aramaları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’in 9. maddesi ile Adli ve Önleme Aramaları Yönetmelik’in 27. maddesinin değiştirilmesine karşı baromuzun 30.05.2016 tarihinde açmış olduğu davada, Danıştay 10’uncu Dairesi 23.11.2021 tarihli kararıyla ilgili maddenin ‘… kişinin üstü ve eşyası ile aracının dışarıdan bakıldığında içerisi görülmeyen bölümlerinin aranması; İçişleri Bakanlığı tarafından belirlenecek esaslar dahilinde mülkü amirin görevlendireceği kolluk amirinin yazılı, acele hallerde sonradan yazıyla teyit edilmek üzere sözlü emriyle yapılabilir…’ kısmını iptaline karar vermiştir.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER