A3 Haber

Türkiye’nin beş yıllık CDS primi 800 baz puanı aştı: 14 yıl sonra bir ilk!

Türkiye’nin beş yıllık CDS primi 800 baz puanı aştı: 14 yıl sonra bir ilk!

Türkiye’nin beş yıllık CDS primi 800 baz puanı aştı: 14 yıl sonra bir ilk!
Haziran 10
10:34 2022

Türkiye’nin beş yıllık temerrüt takası (CDS) 800 baz puanın üzerine çıktı. CDS baz puanının 800’e çıkmasıyla birlikte 2008’den beri yeni en yüksek seviyesine çıkmış oldu.

Ekonomi yönetiminin dün gece açıkladığı yeni tedbirlerin ardından döviz kurları tekrar yukarı giderken, Türkiye’nin beş yıl vadeli borcunu iflasa karşı korumanın maliyetini gösteren CDS’ler 14 yıl sonra ilk kez bu sabah 800 puanın üzerine çıktı.

CDS’in 800 puanın üzerine çıkması, Türkiye’nin dış borçlanmada ödeyeceği faizi de ciddi şekilde artıracak. Hazine’nin dolar cinsi borçlanma faizinin yüzde 10’un üzerine çıkması bekleniyor.

Hazine, Mart 2022’de yüzde 8,625’lik yüksek faizle 2 milyar dolarlık borçlanmaya gitmişti. Bu oran, 5 yıllık vadede dolar cinsi olarak Şubat 2003 sonrasındaki en yüksek faiz olmuştu. Hazine, 2 milyar dolarlık borç için 948,7 milyon dolar faiz ödeyecek.

CDS nedir?

CDS yani kredi risk primi Credit Default Swap ifadesinin kısaltması olurken, alınan bir borcun, kredinin ya da tahviller üzerinden bir ülkenin sizden aldığı borcun da denilebilir, geri ödenmeme riskine karşı bu riskin sigorta değerini gösterir. Ne kadar yüksekse risk o kadar yüksek demektir.

Kısaca kredi riski olarak görülen CDS’ler küresel piyasalarda faizlerin arttığı bir dönemde borçlanma maliyetlerini de daha yukarı çekme potansiyeli taşıyan göstergeler olarak da önemli görülüyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER