A3 Haber

ABD’de kritik enflasyon verisi açıklandı: Yeniden 40 yılın zirvesinde

ABD’de kritik enflasyon verisi açıklandı: Yeniden 40 yılın zirvesinde

ABD’de kritik enflasyon verisi açıklandı: Yeniden 40 yılın zirvesinde
Haziran 10
17:05 2022

Piyasaların merakla beklediği ABD enflasyonu belli oldu. Mayıs enflasyonu yıllık bazda yüzde 8.6’ya yükselerek tahminleri aştı. Bu seviye 1981’den beri görülen en yüksek enflasyon olarak kayıtlara geçti.

ABD’de mayıs ayına ilişkin enflasyon rakamları açıklandı. Bugün yayınlanan verilere göre, mayıs ayındaki tüketici fiyat endeksi 2021’e göre yüzde 8.6 artarak Aralık 1981’den bu yana en büyük artışı kaydetti. Veri sonrası ABD tahvil faizleri ve dolar yükseldi. Piyasa beklentileri enflasyonun yüzde 8,3 olacağı yönündeydi.

Aylık bazda da beklentiler aşıldı

TÜFE aylık bazda yüzde 1 ile yüzde 0.7’lik tahminleri aştı. Çekirdek enflasyon aylık yüzde 0.6 ile 0.5’lik beklentiyi aşarken yıllık bazda artış yüzde 6,2’den 6’ya geriledi. Beklenti yüzde 5.9’du.

Enerji fiyatları aylık bazda yüzde 3,9 arttı, yıllık artış da yüzde 34.6’ya ulaştı.

FED’in faiz kararı ne olacak?

Tahminlerin üzerinde gerçekleşen manşet ve çekirdek enflasyon verileri Fed’in faiz artışlarında daha agresif olacağı beklentisini de güçlendirdi. Fed gelecek 2 toplantıda 50’şer baz puanlık faiz artışı yapabileceği sinyali vermişti. Jeopolitik faktörler ve yüksek akaryakıt fiyatlarının gelecek aylarda enflasyonda daha fazla yükselişi tetikleyebileceği belirtiliyor.

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER