A3 Haber

Yunanistan’da asgari ücrete enflasyon ayarı: Son bir yılda ikinci zam geldi

Yunanistan’da asgari ücrete enflasyon ayarı: Son bir yılda ikinci zam geldi

Yunanistan’da asgari ücrete enflasyon ayarı: Son bir yılda ikinci zam geldi
Nisan 24
18:25 2022

Yunanistan’da son 27 yılın en yüksek enflasyon rakamlarına ulaşılmasıyla birlikte asgari ücrete bir yıl içinde ikinci zam geldi. Ülkede net asgari ücret 569 avrodan 613 avroya yükseltildi.

Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis, ülkedeki brüt asgari ücretin 1 Mayıs itibarıyla 663 avrodan 713 avroya çıkacağını açıkladı. Uygulamayla birlikte, ülkede net asgari ücret 569 avrodan 613 avroya yükselmiş olacak.

10 yıllık mali krizin yaralarının iyileşmediğini, mevcut küresel enflasyonun ise düşük ücretli ve işsizleri vurduğunu söyleyen Miçotakis, “Herkes için büyüme, en başından beri sözümüzdü. Bugün bunu başarmak için önemli bir adım daha atıyoruz” dedi.

Yunanistan’da hükümet sene başında aylık brüt asgari ücreti yüzde 2 civarında artırarak 663 avroya yükseltmişti. 1 Mayıs’tan itibaren yapılacak 50 avroluk artışla birlikte, asgari ücrette son bir yılda ikinci zam yapılmış olacak. Böylece asgari ücret 2021 yılına oranla yüzde 9,7 artmış olacak.

Ücret artışı için greve gidilmişti

Yunanistan’da özel sektör ve kamu çalışanları yükselen enflasyona karşı daha yüksek ücret artışı için nisan ayı başında bir günlük genel greve gitmişti. Genel grev ulaşım, sağlık gibi kritik sektörleri kilitleyerek Yunanistan genelinde etkili oldu.

Buna rağmen yapılan asgari ücret zammı sendikaların istediği ücretin altında kaldı. Sendikalar, artan enflasyon nedeniyle aylık brüt asgari ücretin yüzde 13’lük bir artışla 751 avroya çıkarılmasını talep ediyordu.

Son 27 yılın en yüksek enflasyonu

Yunanistan’da tüketici enflasyonu Mart 2022’de 8,9’la son 27 yılın en yüksek seviyesinde. Enerji maliyetlerinin hızla artması bu yükselişte etkili. İşçiler ise ücretlerinin yükselen fiyatları karşılamakta zorlandığı görüşünde.

Muhafazakar hükümet ocak ayında asgari ücreti yüzde 2 artırarak 663 avroya yükseltmiş; sonrasında artışın yetersiz kalmasıyla Başbakan Mitsotakis 1 Mayıs’tan itibaren daha büyük bir artış sözü vermişti.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER