A3 Haber

Avrupa’da krize neden olmuştu: Bakanlıktan Kinder ürünlerine “Salmonella analizi” zorunluluğu

Avrupa’da krize neden olmuştu: Bakanlıktan Kinder ürünlerine “Salmonella analizi” zorunluluğu

Avrupa’da krize neden olmuştu: Bakanlıktan Kinder ürünlerine “Salmonella analizi” zorunluluğu
Nisan 19
11:31 2022

Avrupa’da ortaya çıkan ve gittikçe büyüyen Salmonella krizine karşı Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü ikinci bir talimata kadar Kinder markanın ürünlerinin ithalatında yüzde 100 Salmonella analizi yapılması zorunluluğu getirdi. Türkiye’deki Kinder ürünlerine Salmonella analizi yapılacak.

Avrupa’da baş gösteren ve gittikçe büyüyen tehdide karşı Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü harekete geçti. Bu kapsamda Kinder marka ürünlerinin ithalatına analiz zorunluluğu getirildi.

Salmonella, tifo, paratifo ve gıda zehirlenmesine yol açabilen, çubuksu, Gram-negatif bir enterobakteri cinsidir.

Salmonella, Enterobacteriaceae familyasında yer alan, çubuk şeklinde bir bakteridir. Yaklaşık 2000 alt tipi insanlarda hastalığa neden olur. Salmonella typhi (tifo) ve Salmonella paratyphi (paratifo) yalnızca insanlarda enterik ateş (tifo, paratifo) olarak adlandırılan ve zaman zaman salgınlarla seyredebilen hastalıklara neden olan türlerdir. Bunların dışında kalan salmonella alt tipleri non-tifoidal salmonellalar olarak adlandırılır.

Bitkisel İthalatta Yetkili 44 İl Müdürlüğüne gönderilen yazıda şu bilgilere yer verildi:

Avrupa Birliği Gıda ve Yemde Hızlı Alarm Bildirimi (RASFF) ve INFOSAN’dan alınan bildirimlerde dünya genelinde Salmonella Typhimurium salgını yaşandığı, salgın kaynağının Kinder markalı çikolatalı ürünleri olduğu, riskli ürünler ve parti numaralarının toplatıldığı hakkında ülkemiz bilgilendirilmektedir.

Alınan bildirimlerde belirtilen riskli ürünler parti numarası ile birlikte resmi kontrollerin gerçekleştirilmesi amacıyla tarafınıza iletilmektedir.

Ayrıca, salgının ülkemizde sıçramasının önlenmesi amacıyla; ikinci bir talimata kadar, menşe ayrımı yapılmaksızın Kinder markalı ürünlerin (Kinder Sürpriz Yumurta, Kinder Mini Eggs, Kinder Schokobons, Uovo Maxi, Kinder Mix, Kinder Circus, Kinder Happy Moments, Mix Cross Cat Kinder, Mixed Patisserie PRA, vs.) ithalatında yüzde 100 Salmonella analizi yapılmasına karar verilmiştir.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER