A3 Haber

Rusya’nın amiral gemisi “Moskova”nın batırılmasında Bayraktar’ın rolü tartışılıyor: Yandaş medya o haberleri neden kaldırdı?

Rusya’nın amiral gemisi “Moskova”nın batırılmasında Bayraktar’ın rolü tartışılıyor: Yandaş medya o haberleri neden kaldırdı?

Rusya’nın amiral gemisi “Moskova”nın batırılmasında Bayraktar’ın rolü tartışılıyor: Yandaş medya o haberleri neden kaldırdı?
Nisan 16
11:34 2022

Rus donanmasının amiral gemisi Moskova’nın Karadeniz’de batmasının yankıları sürerken, Batı medyasında, Moskova kruvazörünün batırılmasına Bayraktar TB2 SİHA’larının rolü gündeme getirildi. Bu durumun, Türkiye’yi savaşın fiili tarafı haline getirip getirmeyeceği tartışılıyor. Diğer yandan AKP yandaşı medyanın 15 Nisan 2022 öğle saatlerinde internet sitelerinde yayımladıkları haberi apar topar yayından kaldırmaları dikkat çekti. Ancak haberlerin Google önbellek görüntülerine ulaşılabiliyor.

DW Türkçe’nin Ukraynalı yetkililere dayandırdığı habere göre 13 Nisan’da Ukrayna ordusu önce Türk yapımı Bayraktar TB2 SİHA’ları ile kruvazör gemisinin radar sistemini hedef alarak etkisiz hale getirdi. Daha sonra gemi, Ukraynalılar tarafından üretilen ve Ağustos 2020 itibariyle kullanmaya hazır hale getirilen iki Neptün füzesiyle vuruldu.

Bu durumun, Rusya-Türkiye arasında bir krize yol açıp açmayacağı, Türkiye’yi savaşın fiili tarafı haline getirip getirmeyeceği tartışma konusu oldu.

haber7.com da yayımladı, sonra yayından kaldırdı

Öte yandan AKP iktidarına yakın haber7.com adlı site 15 Nisan 2022 Cuma saat 13.53’te, “Çarpıcı iddia: Bayraktar TB2 dikkat dağıttı, Neptün füzeleri Rus gemisini batırdı” başlıklı bir haber yayımladı. Ancak daha sonra bu habere erişim kesildi. Ancak önbellek üzerinden ulaşılabilen haberin ekran görüntüleri şöyle:

Erişilemeyen haberde Rusya Savunma Bakanlığı’nın yayımladığı video da vardı

haber7.com’un erişimden kaldırılan haberinde, Rusya Savunma Bakanlığı’nın yayımladığı bir tweet de yer almıştı. Tweet ile birlikte şu metin yayımlandı: “Rusya Savunma Bakanlığı, Karadeniz Filosuna bağlı Amiral Essen Fırkateyni’nin Karadeniz üzerinde bir Bayraktar TB2 SİHA ile çatıştığını iddia ettiği bir video yayınladı. Ancak videoda bir füze fırlatılmasından başka hiçbir şey yer almıyordu. Görüntülerden kısa bir süre sonra, Karadeniz Filosununun amiral gemisi olan Project 1164 Moskva füze kruvazöründe, büyük bir patlamanın meydana geldiğini duyurdu.”

haber7.com’un erişimden kaldırdığı haberin tam metni şöyle:

Ukrayna tarafı Rusya’nın Karadeniz filosunun amiral gemisi” Moskva” kruvazörünü, Bayraktar TB’2nin dikkat dağıtması sonucu vurduklarını ifade etti.

Rusya’nın Karadeniz filosu, Ukrayna’ya ait bir Bayraktar TB2 SİHA’yı hedef almaya çalıştığı görüntüleri yayınladı.
Hemen ardından Rus haber ajansları, Karadeniz Filosunun amiral gemisi Moskva’da bir patlama meydana geldiğini duyurdu.
Ukrayna kaynakları ise, “Bayraktar dikkat dağıttı, Neptün füzeleriyle Rus gemisini vurduk” iddiasında bulundu.
Rusya Savunma Bakanlığı, Karadeniz Filosuna bağlı Amiral Essen Fırkateyni’nin Karadeniz üzerinde bir Bayraktar TB2 SİHA ile çatıştığını iddia ettiği bir video yayınladı. Ancak videoda bir füze fırlatılmasından başka hiçbir şey yer almıyordu.

Görüntülerden kısa bir süre sonra, Karadeniz Filosununun amiral gemisi olan Project 1164 Moskva füze kruvazöründe, büyük bir patlamanın meydana geldiğini duyurdu.

Rus medyası, çıkan bir yangın sonrası mühimmat patlaması nedeniyle, füzenin ciddi hasar aldığını ileri sürdü.

UKRAYNA: BAYRAKTAR TB2 DİKKAT DAĞITTI, MOSKOVA’YI NEPTÜN’LE VURDUK

Ukrayna kaynakları, Bayraktar TB2 SİHA’ların, Rus filosunun dikkatini dağıttığını, iki Neptün füzesinin de gemiyi vurduğunu iddia etti.

Odessa Valisi Maksym Marchenko, Neptün füzesiyle Rus zırhlısına ağır hasar verildiğini ileri sürdü.

Rus kruvazörünün iki Neptün gemisavar füzesiyle vurulduğunu söyleyen Marchenko, meydana gelen şiddetli patlamanın ardından geminin yan yattığını öne sürdü.

RUS UZMAN: UKRAYNA DİKKAT DAĞITMAK İÇİN BAYRAKTAR UÇURDU

Öte yandan Rusya Savunma Politikaları Uzmanı Rob Lee sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Bir Rus kaynak, Moskva’nın battığını ve patlamanın Ukraynalı Neptün füze saldırısından kaynaklandığını söylüyor. Görünüşe göre Ukrayna, Neptün tarafından hedef alınırken geminin dikkatini dağıtmak için bir TB2 SİHA uçurdu. Çarpmanın ardından gemi yan yattı” ifadelerini kullandı.

AKP yandaşı Star da benzeri bir haberi yayından kaldırdı

AKP’ye yakın Star gazetesi de aynı saatlerde benzer bir haber yayımladı. “Bayraktar dikkat dağıttı, Neptün füzeleri amiral gemisini vurdu” başlıklı haberin spotunda şu ifadeler kullanıldı:

Rusya’nın Karadeniz filosu, Ukrayna’ya ait bir Bayraktar TB2 SİHA’yı hedef almaya çalıştığı görüntüleri yayınladı. Hemen ardından Rus haber ajansları, Karadeniz Filosunun amiral gemisinde bir patlama meydana geldiğini duyurdu. Ukrayna kaynakları ise, “Bayraktar dikkat dağıttı, Neptün füzeleriyle Rus gemisini vurduk” iddiasında bulundu.

Erişilemeyen habere ilişkin Google’ın önbellek notu şöyle: 

Yandaşlar o haberi neden kaldırdı?

Özellikle AKP iktidarına yakınlığıyla tanınan medyanın, Bayraktar’ın “Moskova” gemisinin vurulmasındaki rolü olduğu yönündeki haberleri, kısa sürede yayından kaldırması dikkat çekti. Olası bir uluslararası krizi tetiklememek için, bu gazetelerin iktidar cenahından bir uyarı alıp almadıkları tartışma konusu oldu.

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER