A3 Haber

Alman solunun önemli ismi Oskar Lafontaine: “Almanya, ABD’nin uydusu haline geldi”

Alman solunun önemli ismi Oskar Lafontaine: “Almanya, ABD’nin uydusu haline geldi”

Alman solunun önemli ismi Oskar Lafontaine: “Almanya, ABD’nin uydusu haline geldi”
Mayıs 20
21:31 2022

Alman siyasetinin sol kavgacısı, SPD ve Sol Parti’nin eski başkanlarından Oskar Lafontaine, Federal Almanya’nın artık ABD’nin egemenlik hakları kısıtlı bir “vasalı” olduğunu ileri sürdü. Ukrayna Savaşı’nın nedenlerine de değinen Lafontaine, Almanya ve Avrupa’nın büyük bir tehlikede olduğunu ve kendi zararına hareket ettiğini belirtti.

Yeni Posta’da yer alan habere göre Federal Almanya’da siyaset bu kez sol cenahtan kızışmaya başladı. Almanya Sosyal Demokrat Partisi (SPD) ve Sol Parti eski başkanlarından, kitlelerde yankılanan sol ısrarıyla yerleşik siyasetin düşman saydığı isimler arasında yer alan Oskar Lafontaine, Rusya karşısında Berlin’in izlediği politikayı çok ağır sözlerle eleştirdi. Lafontaine, Federal Almanya’nın egemenlik haklarının kısıtlı olduğunun ortaya çıktığını ve Berlin hükümetinin “ABD’nin sadık bir vasalı” gibi davrandığını iddia etti.

Rusya’nın 20 yıldır Ukrayna’nın NATO’ya alınamayacağına dikkat çektiğini, ancak bu güvenlik çıkarlarının kesin bir biçimde bilmezlikten gelindiğini kaydeden Lafontaine, günlük yayımlanan sosyalist Junge Welt gazetesinin hafta sonu baskısında, kendisine yöneltilen soruları yanıtladı. Bu “bilmezlikten gelme” politikasının Ukrayna Savaşı’nın patlak vermesindeki belirleyici nedenlerden biri olduğunu savunan sol sosyal demokrat politikacı, “Asıl belirleyici olan şu sorudur: Bir atom gücünün sınırlarına ön uyarı süresi bulunmayan füzeler konuşlandırılabilir mi?” diye sordu.

Olaf Scholz bile kabul etti!

Federal Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un bizzat kendisinin, tüm Avrupa’ya yayılacak ve nükleer darbeye kadar uzanacak bir savaşın risklerine karşı uyardığının altını çizen Lafontaine, “Federal hükümet kendi çıkarlarına uygun hareket ve müdahale edecek durumda değil. Bunun yerine ABD’nin sadık bir vasalı (uydusu) rolünde kendine büyük zararlar vermektedir” dedi.

Yeşiller Partisi hakkında da ağır eleştirilerde bulunan Lafontaine, bu partinin vaktiyle güçlü bir savaş karşıtı (“pasifist”) kanada sahip olduğunu, ancak Yugoslavya Savaşı’ndan beri Almanya’nın en büyük savaş kışkırtıcılarından biri haline geldiğini kaydetti. Barış ve sosyal adalet yolunda birçok kitap ve makalesi de bulunan sosyal demokrat politikacı, Yeşiller’in ABD’nin Federal Meclis’in içine uzanan kolu olduğunu ileri sürerken, “Bunlar savaş söz konusu olduğunda, her ABD kararını destekliyorlar” diye konuştu.

Sol Parti bitişin eşiğinde

Kısa bir süre önce istifa ettiği, daha önce kurucuları ve genel başkanları arasında yer aldığı Sol Parti yönetimine de sert eleştiriler yönelten Lafontaine, Sol Parti’nin, “eğer halkın gerçek çıkarlarını savunmuş olsaydı”, Yeşiller’den çok daha fazla oy alabileceğini belirtti. Oskar Lafontaine, parti içinde belli kesimlerin, Sol Parti’yi SPD ve Yeşiller’e benzer bir rotaya sokma çabası içinde olduğunu iddia etti.

Lafontaine, Sol Parti için “Haziran ayı sonunda yapılacak parti kurultayında rota gerçekten bu şekilde belirlenirse, partinin işi biter” ifadelerini kullandı.

Oskar Lafontaine’in cumartesi günü Almanya’da yapılacak “NATO’suz Yaşamak- Barış Üzerine Düşünceler” başlıklı bir büyük toplantıda geniş açıklamalarda bulunması bekleniyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER