A3 Haber

ENAG uyardı: Önlem alınmazsa enflasyon yüzde 200’e kadar gider

ENAG uyardı: Önlem alınmazsa enflasyon yüzde 200’e kadar gider

ENAG uyardı: Önlem alınmazsa enflasyon yüzde 200’e kadar gider
Mayıs 27
09:43 2022

Bağımsız ekonomist ve araştırmacılardan oluşan ve gerçek enflasyonu hesaplamaya yönelik çalışmalar yapan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), önlem alınmaması halinde enflasyonun yüzde 200’lere ulaşabileceği uyarısında bulundu.

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), enflasyonu durdurmak için somut önlem alınmaması halinde TÜİK enflasyonunun yüzde 100’leri, ENAG enflasyonunun ise yüzde 200’leri bulabileceğini bildirdi. ENAG, Türkiye’nin 2020 yılında büyümediği, aksine çift haneli küçüldüğünü de belirtti.

Sözcü’de yer alan Erdoğan Süzer’in haberine göre, TÜİK’in gerçeği yansıtmayan enflasyon ve büyüme verileri yüzünden halkın reel gelirinin düştüğü belirtildi.

Enflasyonun ateşini alacak tedbirler 

ENAG, Türkiye’nin artık yurtdışından dolar ve avro bazında yüzde 10’ların üzerinde faizle borçlanmak zorunda kalacağına işaret ederken, “Enflasyonun resmi verilere göre 3 haneli olma, ENAGrup ölçümlerine göre de yüzde 200’leri bulma olasılığı gittikçe artmaktadır. Baz etkisine güvenerek enflasyonu aşağı çekme politikasının da bu yükselişe etki etmeyeceği gerçeğiyle karar vericilere enflasyonun ateşini alacak ek tedbirlere gitmelerini tavsiye ederiz” dedi.

“Kur korumalı mevduat ne, neden korunuyor pek anlaşılamadı”

ENAG, kur korumalı mevduat hesabına ilişkin de “Neyin neden korunduğunun pek de anlaşılamadığı bu finansal ürün neden değil, içine düşülen olumsuzlukları biraz ötelemek amacıyla ortaya çıkarılmış bir sonuçtur” denildi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER