A3 Haber

Radyoaktif seviyesindeki yükseliş panik yarattı: Manisa’da neler oluyor?

Radyoaktif seviyesindeki yükseliş panik yarattı: Manisa’da neler oluyor?

Radyoaktif seviyesindeki yükseliş panik yarattı: Manisa’da neler oluyor?
Nisan 28
20:10 2022

Manisa’da radyoaktif hareketlilik yaşandığı iddiaları endişe yarattı. Kentteki radyoaktif seviyesinin çok yüksek olduğu iddiasını ortaya atan Ekşisözlük’te bir kullanıcı “Şu anda Avrupa’da tespit edilen en yüksek radyoaktif seviyesi Türkiye’de” sözleriyle yetkililerin konuyla ilgili açıklama yapmasını talep etmişti.

Ekşi Sözlük ve birçok sosyal medya platformunda yer alan bir iddiaya göre, 28 Nisan’da (bugün) Manisa’da olağandışı radyoaktif bir hareket gözlemlendi.

Ölçülen radyoaktif seviyenin Avrupa’daki en yüksek seviye olduğunu belirten bazı yurttaşlar, ilgili kurumların konuyla ilgili bir açıklama yapmaları gerektiğini belirtirken bazı yurttaşlar bu seviyenin insan sağlığı için zararlı olmadığını iddia ediyor.

Ekşi Sözlük kullanıcısı “Manisa’da olağandışı radyoaktif hareketi gözlemledim. Sebebini merak ediyorum. Şuanda Avrupa’da tespit edilen en yüksek radyoaktife seviyesi Türkiye’de” ifadelerini kullanarak yetkililerden konuyla ilgili açıklama talebinde bulundu.

Ekşisözlük’teki kullanıcının açıklamaları şu şekilde:

  • Sonrasında Manisa ile ilgili biraz araştırmalar yaptım. 2014 yılında Manisa’nın Köprübaşı ilçesinde 1970-1980 yılları arasında faaliyet gösteren uranyum cevher alanlarından ve işletme tesisinden, dünya genelinde izin verilen yıllık radyasyon değerinin tam 140 katı radyasyon ölçümü yapıldığını öğrendim.
  • 2014’deki değerleri yorumlayan Yrd. Doç. Dr. Enver Yaser Küçükgül, bölgedeki dere yataklarından akan suyla kirliliğin demirköprü barajına, oradan da Gediz yolluyla ege denizine ulaşması söz konusu. biz alanda gama ışınlarını ölçtük. elde edilen değerler birleşmiş milletler atom enerji komisyonunun tanımladığı yıllık değerin 140 katı. biz 16 mikrosivert ölçtük. türkiye’de böyle bir sayı yok. bu sayı fukişima’da 40. çernobil’in karadeniz kıyılarına yıllık etkisi 0.50 mikrosivert düzeyinde. açıklamalarını yapmıştı. dün (27 nisan’da) ölçülen değerler ise günlük dağılımda 2 mikrosivert, saatlik ise 45-50 mikrosivert’e yakın radyoaktive gamma değeri tespit edildi. beni endişelendiren durum saatli olarak ani çıkışın sebebi.
  • bazı arkadaşlar nano mikro olayına takılmış onun da hesaplamasını yapabilirsiniz:
  • olay günlük veri bazında almayın, saatlik olarak 45-50k nanosivert değeri tespit ediliyor. 45k nanosivert = 45 mikrosivert değerine denk geliyor. 2014 yılında ölçülen değerin nerdeyse 3 katı. ben sadece uyarmak istedim.

“Seviyeyi ölçen sensörlerde arıza oluştu” 

Sözcü’den İlker Kılıçaslan’ın haberine göre, Manisa’daki olağandışı radyoaktif iddiasıyla ilgili kısa bir açıklamada bulunan Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği(TÜMRAD) Başkanı Hayrettin Aslanoğlu, Nükleer Denetleme Kurulu ile ilgili iddia konusu görüştüklerini ve bölgedeki bir sensörün arıza vermesi sebebiyle bu durumun yaşandığını öğrendiklerini ifade etti.

TÜMRAD Başkanı Aslanoğlu yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

  • Konuyla ilgili Nükleer Denetleme Kurulu ile görüştük. O bölgedeki sensörlerden birinin arızalı olduğunu, alarm verdiğini, bölgede radyoaktif sevilerinin yükselmesi ile ilgili bir durumun olmadığını bize ifade ettiler. Yani herhangi bir olağandışı konu söz konusu olmadığı belirtildi. 2014 yılında bir yükseklik yaşanmış. Ancak şunda öyle bir durumun olmadığını öğrendik. Radyoaktivite değerlerinde tehlikeli bir durum mevcut değil.

Sosyal medyada konuya ilişkin kullanıcılar şu yorumu yaptı:

  • Ekşi haberine göre Manisa’da bugün radyasyon seviyesi yaklasik 45msv/h kadar çıkıyormuş nedeni bilinmiyor ama gerçekse çok tehlikeli şöyle ki; Fukusima’da bu seviye 40.0 msv Cernobilin karadeniz kiyilarinda ise 0.5 msv, Manisa’daki saatlik seviye ise 45 mikrosivert

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER